ARCHÍV Olcsóbb és kíméletes – Eljött a zöld energia ideje?

Évtizedek óta ajánlják a környezetvédelmi szakemberek a megújuló vagy alternatív energiaforrások használatát, hiszen ha nem is teljesen ártalmatlanok a természetre, jóval kevesebb kárt okoznak, mint a nem megújuló energiaforrások. A fosszilis energiaforrások – kőszén, kőolaj, földgáz és propán-bután gáz – kiaknázása nemcsak azáltal árt a környezetnek, hogy nem termelődnek újra, hanem sokkal inkább azzal, hogy kiaknázásuk nagy környezetrombolással jár, ugyanakkor felhasználásukkal hatalmas mennyiségű káros gáz keletkezik, tovább tetőzve az üvegházhatást. (Cikkünk a Nőileg magazin 2022.márciusi lapszámában jelent meg.)

Az ökológusok jó ideje a kevésbé szennyező, újratermelődő energiaforrások használatát javasolják, mint a napenergia, a biomassza, a szélenergia, a vízenergia, a tenger hullámzásából kinyerhető energia, az ár-apály-, valamint a geotermikus energia.

A zöldek által régóta remélt áttörést végül az energiaválság hozhatja el, a villanyáram és a földgáz drágulása ugyanis egyre több háztartást, vállalatot és országot vesz rá arra, hogy áttérjen megújuló energiaforrásokra.

A gazdasági mellett a politikai érvek is emellett szólnak: ha Európa függetlenedni akar Oroszországtól, kénytelen lesz maga megtermelni a szükséges energiamennyiséget. 

Sosem fogynak el

Szakportálok szerint a bolygónkat érő egy órányi napsütés több energiát ad, mint amennyit az emberiség egy év alatt elhasznál. A megújuló energiaforrások előnye, hogy korlátlan mennyiségben állnak rendelkezésre, és sosem fogynak el. Mivel bárki bármikor hozzáférhet, nincs áruk, és bár tiszta energiának is szokták hívni őket, ez nem teljesen igaz. A napelemeknél használt akkumulátor szennyezi a környezetet, de kismiska ahhoz képest, amit a vízi erőművek tesznek a természettel: olykor falvakat árasztva el egy gátrendszer építésekor. A szélerőművek a madarakra jelentenek veszélyt, hogy a fakitermelésről – a tűzifa is megújuló energiaforrás – ne beszéljünk.

Az alternatív energiaforrások sem teljesen emissziómentesek, de legnagyobb hátrányuk, hogy az így nyert energia nehezen tárolható.

Ráadásul természet függőek: vízenergiát csak ott lehet kinyerni, ahol vannak erős sodrású folyóvizek, tűzifát, ahol vannak erdők. Emellett szezonális jellegűek – a szél vagy nap ereje révén nyert energiát nehezebb később felhasználni, a nyári fölösleget nem raktározhatjuk el télire. A megújuló energiaforrások jobban ki vannak téve a környezeti hatásoknak, így kiszámíthatatlanabbak, mint a fosszilis energiahordozók.

Fa helyett energiafűz?

Bár a megújuló energiaforrások valóban költségmentesen szolgáltatják az energiát, a berendezések – napelemek, turbinák stb. –, amelyek begyűjtik és árammá alakítják, már pénzbe kerülnek. Hosszú távon olcsóbbak, mint a fosszilis energiahordozók, de rövid távon nagyobb költségeik vannak. Szakportálok szerint a napelemek öt éven belül képesek megtermelni azt az energiamennyiséget, amely miatt megéri a beruházás. 

Az erdős hegyvidékeken, mint Székelyföld, a legáltalánosabb energiahordozó a fa, de az egyre nagyobb méreteket öltő fakitermelés miatt világszinten egyre nagyobb hangsúlyt kap az energiahordozó növények termesztése. Az energetikailag hasznosítható növények, termés, melléktermékek, növényi és állati hulladékok – közös nevükön: biomassza – égetése kiválthatja a fosszilis energiákat, ráadásul a felhasznált növény egy éven belül újratermelődik.

Felénk az energiafűz hódít, de a cukornád is hasznosítható energiatermelésre.

A biomassza feldolgozásával biogáz, bioüzemanyag, például biodízel, bioetanol nyerhető. Szilárd biomasszának a legrégebbi tüzelőanyagunk, a tűzifa számít, de a faapríték, pellet és fabrikett is az. 

Mi az erősebb?

Bár sokan vezetőnek gondolják, a napenergia világszinten csak a harmadik megújuló energiaforrás, a szélenergia és vízenergia után. Felénk is sok a mesterséges víztározó, mint a Kolozsvár melletti Tárnica-tó vagy a Beszterce fölötti Kolibica-tó. Románia természeti adottságai révén főleg vízből nyeri az alternatív energiát, Magyarországon a termálvíz-lelőhelyek miatt a geotermális energia hódít. De egyre több határmenti város – Nagyvárad, Nagyszalonta – is próbálja a termálvízből nyert hőt hasznosítani a lakónegyedek fűtéséhez. Kolozsváron a tömbházak tetejére szerelt napelemekkel váltanák fel a szennyező egyéni hőközpontokat. 

Mivel a szélenergia nem mindenhol hozzáférhető, világszinten 83 ország használ szélerőműveket, naperőműveket már több, mint 100. A legtöbb pénzt Németország, Nagy-Britannia, Franciaország és Kína költi alternatív energiára. Az Európai Unió 2020-ban a felhasznált energia 20 százalékát nyerte alternatív energiaforrásokból.

Illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk

Unokáinknak is látnia kellene
Unokáinknak is látnia kellene

Székelyföld egyik legfőbb természeti kincse a Szent Anna-tó, százezernél is több turista látogatja évente. A gyönyörű krátertónak azonban egyre romlik a vízminősége, a néhai kristálytiszta kék színe az utóbbi időben zölddé változott. A fürdőzés és a tóparti piknikezés néhány évvel ezelőtti betiltása még nem elég az egyre algásodó víz védelméhez. (Cikkünk a Nőileg magazin 2022. februári lapszámában jelent meg).