Gyermeknevelés másként. Mi fán terem a pozitív fegyelmezés?

Nem fenyíti, de nem is jutalmazza a gyereket az a szülő, aki a pozitív fegyelmezés technikáját alkalmazza, hanem saját jó példájával próbál nevelni. A nálunk még viszonylag új fogalomról Bruncsák Annával, a technikát tájainkon meghonosító nagyváradi Maternet egyesület alapítójával beszélgettünk, aki maga is háromgyermekes édesanya.

A fegyelmezés szó hallatán talán minden eszünkbe jut, ami a széles skálán mozgó fizikai és verbális fenyítésből, erőszakból belefér, de az az egy szó, hogy „pozitív”, tuti nem. 

-  Mit is fed tulajdonképpen a pozitív fegyelmezés kifejezés?

- A köztudatban a „fegyelmezés” szó valóban összemosódik a tekintélyelvű nevelés erőszakos módszereivel, holott a szó eredeti, latin értelmében „példával történő iránymutatást, tanítást” jelent. A pozitív fegyelmezés a fegyelmezésre, gyereknevelésre nem rendfenntartásként tekint, hanem tanításként. 

Az a célja, hogy a gyerekeink megállják a helyüket az élet bármilyen területén, ha felnőnek, közben pedig nyugodt, vidám és támogató légkörben cseperedhessenek, és számunkra is élvezet legyen a nevelés. 

Ezért a szülőket és pedagógusokat olyan hatékony nevelési eszközökkel ruházza fel, amelyek segítségével a leghasznosabb szociális és önismereti készségekkel vértezhetik fel a gyermekeiket. A pozitív fegyelmezéssel biztosítani tudjuk, hogy magabiztos, önálló, sikeres és boldog embereket neveljünk. Amúgy a „pozitív” szó is magyarázatra szorulhat ebben a szóösszetételben: 

a pozitív fegyelmezés ugyanis nem használ büntetést, fenyítést, erőszakot, megszégyenítést az eszköztárában, és nem használ jutalmazást sem. 

Bruncsák Anna, a Maternet egyesület egyik alapítója

Azt szeretnénk, hogy a gyermekünk a jelenlétünk hiányában is helyesen viselkedjen, ezért a képesség- és fontosságtudatát, a kapcsolatunk erejét használjuk a belső motiváció felébresztéséhez és erősítéséhez. Kedvesen és határozottan fegyelmezünk, tudjuk a célunkat, és megvannak az eszközeink hozzá, hogy elérjük őket. Ebben különbözik a tekintélyelvű neveléstől és a megengedő neveléstől is. 

A rosszul viselkedő gyerek minden esetben elbizonytalanodott gyerek, mondja dr. Jane Nelsen, a pozitív fegyelmezés megalapítója, pszichológus, családterapeuta és hét gyermek édesanyja. 

Ha megtaláljuk az elbizonytalanodásának az okát, és erősíteni tudjuk vele a kapcsolatunkat, akkor a helytelen viselkedés is megszűnik. A szemlélet az adleri pszichológián alapszik és eszköztára szerteágazó megoldásokat kínál konfliktuskezelésre és a nyertes együttműködés előmozdítására.

- Itthon is már testközelben a módszer?

- A szemlélet világszerte elismerésnek örvend, Erdélyben eddig mégis hiteles támogatás nélkül maradtunk a szülőségünkben. Ezt a hiányt pótoljuk most a Maternet egyesülettel, miután magyarországi vendégelőadónk rámutatott, mekkora igény van az itteni szülők részéről is hatékony nevelési eszközökre. A magyar kormány támogatásával könyvtárat hoztunk létre szülőcsoportjaink számára, és határon átívelő együttműködést tartunk fenn pozitív fegyelmezés trénerekkel. Most már okleveles szülőoktatóként biztosítjuk Erdély-szerte a szülőtréningeket, Nagyváradon élőben, illetve online is. Ingyenes, online Pozitív Fegyelmezés Erdély szülőcsoportunk hatalmas ütemben növekszik a Facebookon. Ez a csoport nagyszerű hely mindenkinek, aki szeretne betekintést nyerni a kedves és határozott nevelési eszközökbe, és megerősítésre vágyik a szülőségében. Közkívánatra megszületett a Pozitív Nagyszülők csoport is, hiszen sok nagyszülő tölt jelentős időt az unokáival, és nyitottak, érdeklődőek új készségek és konfliktuskezelési technikák elsajátítására. 

Projektünk következő megállója egy gyakorlatias problémamegoldó műsorsorozat létrehozása, amelyben a gyakori nevelési problémákra keressük szakértők bevonásával a hosszú távon is hatékony megoldásokat. 

Ezzel párhuzamosan szeretnénk, hogy minél több szülő részt vegyen a három alkalmas alapképzésen, hogy velük együtt rendszeres, élmény alapú gyakorló alkalmakat tudjunk bevezetni élőben és online.

- Mire számítsanak az érdeklődő szülők? 

- A pozitív fegyelmezés minden otthonban bizonyít: azt várjuk tőle, hogy csökkenjen a nehezen kezelhető helyzetek száma és vidámabb, nyugodtabb legyen a családi légkör. Minden szülőnek és pedagógusnak szól, aki szeretné, hogy a nevelés hatékony és élvezetes is legyen egyben, aki hosszú távú eredményeket szeretne elérni, és biztosítaná, hogy gyermeke felelős problémamegoldóvá váljon, megtanulja az együttműködő és kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolatok működését. A pozitív fegyelmezés eszköztárával minden szülő kompetensnek fogja érezni magát, és tudni fogja, hogyan találjon a gyerekkel együtt közös megoldásokat.

- Gyakorlatilag miből állnak ezek a tréningek?

- A pozitív fegyelmezés nem mondja meg, hogyan kell nevelned a gyereked, vagy hogyan kell viselkedned otthon. Ötvenkét eszközt kapsz, amelyek segíteni fognak a saját céljaid elérésében, konfliktuskezelésben, példamutatásban. 

Szülőtréning gyakorlatban

Saját élményből tanulunk a legtöbbet, ezért száraz előadások helyett gyakorlati példákon keresztül helyezkedünk olykor a gyermekünk bőrébe, olykor a saját gyermekkorunkba, hogy megvizsgáljuk, mi az, ami működik, és mi az, ami nem. 

A viselkedések mögé nézünk, és az azokat kiváltó okokat célozzuk meg. Az alapképzés során a szülők erős támogató közösséggé kovácsolódnak, és elkezdenek komolyan gyakorolni olyan eszközöket, amelyek teljesen hiányoztak a szüleik tárházából, vagy eddig nem tudták alkalmazni őket, nem látták át a működésüket. Nagyon sok könyvet olvashatunk a gyereknevelésről, meghallgathatunk fantasztikus előadásokat, ám a valódi változás eléréséhez, az új szokások és rutinok beiktatásához gyakorlati segítségre van szükségünk. A szülőtréningek elindítanak a változás útján, és segítenek, hogy rajta is maradjunk.

A pozitív fegyelmezésről A pozitív fegyelmezés szemlélete – Alfred Adler, Rudolf Dreikurs és Jane Nelsen pszichológiai alapjain – arra fekteti a nevelés hangsúlyát, hogy minden emberi lénynek szüksége van kötődő kapcsolatokra és a tudatra, hogy értékes – fogalmaznak a kezdeményezők a Maternet honlapján. Mint írják, az adleri pszichológia (és a pozitív fegyelmezés) szeretetteljesen és következetesen biztosítja az optimális és egészséges, hosszú távú döntéseket, amelyek segítik a gyermek és a szülő kompetenciaérzését és együttműködését. „A pozitív fegyelmezés alapja a tiszteletteljes légkör, a szerető kapcsolódás és a következetes (megoldásközpontú) fegyelem” – vallják a Maternet egyesület vezetői.

Fotók: Bruncsák Mátyás, Budai Lois

Kiemelt képen Bruncsák Anna és kislánya