Hogy szerethető testben éljünk szülés után is

Napjainkban, amikor a tökéletes test képét ontja ránk a média, igencsak érzékenyen tud érinteni, ha úgy érezzük, saját magunkon valami nagyon nem stimmel. Számos kismama küzd hasonló gondokkal, az egyik leggyakoribb közülük a várandósság után szétnyílt hasizom jelensége, amely látszatra rosszabb, mint amekkora problémát valójában takar. Megfelelő odafigyeléssel és energiaráfordítással hatékonyan kezelhető.

A hasizom-szétválás nem egy újkeletű jelenség, és nem lehet sem korhoz, sem nemhez kötni – magyarázza Hadnagy Ágnes gyógytornász. Mint mondja, időseknél, férfiaknál, sőt, kisbabáknál is előfordulhat, hogy a hasfal hosszanti egyenes izmai eltávolodnak egymástól. Idős embereknél az anyagcsere lassulás, a hormonális változások, és az emésztőrendszeri problémák vezetnek ehhez a problémához, férfiaknál pedig jellemzően a nagyobb fizikai terhelés, hiszen mindezeknek a hatására meglazulnak az hasizmokat összetartó kötőszövetek. A várandós nőknél talán valóban gyakoribb az előfordulási arány, ugyanakkor a nők tudatossága, igényessége, és egészséges életmódra való törekvése által ismerte meg a köznyelv azt, amin a szakma ma folyamatosan dolgozik és rehabilitál” – mondja Ágnes. 

Hadnagy Ágnes

– Mivel magyarázható, hogy nagyobb arányban fordul elő a várandós nőknél ez a probléma?

– Várandósság során a baba növekedésével fokozódik a belső hasűri nyomás, aminek hatására elkezdenek szétcsúszni az egyenes hosszanti hasizmok, és ezzel párhuzamosan az azok között található kötőszövet is megnyúlik. Szülés után pedig nem ugrik vissza hirtelen, mint egy gumiszalag, 

a regenerálódáshoz hosszú idő és izommunka is kell. 

– Hogyan állapítható meg a hasizom-szétválás?

– A megállapításhoz lehet gyógytornász segítségét kérni, valamint saját magát is ellenőrizheti, aki szeretné. Ehhez hátra kell feküdni, egyik kezet a tarkóra helyezni, a lábakat pedig talppal a földre. Ezt követően a szabad kéz két-három ujját a köldök fölé helyezzük, és közben megemeljük a fejünket – így megfeszülnek a hosszanti hasizmok, és szétválás esetén az ujjaink segítségével érezni fogjuk, hogy mekkora rés keletkezett a hasizmok közötti részen, a hasfal közepén. Ugyanezt megismételjük a köldök alatti részen is. 

– Mitől függ, hogy kinél fordul elő ez a probléma?

– Ez egy több összetevős dolog. Elsősorban a genetikától, ebben a kérdésben a legfontosabb befolyásoló tényező ugyanis a kötőszövet rugalmassága. Aki laza kötőszövetű, annál sokkal nagyobb valószínűséggel következik be a hasizom-szétválás, mint az erősebb izomzatú, kötöttebb kötőszövetű személyeknél. A várandósoknál függ a baba méretétől is, ugyanakkor az is számít, hogy hányadszor állapotos a nő, hiszen a második, vagy harmadik várandósság során már kicsit megviseltebbek a hasizmok és a kötőszövetek, mint az elsőnél, így könnyebben is nyúlnak. 

– Meg lehet előzni, el lehet kerülni valamilyen formában?

– Úgy előzhető meg, ha mozgásban gazdag életformát élünk.

Fontos lenne tudatosítani, hogy a várandósság egy állapot, nem betegség, és ennek megfelelően a mindennapi rutinba bevinni olyan mozgásformákat, amelyek elősegítik, az ilyen problémák elkerülését. Ilyen például a kismama torna is, amelynek kiegészítőjeként rendelkezésre áll még a Kinesio Tape technika is – amely stabilizálja az ízületeket, izmokat, tehermentesíti a sérült szöveteket – hogy annak hatékonyságát tovább fokozhassuk. 

A Kinesio Tape technika kiegészítésként alkalmazható terápia a mozgás-szervrendszer problémájának kezelésére, az adott terület vagy érintett izom támogatását, működésének helyreállítását segíti, eredményezi. A technika egy speciális tapasszal dolgozik, amelynek egyik felülete ragasztóanyaggal ellátott, a másik oldal pedig a speciális szálelrendezésű szövet. A szalag könnyen nyúlik, ezáltal képes aktívan támasztani az adott részt, nem mereven rögzíteni. 

– Mi a teendő, amennyiben már szétnyílt a hasizom?

– Ez mind csupán tudatosság kérdése. Amennyiben valaki tudatosan változtatni szeretne, már a gyerekágyban, az első hat hétben el lehet kezdeni bizonyos mozgásformákat, amelyek segíthetik a hasizom regenerálódását. Ezek egyszerű, piciny mozdulatok, mint például a köldök behúzás és gátizom feszítés, akár szoptatás közben. Ezután egy személyre szabott gyógytorna-program is megoldás lehet, amelynek során első körben egyéni felmérés zajlik annak megállapítására, hogy a szétnyílt hasizmok rehabilitációján kívül még mire lehet szüksége a kismamának. Mert nincs olyan, hogy kizárólag egy probléma van, mert az kihat más területekre is. Ezen kívül létezik az ún. Love Your Belly torna és Rectus Training Módszer (RTM) is, ezek kimondottan erre a problémára fókuszálnak. A helyes gyakorlatok megtanulását követően, ezek is végezhetőek otthon is.

– A rendszeres torna, odafigyelés mennyi idő után hoz látványos eredményt?

– Már az első hónap után érezhető eredmény van, de

azok, akik végigviszik a gyógytorna-programot, a baba 1 éves születésnapjára nagyjából már olyanná tudják formálni az anyatestüket, amiben jól érzik magukat. 

Az azonban nagyon fontos, hogy a kismamák el kell tudják fogadni, hogy életet adtak, és akkor egy új test is született a babával együtt. Az előtte lévőt már teljesen nem tudják visszakapni,  azt viszont el lehet érni, hogy jól érezze magát a bőrében az ember, és egy szerethető testben éljen tovább. 

– Az esztétikai problémán túl egészségügyi gond is lehet a szétnyílt hasizom? 

– Noha nagyon kicsi az a réteg, akinek nem lesz egészségügyi gondja ebből kifolyólag, nem feltétlenül von minden esetben egészségügyi problémát maga után.

Kiemelt kép illusztráció: Shutterstock

Fotó: Moraru Norbert-P.

korábban írtuk

Helyezd magad egészségbe! – Gyógytorna kisokos
Helyezd magad egészségbe! – Gyógytorna kisokos

Születési rendellenességek, baleset utáni rehabilitáció, időskori kopások – nagyjából ezek a problémák jutnak eszébe az embernek, ha gyógytornászra gondol. A valóság viszont ennél sokkal összetettebb. Kinek javallott a gyógytorna?