ARCHÍV A dal legyen őszinte!

Fiatal, tehetséges és szerény. Dalszövegeket ír. Máté Magdolna nemrég csöppent bele a zene világába, és most lubickol a dallamok és dalszövegek között, már a siker angyala is megérintette. Zenekarának, az RKS-nek két dala is nyert 2020-ban a Legszebb Erdélyi Magyar Dal versenyen, ezek dalszövegét pedig ő írta. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. februári lapszámában jelent meg.)

Nem vers – mondják egyesek a dalszövegről, mások meg azt, hogy többet is adhat olykor egy költeménynél, hiszen a benne rejlő érzelmeket segíti a dallam. Ha jól belegondolunk, mindannyiunknak van bár egy sora egy együttestől, ami akár költőtől is származhatna. De mi inspirálhat egy fiatal lányt dalszövegíráskor? – kérdezem Magdót, aki két éve írta meg első versét, és ma saját zenekarának szövegírója.

– Sok minden tud inspirálni. Például kimegyek sétálni és figyelem az embereket, ahogy elmennek mellettem. Mostanában az érzelmek foglalkoztatnak: a félelem, a bizonytalanság, a kötődés, a barátság. Érdekel, ki hogyan reagál a dolgokra, történésekre.

– Szóval figyeled az embereket. Magadat is?

– Az talán a legnehezebb, amikor saját magunkat próbáljuk megfigyelni, de hát igazából egész életünkben tart ez a megfigyelés.

– Segít neked az, hogy dalszövegeket írsz?

– Mindenképpen. Valahogy úgy fogalmaznám meg, hogy amikor valamit leírsz, akkor az igazzá válik.

Olyan, mintha elfogadnád önmagadat azzal, hogy a gondolataidat megfogalmaztad és kiírtad magadból.

– Mikor született meg az első dalszöveged?

– A legelső talán két, két és fél éve íródott, 2018 őszén. Akkor nem volt bennem semmiféle olyan gondolat, vágy, hogy erre zene is szülessen, inkább a gondolataimat írtam le versben, és mivel elég sok zenét hallgattam, így dalszerű is lett.

– Van kedvenc sorod?

– A kiadott dalokból a Lehet című dalban van egy olyan sor, hogy „Lehet, messzire jutsz innen, visszahúz a sötétség.” Túl messzire jutsz innen, meddig jutsz el az életből… tetszett ez a párhuzam.

– Általában kinek mutatod meg elsőként az írásaidat?

– A barátnőimnek szoktam elküldeni leghamarabb, őket kérdezem, hogy milyennek találják, mit látnak benne. Némelyikük kritikus is tud lenni, és ha nem ért egy mondatot, arra rákérdez. Amúgy én szeretem, amikor kérnek tőlem ilyen leírásokat, hogy miért gondoltam ezt vagy azt, vagy mit jelent valamelyik dal. Szívesen beszélek erről, de azért nem olyan nagyon részletesen, mert szeretem megtartani is egy picit a homályt, a titkot, hogy mindenki maga képzeljen oda, amit akar. A barátnőim után pedig a zenekar látja leghamarabb a dalszövegeimet.

– Néhány éve zenekarod van, te írod a dalszövegeket. Mikor és hogyan alakult?

– Még 2019-ben a Székelyföldi Peron Music Tehetségkutató marosvásárhelyi szakaszára a Rocksuli szeretett volna benevezni egy saját együttest. Aztán összeálltunk mi öten, Hints Botond a dobosunk, basszusgitáros Veres Gergő Etele, billentyűs Feketics Mónika, én gitározom és az énekesünk Gólya Kriszta. Bár szinte egyalkalmi – csak a tehetségkutatón fellépő – együttesnek alakult a zenekar, RKS néven (a Rocksuli betűiből), valahogy mi mégis együtt maradtunk. Részt vettünk utána a Nemzetközi Ifjúsági Jazz Fesztiválon, és később, mivel a Peronon megnyertünk egy különdíjat, mehettünk az udvarhelyi rendezvényre is fellépni.

– Nektek, mint fiatal együttesnek, biztosan nem volt könnyű átvészelni a tavalyi évet.

– Nem bizony. Éppen ezért próbálkoztunk más alternatívákkal. Forgattunk például egy videoklipet a Lehet című dalunkhoz, hogy legalább így eljussunk a hallgatókhoz. És így jött az a gondolat is, hogy nevezzünk be a Legszebb Erdélyi Magyar Dal versenyre is. Már volt pár dalunk, és úgy gondoltuk, nincs lehetőség most fellépni, de így legalább meg tudjuk mutatni a dalainkat. Hármat küldtünk be, ebből az egyik harmadik lett a 25 év alatti kategóriában, a másik pedig a közönségdíjas lett.

– Nehéz fiatal együttesként népszerűsíteni a dalokat?

– Úgy gondolom, hogy igen.

Nagyon nehéz az országból kitörni, vagy egyáltalán nagyobb közönséghez eljutni.

Természetesen függ attól is, hogy milyen stílusú dalokat játszik az együttes, mert megvan az alapvető irányzat, és az attól valamennyire eltérő dalok nem kapnak akkora figyelmet. Mi most a youtube-ra koncentrálunk, de elküldtük több rádióhoz is a dalainkat, és jó néhány játssza is őket.

– Te gitározol. Gitárra írod a dalokat is? 

– A gitárcentrikus dalokat szeretem. Tulajdonképpen a kedvenc zenekarom miatt iratkoztam be a Rocksuliba is, hogy tudjam eljátszani gitáron a dalaikat. Ma már ott tartok, hogy otthon, ha játszom, néha megfordul a fejemben, hogy hű erre a dallamra milyen jó lenne szöveget írni…

– Most milyen zenét hallgatsz?

– Egy ideje a keleti kultúra felé kacsintgatok. Inspirál BTS-ék munkássága (egy sikeres dél-koreai fiúbanda). Tudom, hogy megosztóak, de nagyon megtetszett egyik daluknak a dallama, aztán megszerettem a dalszövegeiket is, nagyon.

Szeretem az olyan dalszövegeket, amelyek elgondolkodtatnak, többször meg kell hallgatni, hogy megértsd.

A dalszövegeknek nagyon őszintéknek kell lenniük, mert akkor ér el az emberekhez igazán az az üzenet, amit mondani akar.

– Most végzős vagy. Hogyan tovább?

– Szeretném, ha az egyetem mellett is tudnék időt szánni a zenélésre, sőt akár komolyabban foglalkozni vele. Érdekel például a producerkedés, vagyis a zenék hangszerelése. Szeretek alkotni. Ez a vágyam a dalszövegírás mellett.

Fotó: RKS

korábban írtuk

Zenei tehetség, ha születik... Szaniszló Attila
Zenei tehetség, ha születik... Szaniszló Attila

Alig illesztette össze a szavakat, már dúdolta a gyerekdalokat, aztán az óvodában első hallásra visszaénekelte a dallamot, de jó móka volt közösen eltapsolni az ablakpárkányra hulló cseppek ritmusát is, komponálni a vihar után, majd látni, ahogy a zenei érzéke egyre fejlettebb lesz: tehetséggé duzzad.