A társasjáték összeköt!

Monopoly, sakk, tablé, malom, 21, Ki nevet a végén?, Gazdálkodj okosan! Ismerősen csengenek?  Hát persze! Mindegyikünknek eszébe jut e szó hallatán egy-egy kedves emlék a szomszédban átrömizett éjszakákról, az egész estés családi társasjátékpartikról, amelyek a leridegebb téli estékbe is örömteli pillanatokat csaltak.

Monopoly, sakk, tablé, malom, 21, Ki nevet a végén?, Gazdálkodj okosan! Ismerősen csengenek?  Hát persze! Mindegyikünknek eszébe jut e szó hallatán egy-egy kedves emlék a szomszédban átrömizett éjszakákról, az egész estés családi társasjátékpartikról, amelyek a leridegebb téli estékbe is örömteli pillanatokat csaltak.

{hirdetes}

Társasjátékozni jó! Így gondoltam ezt gyermekkoromban, és nincs ez most sem másképp, bár ritkábban fordul elő, hogy a családdal összeülünk játszani. Ezért csodálom a barátaim szüleit, akik mai napig betűvetővel indítják a napot.

Miért jó a társasjáték?

Egyszerű a válasz: „mert együtt lenni jó, és együtt tenni valamit szintén jó” – mondja Lazsádi Csilla játék- és drámaterápiában képzett pedagógus. A társasjáték összpontosítja a résztvevők figyelmét és akaratát, kikapcsolja a csapattagokat a mindennapi valóság rutinjaiból és feszültségeiből, vagy abból a párhuzamos valóságból, amelyeket a multimédiás eszközök teremtenek körülöttünk. A szétszórtság nem jó állapot, a társasjátékban pedig ennek ellenkezője valósul meg: kénytelenek vagyunk összeszedettnek lenni – sorolja tovább a társasjáték előnyeit.

Fontos, hogy a gyermekekkel is mielőbb megismertessük, megszerettessük a társas játékot. Őket azonban csak meghívni lehet a játékra, erőltetni nemszabad – figyelmeztet Csilla. „Ha egyszerűen elkezdünk játszani, szinte kőbe merném vésni, hogy a gyermek csatlakozni fog. Annak a „más térnek”, amelybe ilyenkor kicsit beköltözünk, ő is része akar lenni. Ha pedig mégsem, az azt jelenti, hogy az a típusú játék még nem neki való, vagy egyszerűen más foglalkoztatja, lehet, hogy maradna az ő „mágikus terében”, ami abban a pillanatban fontosabb számára.”

Lazsádi Csilla - fotó: Rab Zoltán

A társasjátékoknak erre a varázsára érzett rá az a két marosvásárhelyi fiatalember, akik három évvel ezelőtt megnyitották a játszma.ro boltot. „Magyarországra készültünk, és a barátom, üzlettársam egy egyetemista csoportnak üzenetet küldött, hogy akinek kell, tudunk hozni társasjátékot. Annyian jelentkeztek, hogy visszafelé négy óriásszatyor játékot hoztunk. Akkor gondoltunk először arra, mi lenne, ha foglalkoznánk ilyensmivel. A magyar nyelvű játékoknál volt a rés. Ezeket kínáltuk mi, és óriási ütemben tudtunk fejlődni.” Nagy Gábor üzletvezető azt tapasztalja, egyre többen vásárolnak társasjátékot, és visszajelzések alapján arra is következtetni lehet, hogy többször kerülnek le a játékok a szekrény tetejéről. Az egyik szülő azt mesélte nekik például, hogy sikerült kirobbantani a gyereket a számítógép mellől, és a család azóta mániákus társasjátékos.

Mit játsszunk?

A világon létező több mint 40-50 ezer modern társasjáték közül a játszma.ro boltban mintegy 600 féléből lehet válogatni. Ezek között táblajáték, kártyajáték, táblás játékok (board games) és kockajáték is van. Mindegyiket ki lehet próbálni, akár ott helyben lehet játszani velük, vagy ki is lehet kölcsönözni azokat egy hétvégére. „Sokszor kerülünk azzal szembe, hogy olyan társasjátékot vásárolunk vagy kapunk ajándékba, amellyel nem szeretünk játszani, nem szórakoztat, és ott porosodik a szekrény tetején. Ezért tőlünk kikölcsönözhetik a játékot egy hétvégére, és aztán ha úgy döntenek, hogy megvásárolják, a kölcsönzés összegét levonjuk a játék árából.”

Fotó: Rab Zoltán

A boltban 3–4 éves korú gyermekeknek is találunk már játékokat, bár azok még csak egyszemélyesek: formabeillesztés, reflexkészséget, asszociációs készségeket fejlesztő játékok. 4 éves kortól már vannak társasok, de igazán 7–8 éves kortól lehet összetettebb társasjátékokat találni. Lazsádi Csilla játékpedagógus szerint is 6-7 éves korukra érnek meg a gyermekek a szabályjátékokra, korábban nehéz más nézőpontjaival számolniuk, együttműködniük, gondolkodásuk ugyanis egocentrikus. Ezért a társasjáték kimondottan 6 éves kortól ajánlott, és azután is vannak fokozatok. A gyerekek leginkább azokat a játékokat szeretik, ahol ügyességüket tehetik próbára, interaktívan kell részt venniük a játékban, fontos a gyorsaság, és azt is szeretik, ha látványos a játék.

Nagy Gábor és üzlettársa egy egyesületet is működtetnek, Mátrisz név alatt, mellyel az Iskola másként program keretében több alkalommal népszerűsítették a társasjátékokat. „Szenzációs a kicsikkel játszani” – osztja meg tapasztalatát Gábor. „Sokkal hamarabb felfogják a szabályokat, mint a felnőttek. Racionálisabbak, nem tesznek fel annyi kérdést. Rengeteg játéktípus van, ami a gyermekeknek jobban megy. Például Az elvarázsolt labirintus a felnőtteknek nagyon nehéz játék, a gyermekek pedig vihogva végigjátsszák az egészet.”

Legnépszerűbb játékok

„Nem nyilatkozom boldogan” – mondja Gábor –, a legeladottabb játék ugyanis még ma is az Activity. Elismerem, hogy nagyon jó játék, de számtalan más is van, amiből válogatni lehetne, amelyeket ki lehetne próbálni, és talán jobbak is.” Az Activity mellett a Catan telepesei is a húzó termékek között van, de népszerű játék lett a Dixit is az elmúlt években. Darabszámra mindig a partijátékok a legkelendőbbek: Aranyásók, Activity, a tévés kvízjátékokból készült társasoknak pedig csak egy ideig van sikerük (Maradj talpon!, Beugró). A logikai játékokat nem nagyon vásárolják, a stratégiai játékok közül pedig a könnyebbeket, mint a Catan vagy Carcassone, nagyon szeretik, a nehezebbeket viszont nem nagyon veszik.

Nagy Gábor - fotó: Rab Zoltán

Hogy éppen mi a legnépszerűbb játék, arra nagyon nagy hatással van, hogy mi lesz az Év játéka (Spiel des Jahres). Ezt minden év októberében hirdetik ki a németországi Essenben megrendezett társasjáték világkiállításon. Három kategóriában sorsolják ki. Idén a gyermekjátékok közül a Spindarella, a családi játék kategóriában a Colt Express, gamer vagyis nagyjátékos kategóriában pedig a Broom Service lett a nyerő. Nagy Gábor is volt idén az esseni társasjáték világkiállításon, és szerinte nagy durranás lesz még a Mysterium nevű társasjáték, amely a Cluedo és a Dixit keveréke. Ezenkívül nagy igény van a kétszemélyes játékokra. Bizonyos klasszikus, többszemélyes játékokból kifejlesztettek duel, vagyis kétszemélyes verziókat. Teljesen más játékélményt nyújtanak. Ilyen például a Bang vagy a 7csoda. Ezeket hamarosan itthon is meg lehet vásárolni.

Erdélyi társasjáték-készítők

„A többes szám egy picit túlzás, bár Székelyudvarhely nagyon termékeny” – állítja Gábor, gondoljunk csak a Székely aktívra, a Székely gazdálkodóra, a Székely mesterségekre, amelyeket György Ágoston tervezett. Van még a Székelyföldi legendárium, és ott vannak a Dórsonczky József nevéhez fűződő játékok, amelyek egyre sikeresebbek: Charta Krymenesiae, Six MaKING és HackTrick. Ezek nem limitált játékok. A Hack Trick előtt nagyon nagy jövő áll. Az esseni világkiállításon is nagy sikere volt.

Ajándékba társasjátékot?

A társasjáték szezonális termék: ha borús az idő, társasjátékozunk, ha ünnepek közelednek, szintén megugrik a kereslet. Egy jó társasjáték tökéletes ajándék lehet. A tapasztalat is azt mutatja, hogy a jatszma.ro-tól vásárolt társasok 70 százalékát ajándékba szánják. Ha megfelelőt választunk, akkor örülni tud neki gyerek és felnőtt egyaránt. Nemcsak hasznos, hanem fontos is, hogy játsszunk, játsszunk együtt, hiszen a társasjáték összeköt, ahogy a játszma.ro mottója is mondja. Lazsádi Csilla pedagógus szerint pedig: „A játék a társadalomnak kell, az egyénnek ajánlott. Rengeteget beszélhetnénk a játékokról, amelyek akár észrevétlenül részt vesznek a felnőttek életében is. Én nagyon sok képzésen játszatom a felnőtteket és tapasztalom azt, hogy olyan, „mint testnek a kenyér” – bár szerelmes versből idézek, ideillik. Szóval,ajánlom a játszást…”