ARCHÍV Öregedő petesejtek: amit a biológia diktál

Meddig szülhetünk gyereket? – Egyre többen meddőségi problémával küszködnek, de akiknek a termékenység megadatott, azoknak is egy idő után görcsössé válik a kérdés, mások bíznak a sorsban, hogy majd lesz valahogy. Nem újdonság, hogy nagyon kitolódott az életkor, amikor a nők gyereket vállalnak, de vajon a biológiánk mennyit enged? (Cikkünk a Nőileg magazin 2022. januári lapszámában jelent meg.)

Elfogadjuk vagy sem, egy bizonyos kor után a szervezetünk másképp reagál. Biológiailag így vagyunk kódolva. Tény az is, hogy rengeteg dolog van, amit annak érdekében tudunk tenni, hogy testünk ne kimerüljön, hanem a természetes lelassulás legjobb formáját hozza. A gyermekvállalásra azonban jól behatárolt időnk van, és csak nagyon csekély az esélye annak, hogy utána történik meg a csoda. A petesejtállományunk a felelős mindenért, és hogy a negyvenes éveinkre hány marad, függ az életmódunktól és a genetikánktól is. 

Dr. Virginás Annamária nőgyógyász szakorvos közérthetően fogalmaz a témában. „Mi, nők egy meglévő petesejtállománnyal születünk, és ahogy telik az élet, ez fokozatosan csökken. Születésünkkor körülbelül egy–két millió petesejtünk van, a húszas éveink elejére körülbelül 200 ezer marad. Ebből 300–400 tud beérni, a többi egy természetes elhalási, elöregedési folyamatnak van alávetve” – magyarázza a szakember. Adódik a kérdés, hogy honnan tudható, hogy még mennyi petesejtünk és időnk van, hogy van-e még esélyünk a gyermekáldásra? „Az antimüller hormon tudja megmutatni, hogy körülbelül mennyi az a petesejtkészlet, ami még be tud érni. Ez elsősorban genetikailag meghatározott minden páciensnél. Tehát, ha valaki genetikailag hajlamos arra, hogy gyorsabban elöregedjenek a petesejtjei, és gyorsabban lépjen menopauzába, akkor ez hamarabb be is fog következni.

Ha a harmincas éveink elejére már csökkent a petesejtkészletünk, akkor ez egy vészjel arra, hogy gyorsabban fog a termékenység is csökkenni”

– folytatja a szakorvos.

Dr. Virginás Annamária nőgyógyász szakorvos

A gyermekvállalásra jól behatárolt időnk van

Mint minden szervezetünkkel kapcsolatos kérdésben, itt is befolyásolnak az egyéni hatások, úgy mint a méhen belüli életünk, hogy milyen hatások értek bennünket, amíg a pocaklakók voltunk. „Ha az édesanya dohányzik, alkoholt fogyaszt, rossz minőségű, tápérték-szegény ételeken él, vitaminhiányos, befolyásolja a magzat életét, és kihat a felnőttkori termékenységére, valamint arra is, hogy milyen gyorsan fog csökkeni az állomány” – figyelmeztet a doktornő. A születés után pedig az életmódunk is hatással van: a környezetünk, a munkánk, esetleg a toxikus körülmények mind elősegítik, hogy gyorsabban következzen az elöregedési folyamat. Ugyanakkor olyan mindennapi tényezők is felelősek lehetnek a petesejt-állomány csökkenéséért, mint a parabének, a tartósítószerek, a tisztálkodószerek – ezek ugyanis mind tartalmaznak olyan anyagokat, amelyek a termékenységre negatív hatással vannak.

Ha vizsgálatra adnánk a fejünket, elég felkeresni a nőgyógyászunkat, aki már egy ultrahangos vizsgálat során meg tudja nézni, hogy körülbelül hány tüsző van a petefészkeken – átlagban öt és tizenöt között normálisnak mondható. Ha a tüszőszám öt alatt van, az antimüller hormon pedig 1.1 nanogramm alatt, akkor ez egy jel arra, hogy nagy valószínűséggel hamarabb jelentkezik a menopauza.

A menopauzás nők átlagéletkora 51 év, a termékenység pedig körülbelül nyolc–tíz évvel azelőtt szokott megállni.

42–43 éves kor után az ovulatorikus ciklus leáll, tehát a nőnek még van nyolc–tíz éve, amíg menopauzába lép, addig vannak ciklusai, de már a termékenysége megszűnik. 

A petesejtek adottak: nem lehet újakat „gyártani”

Virginás doktornő ugyanakkor arra is rávilágít, hogy ugyan egyre többet élünk, a termékenységi kor nagyon lassan növekszik, és a tudomány még nem tart ott, hogy ehhez felzárkózzon. „Ha valakinek kimerülnek a petefészkei és a petesejtjei, nem tudunk újat előállítani. Vannak nagyon költséges módok arra, hogy életben tartsuk a petesejteket, például a lefagyasztás, amit külön klinikán végeznek. Ezzel a módszerrel akár 40 éves kor után is nyugodt szívvel vállalhatunk gyereket, mert nagy esélyünk van, ugyanis maga a méh nem öregedik el, csak a petefészkek. Egyszerűen magyarázva: minél magasabb életkorúak a petesejtek, annál kevesebb az esélye annak, hogy egy nő teherbe essen. Az elöregedési folyamat 35 év után nagyon felgyorsul” – figyelmeztet a szakember.

Egyelőre nincs módszer a termékenységi időszak kitolására

A termékenységi időszak kitolására jelenleg semmilyen módszer nincs, de azért néhány dolgot megtehetünk az egészségünk érdekében. A tudatos élet, a kiegyensúlyozott táplálkozás, a normális testsúly, a dohányzás mellőzése, a különböző drogok, gyógyszerek kerülése, a vitaminfogyasztás, mind segíthetnek, de keveset tesznek hozzá – véli a szakember. „Vannak nők, akik lassabban öregszenek, és 40 évesen is nagyon jó eséllyel maradnak terhesek, de sajnos az átlagnál ez nem így van.

Mindenkinek van a környezetében egy–két pozitív példa arra, hogy 43–44 évesen létrejött egy terhesség, de ez nagyon-nagyon ritka.

A statisztikák teljesen mást mutatnak” – mondja a szakember. Továbbá azt tanácsolja azoknak a 35 éven felüli nőknek, akik tudják, hogy szeretnének gyereket, hogy ha az első próbálkozástól számított fél éven felül nem jön létre a terhesség, akkor azonnal forduljanak meddőségi szakemberhez. Egy viszonylagos biztonságot adhat az antimüller hormon és a petefészek szint mérése, de a határ az 40 év alatt van. Általában 43 év felett már meddőségi kezelés során is szinte esélytelen, hogy egy nő terhes maradjon – összegez a doktornő.

Illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk