ARCHÍV Nyaralás, strandolás várandósan – az óvatosság a kulcsszó

A terhesség nem betegség, tudjuk, mégis minduntalan azzal szembesülünk, hogy számtalan tévhit kering arról, hogy mit szabad és mit nem a várandós nőknek. Megnyugtatásként: nyaralni, utazni, strandolni például minden további nélkül lehet. Az észszerűség a kulcsszó – mondják a szakemberek. (Cikkünk a Nőileg magazin 2022. júliusi lapszámában jelent meg).

Nincsen tiltás, ami a nyári strandolást vagy utazást illeti, de egyén- és terhességfüggő, hogy mit lehet következmények nélkül bevállalni várandósan. Semmilyen orvosilag igazolt káros hatása nincsen a fürdőzésnek, ha nem esünk túlzásokba: ne várandósan kezdjünk hosszú távokat úszni, ha azelőtt ezt nem tettük rendszeresen. „Sós vagy édesvíz, a várandósság szempontjából nem tényező, a túl hideg vizet azonban érdemes kerülni. Legjobb a testhőmérséklet-közeli 30 fok” – magyarázza Dumitrescu Caius szülész-nőgyógyász főorvos. Ahogyan a túl hideg, úgy a túl meleg víz is kerülendő: a 38–40 fokos, vagy ennél melegebb termálvizekben való fürdőzést jobb kerülni a várandósoknak. Az áldott állapotban egyébként is kitágulnak a vénák, sokaknál visszér alakulhat ki, ilyenkor ellenjavallt nagyon meleg környezetben ücsörögni. 

Mire figyeljünk?

Minden trimeszternek megvannak a maga jellegzetes, általános tünetei: az első három hónapban vérzékenyek a kismamák, a második háromban sokaknál alakul ki terhességi cukorbetegség vagy magas vérnyomás, a harmadik trimeszterben pedig már a szülésre készül fel a testünk, gyakorta korán megnyílik a méhszáj, ami fertőzésveszélyre adhat okot. Ha a felsoroltak közül éppen egyikkel sem küzdünk, akkor gyakorlatilag szabad a pálya: úszhatunk, pancsolhatunk nyugodtan. 

Ellenben

a hőségben érdemes arra is figyelni, hogy túl nagy hőingadozásnak ne tegyük ki a szervezetünket.

„Nemcsak a várandósokra, de általában mindenkire érvényes ajánlás, hogy a legnagyobb melegben, a déli órákban ne üldögéljen a napon, és az is kerülendő, hogy nagyon felhevült testtel sokkal hűvösebb vízbe ugorjunk bele. Az általános szabályokról a várandósság alatt se feledkezzünk meg” – int a szakember. 

Ha felütik fejüket a visszerek

A várandósság második felében gyakori tünet a lábdagadás, visszér, amely meleg időjárásban egyébként is felerősödik. Ne tetézzük tehát a helyzetet azzal, hogy visszérproblémákkal napozunk, ajánlja a szakember. „Ha visszeres lábbal kiülünk a napra, akkor a vénák még jobban kitágulnak, a vér még jobban pang az alsó végtagokban. Jobb elkerülni a kellemetlenséget és a fájdalmat” – mondja az orvos.

Ha visszérproblémánk van, akkor az utazást is érdemes újragondolni, hisz a hosszas üldögélés csak ront a problémán.

„Ha nincsen más tünetünk, akkor a rövid-, egy-két órás repülőutak ellen nem szól semmi, de a hosszú autóutat nem javasolnám, csak többszöri pihenővel, megállóval. A visszérproblémák mellett ilyenkor a trombózisveszéllyel is kell számolnunk, ezért inkább kerüljük a helyzetet” – jegyzi meg Dumitrescu Caius. 

Fertőzéskockázat – ezzel is érdemes számolni

Mint azt már említettük, ha semmilyen járulékos tünetünk, problémánk nincsen, akkor vígan strandolhatunk, ellenben a higiéniára kiemelten figyeljünk. A várandósság idején egyébként is megnő a hüvelyi folyás mennyisége, a vércukorszint megemelkedése mellett mindez ideális táptalaja lehet mindenféle gombás, bakteriális fertőzésnek. Bizonyosodjunk meg, hogy a medence vizét rendszeresen tisztítják-e, valamint igyekezzünk laza, minél kevésbé műanyag-hatású fürdőruhát választani: csúnya hüvelyfertőzés vagy kellemetlen bőrkiütés kialakulásához elegendő, ha több órán át viselünk szoros, nem légáteresztő alsóneműt vagy fürdőruhát.

„A harmadik trimeszterben bármikor megnyílhat a méhszáj, ettől a ponttól kezdve kifejezetten ellenjavallott az úszás”

– hívja fel a figyelmet az orvos. 

Wellness, szauna és jakuzzi – csak óvatosan

Alapvetően a várandósság ideje alatt nem ajánlott nagy melegben sokat tartózkodni, ezért értelemszerűen a szaunázást is kerülni kell. A hagyományos- és gőzszauna vérnyomás-ingadozást okozhat, a visszereknek, duzzadt végtagoknak sem tesz jót.

„Gyakori kérdés, hogy az infraszaunát használhatják-e a terhesek. Kutatások bizonyítják, hogy ez is káros hatású, hiszen a magzatvizet tudja felmelegíteni” –

tudjuk meg. A jakuzzi elviekben nem tiltólistás, ha megbizonyosodunk arról, hogy nem túl meleg a benne lévő víz, és megfelelően tisztítják, fertőtlenítik a medencét.

Figyeljünk a vízfogyasztásra

Nagyobb fokú a kipárolgás, erőteljesebb az izzadás várandósság alatt, ezért a kismamák könnyebben is dehidratálódnak. „A gyakori vizelési inger miatt a terhesek sokszor nem isznak kellő mennyiségű vizet, melegben így nagyon gyorsan a kiszáradás határára kerülhetnek.

Nyaraláskor is kiemelten figyeljünk a folyadékbevitelre, főleg, ha sokat vagyunk a napon.

Azt szoktam mondani, hogy akkor megfelelő az anyuka hidratáltsága, ha már-már színtelen vagy csak nagyon halvány sárga színű a vizelet” – fejti ki a szakember. 

Tervezzünk, ne bízzuk a véletlenre

Bárhová is utaznánk terhességünk idején, javallott az indulás előtt legalább két héttel felkeresni a nőgyógyászunkat. „Nem elegendő az indulás előtti napon bejelentkezni vizsgálatra, hiszen sokszor felülvizsgálat is szükséges. Például ha ödémásak a lábak, akkor újabb vizsgálat szükséges, hogy megállapítsuk, van-e trombózisveszély” – tudjuk meg. 

Alapvetően a repülés sem ellenjavallt: a várandósság bármely szakaszában utazhatunk repülőgéppel, ha arra az orvosunk is rábólint.

„Első terhességnél, ha nincsen más probléma és nincsen megnyílva a méhszáj, akkor akár a 37. hétben is repülőre szállhatunk egy-két órás út erejéig” – sorolja a nőgyógyász. Indulás előtt azonban érdemes tájékozódni,

a különböző repülőtársaságok megszabják, hogy a várandósság hányadik hetéig lehet orvosi igazolás nélkül felszállni a gépjeikre. 

Várandósan, de főként ha valamilyen problémánk van, jó előre tervezzük meg a nyaralásunkat: minden orvosi papírunk legyen kéznél, bizonyosodjunk meg, hogy megfelelő a higiénia, és rendelkezésre áll sürgősségi ellátás. Nem utolsósorban pedig utazás előtt feltétlenül kössünk egészségügyi biztosítást!

Kiemelt kép illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk

Anyának nincs vakáció
Anyának nincs vakáció

Ki ne várná a nyári hónapokat, a melegebb időt, a hosszabb nappali órákat? A nyári szabadság, a hétvégi strand, a baráti és családi kirándulások, a nyaralás idejét? Mindez sokat adhat mentális jólétünknek. A dolgozó szülők számára azonban a július és augusztus rendkívüli kihívást jelenthet, amikor az iskolák hetekre, hónapokra zárva vannak. Romániában idén ez 12 hetet jelent.