A test, a lélek és a szellem karbantartója: az Aviva-módszer

Modern életvitelünk során hajlamosak vagyunk megfeledkezni a saját testi és lelki egészségünkre való odafigyelésről. Amikor ez a fajta tudatosság háttérbe szorul, a szervezetünk jelezni kezdi valamilyen formában, és romlani kezd az egészségünk. A rossz beidegződések és az életmód döntés kérdése, bármikor változtathatunk. Egy ilyen lehetőség az Aviva-torna, amely fizikai és lelki egészségünkre is jótékony hatással lehet. A módszer lényegéről Csendőr Zsuzsánna Aviva-oktatóval beszélgettünk.

– Mikor és hogyan ismerkedtél meg az Avivával?

– 2013-ban, a harmadik gyermekünk születése után találkoztam a módszerrel, Pakot Izolda kolléganőm által. Ő talált rá az Aviva-módszerre, és meghívta a csíkszeredai oktatót, Keresztes Erikát Udvarhelyre tanfolyamot tartani. Én tulajdonképpen kíváncsi voltam, mert minden érdekelt, ami a nőiséggel és egészséggel kapcsolatos. Nagyon megtetszett maga ez a táncos-zenés mozgásforma és az a gondolkodásmód, amit ezáltal megismertem. Lelkes, tanfolyamot végzett nők elkezdtünk együtt tornázni, és nagyon 

meglepett, hogy nőtársaim milyen gyorsan tapasztalnak pozitív változásokat saját magukon. 

Nekem akkoriban nem voltak nőgyógyászati problémáim, ami nem volt mindig így. Pontosan a tüneteimnek köszönhetem, hogy több mint tíz évvel korábban kezdtem jobban figyelni az életvitelemre, a táplálkozásra, sokkal tudatosabban figyeltem a lelki dolgaimra, foglalkoztam alternatív gyógymódokkal, gyógynövényekkel és sorra megszűntek a problémáim. Az Aviva-módszer nagy hangsúlyt fektet az életmóddal kapcsolatos kérdésekre, mindez közel állt hozzám. Udvarhelyen nem volt oktató, és éppen egy nagy váltás volt az életemben. Megerősödött bennem, hogy ez az a hivatás, amit szeretnék csinálni, nagyon vonzott, hogy emberekkel, nőkkel foglalkozhatok. 2015-ben végeztem az oktató-képzést Budapesten, ahonnan nagyon pozitív élményekkel feltöltődve jöttem haza, és kezdtem el a munkát. Azóta is rendszeresen tartom a gyakorló órákat, tanfolyamokat. Kitölti az életemet, inspirál, motivál új dolgokat tanulni. 

– Mesélnél a módszerről? Mi a lényege? 

– Ez egy speciális mozgásforma, olyan gyakorlatsorokkal, amelyek segítségével támogathatjuk a szervezetünk csodálatos öngyógyító folyamatait, azáltal, hogy javítja az artériás és vénás vérkeringést egyaránt, egy olyan területen, amit manapság igencsak meggyötrünk modern életvitelünk során, a genitális zónában, az alhas, a kismedence szerveinél. Fokozza a nyirokkeringést és támogatja a belső elválasztású mirigyek működését. A jó keringés az egészséges működés alapja, ezért a fokozott alhasi keringés segít olyan esetekben, amikor valamilyen elváltozás tünet van a kismedence szerveinél. Például nőgyógyászati probléma, menstruációval, termékenységgel kapcsolatos nehézségek, ciszták, miómák, változókorban jelentkező tünetek, vizelettartási problémák esetén, sőt olyan helyzetben is, ha megsüllyednek a szervek vagy megnyúlnak a tartó szalagok. 

Az alhasi területtel dolgozunk, erősítjük a kismedencei izmokat, a kötőszöveteket. A tornával lényegében a saját szervezetünk öngyógyító folyamatait serkentjük. 

Van ugyanakkor egy hormonális hatása is, támogatja a szervezetünket a hormonális egyensúly fenntartásában, helyreállításában. Mi, nők, folyamatos hormonális változásban vagyunk a havi ciklusunk, az életkorunknak megfelelően ez egy nagyon érzékeny, finom hangolású dinamikus egyensúly, ami könnyen eltolódhat valamilyen irányba. Az Aviva-módszerrel támogatjuk a szervezetünket, hogy ezeket az eltolódásokat egyensúlyba hozza. Ami még fontos – különösen nőknél, – hogy van egy stresszoldó hatása is. A stressz, a belső feszültség egy folyamatos készenléti állapotot tart fenn, ami kibillent női hormonális egyensúlyunkból, ez hosszabb távon nemcsak működési zavarokat, hanem szervi elváltozásokat is okozhat. 

– Milyen rendszerességgel kell végezni ezt a fajta mozgást?

– Ahhoz, hogy a tornának meg legyen a terápiás hatása, hetente kétszer, maximum háromszor kell tornázni, legalább egy nap kihagyással. Mi, oktatók, indulásból a kettőt szoktuk javasolni. Vannak ugyanakkor kivételes esetek is, például policisztás ovárium szindrómánál (PCOS) nagyon fontos, hogy legyen rendszeres mozgás ilyen esetben javasolt hetente három alkalommal tornázni.

Magának az Aviva-módszernek több gyakorlatsora van: az alapgyakorlat sor, amellyel kezdeni szoktunk, az ovulációt serkentő gyakorlatsor – ezt például akkor javasoljuk, ha anovulációs ciklusa van egy hölgynek, és az alapgyakorlatsorral nem sikerült elérni, hogy megfelelően működjenek a petefészkek –, ezenkívül van gátizom erősítő torna, várandós torna, szülés utáni torna, és van kimondottan a férfi problémákra is gyakorlatsor.

Csendőr Zsuzsánna Aviva oktató

– Férfiak is meg szoktak keresni?

– Lényegesen kevesebb a férfi, aki megkeres, és vállalja azt, hogy megtanulja a tornát, mint a nő. Azonban 

nagyon hatékony a férfiak esetében is, a termékenységi-, valamint prosztata problémák, potenciazavarok kezelésére. 

Férfiaknál is hasonló a torna hatásmechanizmusa, rendszeres alkalmazása serkenti a mirigyek működését, az optimális hormontermelést, és javítja a kismedence szerveinek a keringését, ezáltal tud regenerálódni ez a terület. Mivel alapvetően megváltozott az életvitelünk az utóbbi évtizedekben – nagyon sokat ülünk, és egyre kevesebb a mozgás – a gyakorlatokkal ellensúlyozni tudjuk ezeket a hatásokat. Maga a módszer nagy hangsúlyt fektet a helyes testtartásra, hogy megtanuljuk úgy használni a testünket, hogy minél egészségesebben tudjuk megőrizni. 

– Akkor maga a torna szorosan kapcsolódik az életvitellel kapcsolatos kérdésekhez…

– Igen, pontosan ezért az életvitellel kapcsolatos kérdésköröket is átbeszéljük a tanfolyamok keretén belül: testtartás, testhasználat, mozgás, táplálkozás, légzés, és ezek együttes hatását az egészségünkre, különös tekintettel a nemi szervek egészségére. Oktatóként törekszünk formálni a hozzánk fordulók gondolkodásmódját, támogatni olyan életviteli változtatásokra, amelyek a torna terápiás hatásával együtt az életminőség javulását, tartós gyógyulást hozhatnak.

Sokakban elindul egy szemléletmódbeli váltás, alakul a testtudat, jobban kezdik érzékelni és értelmezni a saját testük-lelkük jelzéseit. Ezek mind fontos lépések ahhoz, hogy egy nő rátaláljon a saját erejére, örömmel élje meg nőiségét, testi-lelki változásait a női lét minden szakaszában. 

– Mit kell tudnia annak, aki szeretne megismerkedni ezzel a módszerrel és gyakorlatba ültetni azt a saját életében?

– Mindenképpen fontos tudatosítani, hogy csakis a rendszeres kitartó tornával várhatunk pozitív változásokat. Ahhoz, hogy valaki megtapasztalja az Aviva-módszer terápiás hatását, kitartásra, következetességre van szükség, egy olyan belső hozzáállásra, hogy igenis, tudok időt, fáradtságot szentelni arra, hogy tegyek magamért. Mi, oktatók adunk egy keretet, megtanítjuk a gyakorlatokat,  igyekszünk kellemes, támogató légkört teremteni, azonban mindenkinek magának kell az időt és az energiát rászentelni, és ehhez bizony sokszor nem kis elszántság szükséges. Az önmagunkon tapasztalt pozitív változások a legjobb motivációk a kitartó tornázáshoz. Tehát úgy van ennek értelme, ha rendszeresen tornázik valaki, ez ugyanis egy olyan folyamat, aminek időt kell adni  

általában fél év az, amikor már jól érezhetőek a torna hatásai, de a pozitív változások már hamarabb is megmutatkoznak. 

A leggyakrabban a menstruáció körüli kellemetlen kísérő tünetek enyhüléséről, megszűnéséről szoktak beszámolni, akár már néhány alkalom után. 

– A módszer alkalmazása mindenféle korosztálynak ajánlott? 

– Általános javaslat szerint 1718 éves kor előtt, ha nincs probléma, nem ajánlott, azt szoktuk javasolni, hogy az első menstruációtól számítva teljen el néhány év, hogy magától szépen álljon be a ciklus. Sajnos egyre gyakoribb, hogy már nagyon korai életkorban, fiatal lányoknál jelentkeznek a méhet, petefészkeket érintő elváltozások: előfordul, hogy teljesen kimarad vagy meg sem jön a menstruáció, másoknál viszont nagyon korán beköszönt az első vérzés. Ha erőteljes tünetek jelentkeznek, ajánlatos elkezdeni a tornát, és természetes módszerekkel támogatni egy nőiességében éppen kibontakozó fiatal szervezetet. A torna tehát tulajdonképpen 1718 év alatt csak probléma esetén javallott, e felett az életkor felett viszont bárki részt vehet, egészségmegőrző, frissítő, fiatalító hatása van, javítja a tartást, kíméletes, igazán nőknek való mozgásforma. Emellett a változókori panaszok enyhítésére, korai menopauza megelőzésére is nagyon hatékony módszer. A tanfolyamra jelentkező nőkkel, férfiakkal minden esetben átbeszéljük az általános egészségi állapotot, különös tekintettel a nemi szervek, a hormonrendszer, kismedence területére, esetleges mozgásbeli korlátozottságra. A legjobb, ha a tornát megelőzően volt nőgyógyászati, urológiai vizsgálat, hiszen így tudunk személyre szabott javaslatokat tenni.

– Az alternatív gyógymódokat nem mindenhol kedvelik az orvostudományban. Az Aviva-módszert mennyire ismerik el?

– Az Aviva gyakorlatoknak jól megalapozott fiziológiai hatása van: 

azáltal, hogy átmozgatjuk az alhasi részt, dolgoztatjuk ezt a területet, javul a vér- és nyirokkeringés, erősítjük a medencealapi izmokat, a méhet, serkentjük a petefészkek működését. 

Az évek múlásával, ahogy gyűlnek a tapasztalatok, egyre ismertebb és elismertebb orvosi körökben, elsősorban Magyarországon. Az itthoni nőgyógyászok között is már többen ajánlják a tornát, a nők is egyre bátrabban beszélik meg a nőgyógyászukkal a tornával kapcsolatos tapasztalataikat. Ez egy hosszú folyamat eredménye, hiszen nem egy új módszerről van szó. Aviva Gabriella Steiner az 1960-as évek elejétől, 28 éven keresztül fejlesztette ki a módszerét, dolgozta ki a gyakorlatokat Izraelben. Tóth Líviának köszönhetjük, hogy 1998-ban elhozta Magyarországra ezt a lehetőséget, és rátette az életét, hogy minél több ember számára elérhetővé váljon ez nagyszerű terápiás lehetőség. A budapesti Aviva Alapítvánnyal már a kezdetektől együttműködik dr. Kovács Zoltán szülész-nőgyógyász, természetgyógyász és számos alternatív gyógymódban jártas, holisztikus szemléletű szakorvos, a doktori disszertációját az Aviva-módszerről írja. Ez egy három éves kutatói munkának az eredménye, modern műszeres mérésekkel alátámasztva az Aviva-torna hatásmechanizmusát. Ultrahangos készülékkel vizsgálta például, hogy milyen a szervek állapota és a keringés torna előtt és után. Ez egy orvosilag megalapozott szakdolgozat, amely tudományos alapokon vizsgálja ennek a mozgásformának a hormonokra és medence szerveire gyakorolt pozitív hatásait. Ezen kívül inszeminációs és lombik programos klinikákon is gyakran ajánlják, hogy beültetésig tornázzon a leendő kismama, hiszen 

az Aviva javítja a keringést, valamint a méhnyálkahártya állapotát, és így sokkal jobb lesz az esély, hogy a beültetett, megtermékenyített petesejt be tud ágyazódni. 

– Gyakran kapsz pozitív visszajelzéseket a tornát illetően? 

– Annak ellenére, hogy férfiak kevesebben keresnek meg, mégis a kérdésedre az a történet jutott eszembe, amikor nagyon rossz spermavizsgálati eredményekkel jött el hozzám egy férfi, orvosilag az volt a diagnózis, hogy természetes úton nem lehet gyereke. Nagyon kitartóan, rendszeresen tornázott, és négy hónap múlva a párja megfogant, majd született egy csodálatos, egészséges kisbaba – ez nekem hatalmas élmény volt. Ugyanakkor nagyon nagy öröm megtapasztalni azokat a változásokat, testi-lelki átalakulásokat, ami néhány embernél nagyon látványos. A tanfolyamra megérkezik egy zárkózott, komplexusokkal teli, rossz testtudattal rendelkező ember, és ahogyan elkezd tornázni, dolgozni magán, meg a benne zajló változásokkal, elkezd  kinyílni, megszépül, magára talál. Ezeket a folyamatokat nagyon jó érzés figyelemmel kísérni. Úgy gondolom, nekünk, nőknek különösen fontos az, hogy együttműködjünk, női körben legyünk, meghallgassuk egymást, tanuljunk egymástól. Annak az erőtere, ahogy nőkként pozitívan tudunk együtt lenni, már önmagában terápia. Mindemellett nagyon fontos az is – a tanfolyamnak és a gyakorló óráknak is gyakran témája, – hogy miként álljunk a nőiességhez, a ciklusainkhoz, a vérzésünkhöz, hogy maga a gondolkodásmódunk hogyan formálódjon annak érdekében, hogy minél pozitívabban tudjuk megélni a női minőséget, hozzáférjünk a bennünk lévő női erőhöz, hogy a nőiségünk erőforrás legyen nemcsak a magunk, hanem a környezetünk számára is. 

Illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk