ARCHÍV Zöld mesekönyvek – Tanuljuk együtt a környezetvédelmet

Bár a példamutatás a legjobb tanítómester környezettudatosság terén is, miért ne olvassunk olyan könyveket gyermekeinknek, amelyek szintén arra nevelik őket, hogy védjék, óvják a természetet. Olyan könyveket kerestünk, amelyeket nyugodtan fellapozhatunk, olvashatunk a legkisebbeknek, sőt még mi is tanulhatunk belőlük. (Cikkünk a Nőileg magazin 2020. októberi lapszámában jelent meg.)

Sokszor és sok helyről hallottuk már David Brower környezetvédelmi aktivista mondását, miszerint „A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.” Szóval feladatunk van, vagyis vigyázni, megóvni azt, mert fontos, hogy mit hagyunk hátra az utánunk jövő generációknak. Ebbe az is beletartozik, hogy tanítsuk meg őket szeretni a természetet, neveljük őket környezetvédelemre, mutassuk meg nekik, melyek azok a szarvashibák, amellyel szennyezzük például a légkört vagy az ivóvizet. Balázs Panna, a Greenmade Zerowaste vállalkozás megálmodója szerint a legegyszerűbb és legfontosabb, amit tehetünk, ha úgy élünk, hogy a tudatos, fenntartható életmód és a természet tisztelete a mindennapjaink része.

Balázs Panna

„Bár nekünk is tanítottak környezetvédelmet az iskolában, sőt még a fenyegető veszélyekről is beszéltek, de mindez elméleti szinten maradt, hiszen senki nem járt előttünk jó példával. A környezetvédelem a mindennapoknak természetes része kell, hogy legyen, akár a fogmosás.”

Szerencsére ma már segítségül hívhatjuk a könyveket is. A legkisebbekkel természettel kapcsolatos, állatokról vagy növényekről szóló könyveket lapozhatunk, vagy matricás albumokba ragaszthatunk képeket. A környezetünkről szóló könyvek is jó alapul szolgálnak ahhoz, hogy egy gyerek közel kerüljön a természethez, ha sokat tud róla, szeretni fogja az állatokat, növényeket, és ez egyenes út ahhoz, hogy védje élőhelyüket is.

Ajánlott könyvek:

 • Mi micsoda sorozat (A természet, A vízparton, A tenger, Növények, Állatok, Az erdő stb.),
 • Scolar mini Mi? Miért? (A hegyekben, Nap, szél, eső, Mi csúszik, mi mászik itt?, Mi nő ott? stb.)
 • Annette Hackbarth: A természet – Ismerd meg és vigyázz rá!

A környezetvédelemmel, klímaváltozással, környezetszennyezéssel, az állat- és növényvilág védelmével, a pusztítások megakadályozásával kapcsolatos könyvek között is vannak kisebb és nagyobb korosztályhoz szólók. Vannak képeskönyvek, ám vannak olyanok is, amelyeket nem elég elolvasni, jó, ha utána beszélgetünk róla gyermekünkkel – tanácsolja Panna.

Sok olyan téma van, amelyet jó, ha könyvben szemléltetve látnak a gyermekek, mint például a víz körforgását, a szemét újrahasznosítását, de a könyvek segíthetnek kellő módon megértetni nehezebb témákat is.

A víznél maradva például a vízgazdálkodást vagy az ivóvíz hiányát. Emellett egy új kiindulópont lehet a beszélgetésre is, illetve visszaigazolásként szolgálhat, hogy ugye, mi megpróbáljuk jól csinálni.” A gyermekek szerencsére kérdeznek, ha nem értenek valamit, s akkor ki lehet bontani egy témát, több tudnivalót megosztani velük. Sőt akár egy könyv elolvasása után tőlük lehet kérni ötleteket egy-egy probléma megoldására, amit aztán a család a mindennapokba beépíthet.

Ajánlott könyvek:

 • Scolar Mini: Jön a kukásautó!
 • Alex Frith: Mi történik a szeméttel?
 • Miller-Ferjentsik Viola: Nulla hulladék – SzóKiMondó Ökomesék
 • Bálint Mariann: Hulladék históriák – klímanó történetek
 • Sara Margaret Johanson: Caillou - Minden csepp számít
 • Pászti Amina: Glóbi kalandjai
 • Dózsa Tamás, Forgács Ildikó: Bolygóvigyázók kézikönyve
 • Gévai Csilla: Nagyon zöld könyv
 • Zakarné Varjas Kata: GEO, a környezettudatos kiskamasz
 •  Gévai Csilla: Amíg megváltjuk a világot
 •  Szabó Róbert Csaba: Vajon Nagyi és az aranyásók
 •  Hanane Kai, Louise Spilsbury: Beszélgessünk róla! - Bolygónk védelme
 •  Jess French: Micsoda pazarlás
 •  Annie Groovie: Leon és a környezetvédelem
 •  Hanane Kai Louise Spilsbury: Beszélgessünk róla! - Bolygónk védelme
 •  Janine Eck: 100 dolog, amit a Földért tehetsz

Hasonló könyveket olvasva a gyermekek magukba szívják a tudást, észrevétlenül is. Ám Balázs Panna szerint nem is az a fontos, hogy őket környezettudatosságra neveljük, hiszen sokkal inkább életük része a környezetvédelem, mint nekünk volt. Igazából magunkat kell arra sarkallni, hogy átálljunk egy olyan életvitelre, amely nem a Föld ellen, hanem annak védelmében működik. „Nem dobhatjuk át a labdát gyermekeinknek, hogy tessék, itt egy bolygó, amit generációk óta építünk le, használunk ki, de majd ti megoldjátok, mert környezettudatos felnőttek lesztek, erre nevelünk benneteket. Ehelyett mondjuk inkább azt, most ez van, kicsit rossz irányba fordult a dolog, de együtt mindent megteszünk annak érdekében, hogy nektek egy jobb jövőt és biztonságos otthont nyújthasson.”

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk

Öko-gardrób: Zöldebb vagy, ha turkálsz
Öko-gardrób: Zöldebb vagy, ha turkálsz

Turkálni szinte mindenki szeret, kár tagadni. Vannak azonban olyanok, akik nemcsak a kincsvadászat izgalma miatt, hanem ha már vásárolnak, akkor a használt ruhák turizásával környezetüket is óvják. Ezt a két szempontot dolgozta össze Szabó Andrea is, amikor kitalálta, hogy használtruha boltot nyit. (Cikkünk a Nőileg magazin 2020. augusztusi számában jelent meg.)