ARCHÍV Helyezd magad egészségbe! – Gyógytorna kisokos

Születési rendellenességek, baleset utáni rehabilitáció, időskori kopások – nagyjából ezek a problémák jutnak eszébe az embernek, ha gyógytornászra gondol. A valóság viszont ennél sokkal összetettebb. Kinek javallott a gyógytorna?

„A gyógytornára nagyon sok esetben és széles körben szükség van. Nemcsak a mozgásszervi, reumatológiai, traumatológiai, idegrendszeri, belgyógyászati, szív- és érrendszeri, légzőszervi, időskori megbetegedések kezelésében foglal el fontos szerepet, hanem például még a nőgyógyászati, a sürgősségi, intenzív terápiás és szemészeti esetekben is” – sorolja a lehetőségeket Székely Tibor nagyváradi gyógytornász.

Alig ismert tény, hogy a gyógytornásznak rendszeresen kell ellenőriznie minden gyerek mozgásfejlődését.

„Ezt a kulcsfontosságú ellenőrzést korosztályoknak megfelelő rendszerességgel el kell végezni” – tanácsolta egyúttal olvasóinknak.

A szakember arra is kitér, mi történik a gyógytornásznál. „Miután a gyógytornász meghallgatja a páciens panaszait, és felméri a tüneteket, tanulmányozza a páciens által hozott orvosi diagnózisokat, beutalókat, esetleges kórházi kezelések utáni kilépőket, minden apró részletre odafigyelve összeállítja, személyre szabja, elmagyarázza a követendő kezelést. Ezek a kezelések egyén szerint változnak, követve a javulásokat folytonosan a megfelelő gyógyulási fázishoz alakítja azokat a szakember.”

A gyógytorna-kezelések legnagyobb hányadát és egyben fő részét a naponta rendszeresen, helyesen, mindig a pillanatnyi állapotnak megfelelően elvégzett mozgásos gyakorlatok teszik ki.

A „gyógytorna órán” a gyógytornász bemutatja, megtanítja, folyamatosan ellenőrzi a kezelés ideje alatt kiszabott gyakorlatokat, amelyek az egész testre hatnak. Esetektől függően ezek lehetnek egyszerűbb vagy összetettebb gyakorlatok. A pácienseknek a „házi feladatokon”, gyakorlatokon kívül egész nap figyelniük kell például a testtartásukra is a megbeszéltek alapján – magyarázta a gyógytornász. Amennyiben a páciens a lehető legkomolyabban veszi és folyamatosan betartja a szakember által összeállított kezelést, akkor minden esetben a lehető leghamarabb kezdenek jelentkezni a javulások. „Fontos tudatosítani, hogy a gyógytorna nem ér véget a fájdalom vagy egy-egy probléma megszűnésével, hiszen olyan szintre kell hozni a pácienst, hogy akár nem tudatosan is megelőzhessen bármilyen esetleges jövőbeni problémát” – mutatott rá Székely Tibor.

Mozgásforma, ami gyógyít

A gyógytorna az a fizioterápiás módszer, amellyel az egyes mozgásszervi panaszokat, sérüléseket kezelik. A diagnózist általában ortopédus, reumatológus vagy neurológus állítja fel, ezt követően pedig a gyógytornász egyéni mozgáskezelést dolgoz ki. Az elsődleges cél a fájdalom csökkentése, az ízületi mozgások javítása és teljessé tétele. A megfelelően végzett gyakorlatok nem koptatják az ízületi porcot és a csigolya közi porckorongot. Amikor a páciens nagyon beteg, ágyban fekvő, akkor a gyógytornász olyan gyakorlatokat javasol, amelyekkel az izomsorvadást meg lehet akadályozni (passzív torna). Ha a beteg megerősödik, a gyakorlatokat már egyedül végzi a gyógytornász irányításával (aktív torna), és otthon is folytatnia kell. Heveny tünetek (heveny ízületi gyulladás stb.) esetén a teljes nyugalom a fontos, csak a fájdalom és a gyulladás hevességének enyhülésével kezdhető el a torna.

Figyeljünk oda a gyerekekre!

Gyermekkorban kiemelt szerepe van a szakorvosi szűrővizsgálatoknak és a prevenciós gyakorlatoknak a későbbi problémák kialakulási esélyeinek csökkentéséhez – irányítják rá a figyelmet a szakemberek. Kiemelik: a személyre szabott gyógytornát sok esetben ajánlják nem csak a diagnosztizált problémák kezelésére. A torna fő célja a gerincferdülés megelőzése és az ideális testtartás kifejlesztése, valamint a gyermekkorban még teljes mértékben kezelhető lúdtalp és sérülések vagy betegségek okozta mozgásbeszűkülések gyógyítása.

Jobb megelőzni a bajt

Nem mondunk semmi újat azzal, hogy az ülőmunka nincs túl jó hatással a szervezetünkre, ezért

akik nyolc – vagy több – órán át például egy íróasztalnál, számítógép mellett dolgoznak, nem árt, hogy ha betartanak néhány alapvető szabályt, hogy ne az legyen a vége, hogy súlyos problémákkal kell orvoshoz, gyógytornászhoz fordulniuk.

Fontos például a megfelelő távolság a szék és az asztal között, a könyökünknek derékszöget kell bezárnia pötyögés közben, és fokozottan figyelni kell a helyes testtartásra, ne görbüljünk előre, a lábfejünk előfele irányuljon, ne tegyük keresztbe a lábunkat, és főleg ne húzzuk be magunk alá.

És arról se feledkezzünk meg, hogy időközben tanácsos felállni. Például használhatjuk arra a telefonálásra szánt időt, hogy közben sétálunk, de időnként jó, ha körözünk a fejünkkel, megmozgatjuk vállunkat, kinek, ami jólesik.

Cikkünk a Nőileg magazin 2020. októberi számában jelent meg.

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk

Lovaglás: mozgás és terápia egyszerre
Lovaglás: mozgás és terápia egyszerre

„Az egyik legnagyobb megvalósítás, hogy az ember felült a lóra” – olvastam egyszer Karger Kocsis László, a magyar sportdiplomácia legnagyobb alakjának mondását. Ezzel a lovassport esszenciáját fogalmazta meg. Erdélyben is egyre népszerűbbek a lovasrendezvények, valószínű, hogy ennek hatására is vált felkapottá a lovassport mint kikapcsolódás, illetve mozgásforma. (Cikkünk a Nőileg magazin 2020. szeptemberi számában jelent meg.)