Orvosi pióca – az évezredes gyógymód

A piócaterápia évezredes múltra visszatekintő kezelési forma, manapság azonban kevés ember gondol rá, mint alternatív gyógymódra különböző betegségek esetén. Németh László piócás kezelésekkel foglalkozik Székelyudvarhelyen, mi pedig bekopogtunk hozzá, hogy testközelből tapasztalhassuk, miként működik az ősi kezelési forma.

A népi gyógyászatot a huszadik század gyógyszer forradalma szorította jelentősen háttérbe, a piócák terápiás alkalmazása is emiatt kopott ki a köztudatból – magyarázza vendéglátónk, miközben kolléganőnk alkarjára felhelyez egy orvosi piócát, hogy meg is tapasztalhassuk, miként működik egy kezelés. 

Gyógyhatású anyagok sora

A pióca nem gyógyír, hanem segít beindítani a szervezet öngyógyító reakcióját, tudományosan bizonyított ugyanis, hogy a pióca nyálában nagyon sok gyógyhatású anyag található: körülbelül 100 különböző hatóanyagot tartalmaz, amelyek például javítják a nyirokkeringést, felgyorsítják a nyirokáramlást – magyarázza vendéglátónk. A piócás kezelésnek köszönhetően megoldódhatnak a keringési problémák is, hiszen segíti a szövetben lévő régi lerakódások kiválasztódását és feloldódását. Az orvosi pióca mindemellett 

javítja az izmok és ízületek-, valamint a belső szervek vérellátását, de gyulladás- és véralvadásgátló hatást is képes kifejteni, sőt, sejtregeneráló hatása is van. 

Ízületi problémák esetén is kiválóan alkalmazható, ugyanakkor sok esetben eredményes a magas vérnyomás kezelésében – sorolja László. Mint mondja, az orvosi pióca a trombózis kezelésében és megelőzésében is segíthet, hiszen a lábon alkalmazva javítja annak vérellátását. Azt azonban, hogy kinek hány kezelés szükséges egy adott probléma megoldásához, nem lehet előre meghatározni, hiszen egyén- és probléma függő az, hogy kinek a szervezete miként- és mennyi időn belül reagál.

Magas vérnyomás esetén például a gerincfeszítő izom környékére teszik a piócákat, a végtagok kezelése során inkább nagyobb piócákat alkalmaznak, míg felsőtestre (máj, vese kezelés esetén például) kisebb méretűeket helyeznek. 

Ugyanakkor ránctalanításra is használják az orvosi piócákat, ilyenkor egészen kis méretűeket tesznek fel az arc érintett részeire. 

A nyugat-európai orvostudomány szkeptikus ugyan a piócák használatát illetően, ám Oroszországban például oktatják a használatukat az egyetemeken, és kórházakban is alkalmazzák. Emellett a szépségiparban is felhasználják a pióca teste által termelt nedvet a ránctalanító krémek előállításához – teszi hozzá László.

Nem javasolt az orvosi pióca, amennyiben a kezelendő személy: - kórosan alacsony vérnyomással rendelkezik - véralvadásgátlót szed (a pióca nyála is tartalmaz véralvadásgátlót)  - akkut bélgyulladással küzd - erős menstruációja van  - vérzékenységgel vagy vérszegénységgel küzd  - kórós vashiányban szenved - várandós vagy szoptat

A kezelés

Miközben beszélgetünk, a kolléganőnk kezére helyezett pióca egyre növekszik. Mint magyarázza László, egy ilyen egyed kb. 15 ml vért szív ki egy kezelés során, és testfelületének a tízszeresére is képes megnőni.

Alkalmi „páciensünk” elmondása szerint nem jár fájdalommal a kezelés, csupán a felhelyezéskor érzett egy kis kellemetlenséget, amíg megtapadt a pióca, de összességében minimális a kényelmetlen érzés. A kezelést követően egy kicsi, Y alakú seb marad majd a karján, amelyre László nyomó kötést helyez, ugyanis 24-36 órát még vérezhet - talán ez a leginkább kényelmetlen része a terápiának. 

A heget azonban nem szükséges kezelni, a pióca nyála ugyanis teljesen steril, sőt, a hegesedés folyamatát is elősegíti.

A kezelés lassan a végéhez érkezik, a páciensről leesik a „jóllakott” pióca, és megkapja a nyomókötést is.

Bár a legtöbbünk tart az ilyen kezeléstől - hiszen a pióca alapvetően nem túl vonzó élőlény – László fontosnak tartja kiemelni a hasznukat: „nem  szeretem élősködőnek vagy vérszívónak hívni őket, sokkal inkább szimbiotikus lények: jó nekik, ha táplálkozhatnak belőlünk, és ezzel nekünk is jót tesznek”. 

Fotók: Bencze Emese

Közreműködött: László Ildikó

korábban írtuk

Wellness, bőrápolás és gyógymód – halpuszik a lábunkon
Wellness, bőrápolás és gyógymód – halpuszik a lábunkon

Talán elképzelhetetlennek tartjuk, amikor először találkozunk vele, hogy apró halacskák „rágcsálják" a lábainkat. Azonban ha egyszer kipróbáljuk, garantáltan beleszeretünk: a garra rufa halak finoman távolítják el az elhalt hámsejteket, megfiatalítva ezáltal a bőrünket. A halacskáknak nincs foguk, ezért semmiféle sérülést nem okozhatnak, érintésük olyan, mintha sok pici puszit adnának a lábunkra. (Cikkünk a Nőileg magazin 2015. májusi lapszámában jelent meg.)