Kalamár Hajnalka: A könyvem célkitűzése, hogy aki elolvassa, képes legyen magával szeretettel bánni

A székelyföldi származású Kalamár Hajnalka klinikus pszichológus, több könyv szerzője, nemrég új kötettel rukkolt elő. Az Örökké Nő – Lelki edzésterv Nőknek Hajnalka tapasztalatait, tudását, valamint inspiráló történeteket gyűjt egybe, segítséget kínálva ezáltal a nőknek.

Fotó: Kalamár Hajnalka archívuma

– Azt hiszem, még napjainkban is, sokan, ha meghallják az edzésterv szót, kigyúrt férfiak kemény, edzőtermi munkájára gondolnak. De itt a lélekről van szó, nem a testről, nőkről, nem férfiakról. Miért van szüksége egyáltalán edzéstervre a nőknek?

– Sokat dolgozom a sport területén: ugyan klinikus szakpszichológus vagyok, de lassan húsz éve a sport területén is jelen vagyok, úgy is, mint oktató, és úgy is, mint aki gyakorlatban együttműködik csapatokkal, valamint élsportolókkal, olimpikonokkal, dolgozom a sportkórházban. Szeretem ezt a területet, a férjemmel, Kabarcz Zoltánnal írtunk is néhány könyvet, amelyek kifejezetten arról szólnak, hogy miként lehet mentálisan is felkészülni egy jó teljesítményre. És végig azt éreztem, hogy a nőkkel másképpen kell kommunikálni, mint a férfiakkal. Ez a kérdés jó ideje foglalkoztatott a pszichológiában is. Engem egyébként az érdekel a legjobban pszichológiából, hogy miként lehet segíteni egyszerű hétköznapi életet élő embereknek abban, hogy boldogok legyenek, egyensúlyban legyenek saját magukkal. A magánéletem és a munkám során is

egyre jobban érzékeltem, hogy mennyire összetett a nőknek az élete, a szerepköreik, hogy mennyire különböző feladatköröket kell akár egy napon belül is ellássanak.

És hát a terápiás munkámban meg érzékeltem azt, hogy mennyire nem könnyű ezekben a feladatkörökben eligazodni, és azt is, hogy azt a fajta szeretgetést, dédelgetést, amire a nők vágynak, azt mennyire tudjuk hiányolni. Így egy idő után elkezdtem azt érezni, hogy ezen a területen szükség van egy sajátos programra, mert, bár nagyon sok önismereti könyvet el lehet olvasni, csoportokba lehet járni, mindenféle lehetőség van, de ahhoz, hogy ez igazán beépüljön valakinek az életébe, szükség van egy „edzéstervre”. És azt is tudtam már az elején, hogy ez más kell legyen, mint egy férfi edzésterve. Így jutottam el oda, hogy egy 28 napos, a női-, valamint a Hold-ciklushoz igazodó tervet vázoltam fel.

– Azt hiszem, minden nő ingadozik, néha elvész a szerepek, a minták, ideálok között. Szerinted mennyire kellene a hagyományosan nőies, a család melegét jelentő női ideált kergetnünk? Vagy fogadjuk el, hogy a világ változásával együtt változnak a nők is?

– Ezt úgy képzelem el, mint egy hajfonatnak a tincseit, amiket, ha összevonsz, akkor ott lesz egy szép fonat. Kifejezetten vonzó egy nőben, ha hiteles, önazonos tud lenni, van olyan nő, aki gyengédebb, aki bekuckózós, aki otthonteremtő, van, aki babusgatásra vágyik, és babusgatni szeret, aki szereti, ha minden részlet a helyén van. És lehet, hogy egy nő akkor érzi jól magát, ha gyönyörű tortákat készít, ha vendégül látja a családját, ha gondoskodik a mindenkori tízórairól a gyerekének. Ő ebben a kis ékszerdobozban érzi jól magát.

De az is egy önazonosság, ha valaki folyton kezdeményezni akar, mert neki ilyen a temperamentuma és a hozott anyaga,

a szerepek, amelyekben jól érzi magát. Ez is csak az egyik tincs ebben a fonatban, merthogy a környezetünk változik. És változásra szükség van, szükség van arra, hogy életünknek ezeket a változásait valamilyen szinten kövessük, de megőrizve az önazonosságunkat, és közben a saját értékrendünket merjük képviselni.

– Említetted, hogy a 28 napos Hold-ciklushoz igazodik a könyv. Ez azt jelenti, hogy 28 napra ideális olvasnivaló?

– Mivel egy pár hónapja jelent meg a könyv, már elég sok visszajelzéssel rendelkezem. Nagyon szerettem volna – és ebben tökéletes partner volt a nyomda –, hogy ez egy szép könyv legyen. Próbáltam egy nőkhöz, nőknek szóló esztétikus könyvet létrehozni, amelyben a bevezető után minden napra van egy fő téma. A fő téma általában öt-hat oldal, és ahhoz kapcsolódóan vannak gyakorló feladatok. Mind a 28 napra néhány feladat.

– Milyen feladatok ezek?

– Például a második nap kulcskérdése, hogy mit hoztál magaddal. Lehetőséget ad arra, hogy áttekintsd, hogy a családban, az előző generációkban milyen női szerepek voltak jelen. Mostanában nagyon sokat foglalkoznak a transzgenerációs traumákkal, trend is lett ezzel foglalkozni, de azt hiszem, hogy kevesebbet foglalkozunk a pozitív hozott anyaggal, azzal, hogy mi jót vettünk át az anyánktól, nagyanyánktól, dédanyánktól, adott esetben, történetek révén az ükanyánktól. Mert magunkkal hoztunk egy jelentős tudásmennyiséget is. És ha ezt valaki végiggondolja, akár fotók segítségével például, beszélgetések nyomán, akkor lehetősége lesz rendet rakni, és eldönteni, hogy mi az, amit szeretne megőrizni, amit szeretne továbbadni. Érdemes ezt lejegyezni.

A harmadik nap például a hadakozásról szól, arról, hogy te kivel „szkanderezel” a mindennapokban.

Itt a gyakorlat az arról szól, hogy nézz bele ebbe a tükörbe, próbáld meghatározni, hogy milyen érzelmeket kelt benned ez a hadakozás? Egyáltalán miért van rá szükséged, és hogy lehet méregteleníteni? Szóval, így megy végig a 28 napon. Minden naphoz tartozik egy téma, egy gyakorló rész és egy relaxáció. Ezek QR kódokkal jelennek meg a könyvben, a gyakorlatokkal együtt nagyjából húsz percet igényelnek. Ezen kívül rövid történetek is vannak a kötetben, olyan kis lelki szépségek, amelyek jól jönnek a nap végén. Vannak olyan olvasóim is, akik először „csak” végigolvasták a könyvet, majd visszatérve az elejére, kezdték el az edzést.

– A férfiaknak is kellene egy ilyen könyv?

– Azt hiszem, te vagy a legelső, akinek elárulom azt, hogy készülőben van egy ilyen könyv, remélem, ősszel megjelenik, de azt nem én írom meg, hanem a férjem. Ő tud férfiként gondolkodni, írni. Ez fontos, mert én ebben a könyvben írok olyan témákról – kifejezetten női szívvel és szemmel – amelyek nagyon nehezek. Például mi van akkor, ha egy nőt megcsalnak? Vajon miért van az, hogy a férfiak nem nagyon értik meg egy ilyen megcsalásos helyzet után, hogy a nőknek az egyik alapélménye ilyenkor a szégyen. Vagy mi van akkor, ha egy nőt elhagynak? Miért van szükség az intimitás megőrzésére? Ezekről a témákról nagyon izgalmas lesz egy férfi szemszögéből is olvasni. Azt hiszem, így lesz együtt a két könyv még érdekesebb.

– Férfiaknak is ajánlod a te könyved?

– Nagyon. Ha valaki tényleg kíváncsi arra, hogy a párja, barátnője, felesége hogyan él meg dolgokat, és esetleg hogyan lehetne még jobbá tenni a kapcsolatukat, akkor én azt hiszem, hogy ez egy szerethető, de nem érzelgős könyv.

A férfiak nem tudnak mit kezdeni a sok „beszéljük meg”-gel.

Mivel a nőket foglalkoztató sok-sok téma a könyvben szét van tördelve apró részekre, így a férfi számára is fogyaszthatókká válnak. A korrektorom is férfi volt, éppen azért, hogy férfi-visszajelzéseket is kapjak már az elején.

– Kiknek szól alapvetően a könyved?

– Azt hiszem, hogy mindenki a saját jelenkori helyzetének megfelelően talál benne valamit önmagának. Van olyan ismerősöm, aki 20 éves, nagyon szereti a könyvet, és elmondta, hogy e könyv révén kezdett először gondolkodni a családjában jelenlévő női szerepeken, azon, hogy vajon ő mit kapott az előző generációktól. Előtte eszébe sem jutott, hogy ilyen jellegű leltárt készítsen. De nyilván, ha valaki többet élt nőként, többszörös, bonyolultabb szerepekben áll helyt nap mint nap, egyszerre anya, feleség, meg dolgozónő, akkor ő még több mindent tud belőle megélni. Nem egy túl laza, de nem is egy nehéz könyv, néha mosolygós, nevetős, néha sírós.

– Vannak a 21. századi nőknek nagyon sajátos nehézségeik?

– Elég csak azokra a mentális terhelésekre gondolnunk, amelyek a számítógép-, kütyühasználatból adódnak. Ha egy játszótéren szétnézünk, szinte kivétel nélkül minden anyukának, minden nőnek a kezében ott van a telefon, és azon pötyög. És ez addikciót okozhat. A 21. századi nő életét meghatározza az, amit az interneten, a közösségi médiában lát: hogy illik kinézni, milyen fotókat illik posztolni, ez

a virtuális létezési mód meghatározó kezd lenni a nők életében is, de ez azt a veszélyt is rejti, hogy emögé el lehet bújni.

A valóság lehet sokkal problematikusabb, vitákkal, konfliktusokkal, kudarcélményekkel teli. Másfelől, ma a személyes találkozások egyre ritkábbak, leegyszerűsödik az érzelmi élettel kapcsolatos kommunikáció, a közösen töltött idő, és a valódi, megélt élmény helyét átveszi a virtuális térben töltött közös idő. És mivel a nőknek alapvetően az érzelmi odafordulás az egyik legnagyobb erőssége, hogy nagyon gyorsan tudunk mi, nők rezonálni a másik embernek az állapotára, ezek a folyamatok kihatnak a viselkedésünkre. Lehet rejtegetni a problémákat, és realitásként posztolni a vágyottat. A probléma pedig megoldatlan marad, míg krízissé dagad, és igazi boldogtalanság az ára.

– És nem csak annak érezzük kényszerét, hogy posztoljunk, hanem az is kihívás, hogy a sok eltérő vélemény, tanács közül melyeket vegyük figyelembe…

– Ez az egyik legnagyobb csapda. Élő találkozások hiányában, gyakorlatilag interneten keresünk megoldásokat, válaszokat az egészségünk, a gyereknevelés kapcsán. Ugyanez érvényes a különböző női szerepekre is. Két perc alatt találok tizenöt receptet, hogy hogyan legyek jó anya. És ez kérdéseket generál az emberben. Elég jó anya vagyok? Elég jó ember vagyok? A könyvemnek önmagunk elfogadása, megszeretése az egyik legfontosabb üzenete, célkitűzése, hogy aki elolvassa, képes legyen magával kedvesen és szeretettel bánni, hogy tudja megőrizni a józan értékrendjét.

korábban írtuk

Gyermekvállalás 40 felett? Miért ne?!
Gyermekvállalás 40 felett? Miért ne?!

A gólya kopogtathat negyvenen túl is. Mert a gólya nem nézi a születési bizonyítványunkat, a korunkat. Csak bepottyantja a kis csomagot a kéményen, mi pedig ott állunk egy csecsemővel, akit be kell illesztenünk a már kialakult életünkbe.