Kreatív ötletek, praktikusság és elegancia – látogatóban fiatal orvosok lakásán

Szeretnek barkácsolni. Kincső tele van ötlettel, férje, Csaba pedig, ahogy ideje van rá, meg is valósítja azokat. Orvosok mindketten, így kevés idő jut erre a szenvedélyre, mégis otthonukban szinte mindent ők készítettek el. Nemcsak kreatív, de nagyon praktikus, helytakarékos megoldásokat találtak ki. Mutatjuk!

Szeretnek barkácsolni. Kincső tele van ötlettel, férje, Csaba pedig, ahogy ideje van rá, meg is valósítja azokat. Orvosok mindketten, így kevés idő jut erre a szenvedélyre, mégis otthonukban szinte mindent ők készítettek el. Nemcsak kreatív, de nagyon praktikus, helytakarékos megoldásokat találtak ki. Mutatjuk!

„Viszonylag kicsi a lakás, így minden talpalatnyi helyet igyekszünk kihasználni” – mutatja a otthonukat Lőrinczi Kincső, aki férjével, Bálint Csabával és két kisgyerekükkel egy marosvásárhelyi tömbházlakásban él. Nem mindennapi ez az otthon, már csak azért sem, mert tetőtere is van. Olyan, mint egy kis ház a tömbházban. Tele a lakás kreatív ötletekkel, s mindez nemcsak azért, hogy jobban nézzen ki – bár ez is szempont volt –, hanem minden kicsi zugot úgy próbáltak beépíteni, kialakítani, hogy tágas, szellős maradjon, mégis mindennek meglegyen a helye.

Terek, falak

A falakat, ahol csak lehetett, mellőzték. Így, belépve az ajtón, elénk tárul a lakás: egy légtérben a konyha, étkező, nappali. Nem akartak falakat, hogy ne szűkítse a teret, ezért a lépcső mellé is plexit tettek, amely szintén nyitva hagyja a teret.

A konyhabútor is fényes felületű, szintén amiatt, mert a tükröződő felületek növelik a teret, ahogy a halvány bézs színválasztás is. „Ezen a gyerekek ujjlenyomatai sem látszanak annyira” – magyarázza Kincső. Magasra tervezte a konyhabútort, hogy minden elférjen benne. Külön fiókot rendezett be a fűszereknek is, a főzőlap alatti részen, hogy könnyen elérje azokat, és úgy gondolja, ezzel is időt spórol, hiszen nem kell futkároznia főzés közben. Nem mellékesen pedig minden szépen rendszerezve van.

Csempe helyett üveglapot ragasztottak a konyhaszekrény mögé, ami modern hatást kelt, és feldobja ezt a sarkot. A fókusz kétségkívül a falburkolaton van, odavonzza a tekintetet, kissé retrós hangulatot kölcsönöz a lakásnak. Ezt Kincső egyedül rakta fel, mivel épp akkor férje külföldön dolgozott, és ő a négy hónapos Abával kettesben volt otthon. Így három hónap kellett hozzá. „Már úton volt a kisfiam, amikor eszembe jutott, hogy ha összetapogatja a kis kezével a fehér falat, akkor az rövid időn belül összepiszkolódik, és így jött az ötlet, hogy kell ide valami. Édesapámnak volt egy asztalos ismerőse, aki a fahulladékot, amit egyébként eltüzeltek volna, átadta nekünk. Aztán már csak ragasztó kellett hozzá, meg türelem. Három hónap munkájába tellett, amíg összepasszítottam a sok kis darabot. Olyan, mint egy hatalmas legó.”

A felső részen, ahol a hálószoba van, szintén vannak érdekes falmegoldások. Az egyiket Kincső festette, azaz festi most is, hiszen nincsen még készen. Az ágy mellett pedig egy fal polcként szolgál. Csaba szerint ez épp nem praktikus, de esztétikus, vágja rá Kincső.

Amikor egy lépcső is van a lakásban…

Nem meglepő, ha lépcsővel találkozunk egy lakásban, meglepő azonban, ha ez egy tömbházlakásban kerül a szemünk elé. Ki ne akart volna ilyet gyerekkorában? Én biztosan.

A lépcsőnél a térhatás fokozása érdekében korlát helyett plexiüvegre esett a választás. Minden szempontból kihasználták a feljáró adta lehetőségeket: lépcső alá és a lépcsőbe is tároló helyiségeket álmodtak és valósítottak meg, melyet maguk készítettek el. Alul, az oldalra kihúzhatós részen kabátok, cipőgyűjtemény, egyéb kiegészítők kapnak helyet, a lépcsőfokokban pedig csecsebecsék.

Hangsúly a részleteken

  • egyedi lámpaernyők a nappaliban

Nem mindennap találkozunk hasonló lámpákkal. Kincső álmodta meg ezeket. Először megtervezte spagetti és ragasztópisztoly használatával, utána egy rokon segítségével összeforrasztották. Később jött az ötlet, hogy merített papírral díszítse.

  • lámpa a hálószobában

„Van egy kínai mondás, hogy az esküvőre több száz darut kell összehajtogatni origamiból, hogy boldog legyen az ember házassága. Én ilyen kis virágokat hajtogattam az esküvőnkre, és ez arra emlékeztet.”

  • ágytámla

Nem akármilyen – ágytámla könyvekből. Nemcsak költséghatékony megoldás, de igazán ötletes is. Nem mellékesen, volt, ahová elvarázsolni az orvosi egyetem alatt felhalmozott könyvrengeteget.

  • ládikó

Ez egy régi katonai ládikó. Pásztori Éva tulajdona volt, aki férje révén rokona volt a népdalgyűjtő Bartók Bélának. Éva néni halála után Kincső édesapja örökölte meg a ládát. Ósdi zöld színű olajfestékkel volt lefestve, de Kincső látott benne potenciált, hazavitte, lecsiszolta, lepácolta, lefestette, antikolta. „Hajdanán voltak rajta idézetek is, de azt a fiam leszedegette. Így hagytam, mert így, kopottasabb jelleggel, még jobban tetszik” – mondja.

  • gyereksarok

Helyszűke miatt nem fért el két kiságy, ezért Csaba átalakította a kiságy fiókját kihúzható alvófelületté. Aba nagyon élvezi, hogy az ágya kerekeken gurul, és oda tolhatja, ahová akarja. Amikor nem használják, begurítják az ágy alá. A felhő mintázatú polc is Csaba keze munkáját dicséri, a gyerekek nevét a falon pedig Kincső alkotta a faltól megmaradt kockákból.

Egy lakás akkor válik igazán otthonná, ha magunkénak tudjuk érezni. Ez a rengeteg ötlet, amelyet ebben a lakásban megvalósítottak, igazi otthonná varázsolta Kincső és Csaba számára ezt a lakot. Merjünk „lesni” tőlük!

Fotó: Rab Zoltán

A cikk nyomtatott változata a Nőileg magazin 2017. júliusi-augusztusi lapszámában jelent meg. 

Előfizetésért látogasson el webáruházunkba >>>