Gyermekünk jövője az étkeztetésén is múlik – A finn menzákon innen, a szalámis szendvicsen túl…

Gyermekpszichológusként szívügyem a gyermekek jólléte. Bárhol járok a világban, éles szemmel figyelem a jó és rossz gyakorlatokat egyaránt. Gasztrobloggerként meggyőződésem, hogy a testi-lelki jóllét egyik alapfeltétele a megfelelő táplálkozás. Hiszem, hogy ez részben az egészséges, változatos alapanyagokon, elkészítési módokon múlik. Másrészt viszont legalább ennyire fontosak az étkezés körülményei: a fizikai és emberi környezet, valamint az étkezésre szánt idő.

A romániai iskolák többségében nincs étkezde, a létező menzák többsége még mindig rossz minőségű ételt kínál, ahogy az iskolai büfék is. Nemrég gyerekeket kísértem táborba, ahol az étkezést egy iskolai étkezde biztosította. 2022-ben olyan rossz ételeket ettünk, mint a kommunizmusban. Költői kérdés, hogy aki tizenkét éven át ezt a kosztot eszi, az vajon belebetegedik-e?

Ahol nincs menza, az útközben vagy a büfében vásárolt ennivalót-, esetenként otthonról hozott tízórait esznek a gyerekek. Hogy miként fogyasztják el? Legtöbbször sietve, lépcsőn, sorban állás közben, az ételre, az étkezésre oda se figyelve. A gyerekeknek sokszor dönteniük kell, hogy egy szünetben tízóraiznak, szaladgálnak, vagy wc-re mennek, hiszen mindenre nem jut idő. Arra, hogy ülve, kulturáltan egyenek, arra végképp nem. Annyira megszoktuk ezt, hogy elcsodálkozunk, ha ez valahol másképp van. 

Gyermekünk jövője az étkeztetésén is múlik

A finn iskolák sikere azon is múlik, hogy esélyegyenlőség megteremtésére törekszenek az élet minden területén. A diákok étkeztetése prioritás, hiszen hogyan is várhatnánk el, hogy éhesen figyeljenek és tanuljanak? Az iskolai menzákon változatos ételek, rengeteg friss zöldség közül választhatnak a diákok. Ők az egészséges ételek elkészítéséről a háztartástan órákon is tanulnak, ez arrafelé nem valami idejétmúlt dolog. Az egészséges életre nevelés így nem csupán egy lecke a tankönyvben, egy jól hangzó szlogen, hanem a mindennapi élet szerves része.

Lehet a gyerekeken spórolni, de ennek az árát majd megfizeti a társadalom, hiszen, ha az egészségre nem figyelünk, a betegségekre kénytelenek leszünk.

Szülőként nagyon nehéz szembe menni a trendekkel, a berögzült rossz gyakorlatokkal, de érdemes belegondolnunk, hogy gyermekünk jövője nemcsak a jól megválasztott iskolán vagy magánórákon múlik, hanem az étkezésen is: az elfogyasztott táplálékból épül fel testünk minden sejtje. 

Rossz gyakorlat helyett változatos szendvicsek

Talán eljutunk oda, hogy igény lesz erre is. Hogy az iskolák bemutatásánál nemcsak a délutáni programokra és a felújított tantermekre helyezzük a hangsúlyt, hanem a táplálkozás fontosságára is. Ismerek ilyen óvodát, ilyenben dolgozom. Öröm látni, ahogy lágyra sült tojásrántottát reggeliznek a gyermekek, és sűrűn lendülnek magasba a kezecskék, mert gyorsan fogy a hordós káposzta savanyúság. Vajon miért nem folytatódik ez a vonal tovább?

De addig is, amíg nálunk is megvalósul a finn példa, készítsünk izgalmas szendvicseket a gyermekeinknek és magunknak. Legjobb, ha először otthonra készítjük el őket, és meggyőződünk róla, hogy az összetevőket szeretik a gyerekek. A hozzávalókat megváltoztatni, a szendvicset apróbbra szabni ér, nyugodtan kérjük ki a lurkók véleményét. 

Bagel szendvics körözöttel, baconnel

Hozzávalók: 4 (kovászos) bagel, 1/2 fej fejes saláta, 15 dkg juhtúró, 5 dkg vaj, 2 újhagyma, só, bors, késhegynyi paprika, késhegynyi őrölt kömény, 810 szelet bacon

Bagel szendvics

Elkészítése: A bacon szeletek mindkét oldalát megsütjük. A túrót elkavarjuk a puha vajjal, a fűszerekkel. Hozzákavarjuk az apróra vágott hagymát. A salátát megmossuk, megszárítjuk. A bagelt kettőbe vágjuk, körözöttel mindkét szeletet megkenjük. Erre jön a saláta, a bacon, újra saláta. 

Kacsamelles croissant szendvics

Hozzávalók: 4 vajas crosissant, 1 tubus natúr krémsajt, ¼ lilakáposzta, 2 evőkanál majonéz, 2 ág lila bazsalikom, 1 kacsamell, olaj, só, bors, 3 őszibarack

Kacsamelles croissant szendvics

Elkészítése: A kacsamellet sózzuk, borsozzuk, forró olajon szép pirosra sütjük. Hagyjuk kihűlni. A lilakáposztát vékonyan felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk, majd majonézzel és vágott bazsalikommal elkavarjuk. A kacsamellet és az őszibarackot vékonyan felszeleteljük. A croissant-okat félbevágjuk, mindkét szeletet megkenjük krémsajttal. Erre jön a káposzta, a kacsamell, majd az őszibarack és a tető.

Lazacos szendvics savanyú uborkával

Hozzávalók: 4 magos zsemle, 2 szelet lazac, só, rózsabors, olaj, 2 evőkanál majonéz, 2 evőkanál krémsajt, 2 ág kapor, ¼ citrom leve, 2 evőkanál magos mustár, ¼ jégsaláta, 4 savanyú uborka

Lazacos szendvics savanyú uborkával

Elkészítése: A lazac szeleteket sózzuk, megszórjuk rózsaborssal. Forró olajban mindkét oldalukat megsütjük. Ha kihűlt, villával összetörjük. Elvegyítjük a majonézzel, a krémsajttal, a mustárral. Apróra vágott kaporral és citromlével ízesítjük. A zsömléket kettávágjuk, lazacos krémet kenünk az alsó felükre. Jégsaláta, majd újabb lazackrémes réteg következik. Erre jön a savanyú uborka és a zsemle felső része.

Kiemelt kép illusztráció: Schutterstock / Fotók: Dimén-Varga Tünde

Illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk

Dimén-Varga Tünde: Mindfulness a konyhában
Dimén-Varga Tünde: Mindfulness a konyhában

Szülinapi beszélgetésre ültünk le Dimén-Varga Tündével, a Nőileg pszichológus szakértőjével, aki – egyáltalán nem mellékesen – a Tétova Ínyenc gasztroblog „szülőanyja” is. A tágas, világos konyhában, a tett helyszínén epres, málnás limonádéval ünnepeltük meg az évfordulót. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. júniusi lapszámában jelent meg.)