Közösség: érted és általad van, él, működik

A közösség mint megtartó erő – sokat hallottuk már ezt, talán ezen a vidéken, de miért ne, másutt is érthetik ezt a mondatot, illetve mindenki saját tapasztalásai szerint értelmezheti. Két összetevős az egész: közösség plusz megtartó erő. Hogy mi a közösség? – a család is az, de az osztálytársak is, a munkatársak is egy-egy közösség tagjai, magyarán, akik együtt élünk, dolgozunk. És egymáshoz tartozunk biológiai kötelék okán vagy mert azonosak a céljaink, vagy esetleg önként, hogy támogassuk egymást, törődjünk egymással.
Hirdetés

Bárminemű közösségnek azonban csak akkor van ereje, ha valóban ugyanazok a célok motiválják tagjaikat, ha mind ugyanazt akarják, ha felelősséget vállalnak egymásért – így tart meg:

Ha felelősséget vállalunk egymásért.

Annyiszor volt politikai célokra használva, hatáskeltésként, pártzászlókra tűzve, annyiszor zengett megszentelt helyeken, hogy talán ki is üresedett, bele sem gondolunk, mit jelent a közösség megtartó ereje. Közösség nélkül az ember vegetál, magára van hagy(at)va. Ám senkit, legyen bármilyen egyszál egyedül, nem lehet egy közösség tagjává tenni akaratán kívül. Az ember, gondoljunk csak az egyedülállókra, az egyedül élő idősekre, a betegekre, ha igénye van rá és talál (esetleg bevonják) olyan csoportba, ahol sorstársakra, segítőkre lel, életet is nyer. Napjaink népszerű virtuális közösségeiben mi életszerű? – Ugron-Salat Imola, az egyik ilyen virtuális közösség létrehozója fogalmaz így: itt

mindig van legalább egy ember, aki válaszol, aki éppen online van és elérhető… Tehát az elérhetőség a kulcsfontosságú ezekben a közösségekben. Mert van úgy, hogy most kell a segítség, nem holnap. Másutt viszont közelséget, ölelést, mosolyt kap az ember, azonnali reakciót, ami semmivel nem helyettesíthető.

Közösségeket kerestünk hát, olyanokat, melyek – működjenek bár a virtuális vagy a való világban – sok embert bevonzanak. A kérdés: Miben áll erejük?

Nyugdíj után is aktív közösségben 

A háború utáni nehéz évek hívták életre az 1952-ben alakult Székelyudvarhelyi Nyugdíjasok Önsegélyző Pénztárát, mely mintegy 6400 udvarhelyszéki nyugdíjasnak máig aktív közössége: nem csak számos kultúrtevékenységet, de egészségügyi szolgáltatást is nyújtanak, gyógytornát tartanak – magyarázza Bitai Magdolna, a szervezet csillogó szemű elnöke. (…)

„Ha valaki belép hozzánk, tartozik egy közösséghez, ahol jó hangulat van, ahová fel kell öltözzön, ahol jól érzi magát. Van egy klubunk, ahol römizni lehet, tavaly a férfiak kártyáztak is, ezen kívül nagyon sok kirándulást szervezünk, a tagságunk többsége nő. Egyedülálló, özvegy nők, akik nem ülnek autóba, hogy kiránduljanak valahová. ” (…)

Anya főz, Anya olvas

(…) Az online térben működő közösségek egyik legfontosabb „törvénye”, hogy a csoport tagjai elfogadják egymást, nincs kritizálás, ítélkezés. Ahhoz, hogy sokáig fennmaradjon egy közösség arra van szükség, hogy együtt „mozduljon”.

Hirdetés

Az Anya főz csoport például már közös receptes könyvet adott ki, időnként licitet hirdetnek és rászoruló családokon, betegeken segítenek – mesélte Ugron-Salat Imola. (…)

Csodálatos Erzsébetek

Banálisnak tűnő „közös nevező” is lehet közösségépítő erő: erre nincs is jobb példa, mint az oroszhegyi Erzsébetek csoportja. Történt ugyanis 2011-ben, hogy az udvarhelyszéki, oroszhegyi tanítónő, Bálint Piroska 64 Erzsébet nevű asszonyt vett lajstromba a községben. A felmérés során kiderült, harminc éve a településen nem kereszteltek egyetlen Erzsébet nevűt sem. Így született a küldetés-álom, azaz az Oroszhegyi Erzsébetek Egyesülete: a tanítónő közösségbe gyűjtötte az Árpád-házi Szent Erzsébet nevét viselő falusfeleit. A különböző korú Erzsikékből, Böskékből, Zsókákból álló, összesen 36 főt számláló kórus és egyesület erős közösséggé kovácsolódott, küldetésüknek érzik, hogy az édesanyákat ösztönözzék: válasszanak szép magyar nevet gyermekeik számára és gyarapodjon az Erzsébet-nevűek sora. (…)

Nőkkel nőkért

Ha az összehasonlítás csapdáját felismerik, és az egymás iránti tisztelet határozza meg a közösségeiket, jól együtt tudnak tevékenykedni mások és egymás jóllétéért.

Láttam nagyon sok igazán gyümölcsöző nőkkel nőkért munkálkodó egyesületet, szövetséget, egyletet – mondja Simó Irma, az Áradat Egyesület vezetője. Tudják, hogy nincs tabu, nincs titok, mindenről lehet beszélni egy meghitt női körben. (…)

Hogy ezen közösségeknek mi a küldetésük, milyen célokért fognak össze, mit tettek egymásért, másokért, kiderül az áprilisi Nőileg Nagyító rovatában.

Kiemelt képünkön az Oroszhegyi Erzsébetek

Friss lapszámunkat alább kérheted:

Hirdetés