Tudatos pénzügyi tervezés

A pénzügyi szakember nem mindig bújik elő belőlünk. Éppen ezért szakember segítségét kértük, hogy megelőzzük azt, hogy hónap végére üres legyen a pénztárcánk.

Egyre nagyobb igényeink vannak, vág bele a témába a Nőileg új gazdasági sorozatának első beszélgetésén Tankó László közgazdász.  Ez lehet ok vagy cél is, amennyiben saját pénzügyeinket szeretnénk rendezni. Ok akkor, ha hónapról hónapra anyagi gondjaink vannak. Cél, ha tudatosabban akarjuk vezetni és kontrollálni azt.

A szakember szerint mindannyiunkban ott van a közgazdász, csak elő kell keresni. Valljuk be, néha valahol nagyon mélyen bujkál. Tankó László szerint három fontos alapelvet kell szem előtt tartanunk, ha tudatosan szeretnénk figyelni saját pénzügyeinkre:

Tankó László

Fotó: Csedő Attila

1. szánjunk időt arra, hogy átgondoljuk életünk anyagi oldalát,

2. semmiképpen ne bonyolítsuk túl a folyamatot,

3. ha valahol elakadunk, anyagi gondjaink lesznek, akkor ne szégyelljünk segítséget kérni egy szakembertől.

Illusztráció

„Az elmúlt években tapasztalt gazdasági mélypontot követően sokkal veszélyesebb morális válság következett be, amelynek nyomait még ma is lehet tapasztalni” – véli Tankó László. Ez a gyakorlatban úgy nyilvánul meg, hogy sokan görcsösen tartalékolnak, visszafogják költekezésüket. Ha azonban tudatosan költünk, akkor ennek hatása a mikrokörnyezetünkben is pozitív változást idéz elő, amely később előnyösen hat vissza ránk is. „A válságnak szerintem több pozitív hatása is van. Értékrendjeink megváltoztak, újra fontos kezd lenni az emberi erőforrás az anyagiak hátrányára” – véli a közgazdász.

Tankó László

Fotó: Csedő Attila

A központi kérdés az kell legyen számunkra, hogy a meglévő erőforrásainkat hogyan tudjuk a legjobban kihasználni. Akkor gazdálkodunk jól a pénzünkkel, ha megfelelő egyensúlyt tudunk teremteni. A háztartások esetében nagyon fontos, hogy ugyanolyan pénzügyi tervet készítsenek saját maguknak, minta cégek. Tankó László feleségével közösen minden évben tudatosan előre megtervezi családjuk költségvetését. Emellett pedig havontakülön, jobban lebontott táblázatot is vezetnek. „Mindegy, hogy papíron vagy számítógépen, de legyen egy dokumentumunk két oszloppal. Az egyikben a bevételeinket, a másikban pedig a kiadásainkat érdemes lajstromba venni” – tanácsolja Tankó. Mivel általában a jövedelmünk periodicitása is a havi rendszerességet követi, ezért javasolt a kiadásoknak is ez az ütemezése. Táblázatunkat érdemes hetente aktualizálni, hogy minden pénzmozgást be tudjunk vezetni. Ez a tevékenység hamar rutinná tud alakulni, megkönnyítve pénzügyeink számontartását. Így tudjuk igazán átlátni, hogy mely kiadásainkból tudunk faragni, mint ahogyan azt is, hogy mekkora plusz jövedelemre lenne szükségünk. Egy dolog azonban rendkívül fontos: figyeljünk arra, hogy mindig legyenek tartalékaink.