Bonyolult családtörténet a filmvilág nagyjaitól: A Gucci-ház ARCHÍV

Az elmúlt évtizedekben egyre kedveltebb témává vált Hollywoodban a nagy divatházak, világhírű márkák története, fejlődése. A sort a Coco Chanel életét és munkásságát bemutató filmek kezdték, majd készült film Yves Saint Laurent-ről, sorozat Halstonról, 2021 végén pedig a A Gucci-ház (House of Gucci) című dráma került az érdeklődés középpontjába.

A divattörténet mindig is nézők tömegeit vonzotta a moziba, a tévék elé, hiszen a nagy divatmárkák múltja és jelene összeforr(t) a gazdagok exkluzív világával, a csillogással, a sztárokkal. A Ridley Scott által rendezett A Gucci-ház azonban egyszerre több és kevesebb is egy hagyományos divattörténeti alkotásnál: egy család hanyatlásának, bukásának, egy márka újraéledésének története.

A cím által sugalltakkal ellentétben a film nem mutatja be a márka, a név teljes történetét, hanem az utolsó kicsit több mint két évtizedére koncentrál, azokra az évekre, amelyek elvezettek odáig, hogy a márka kicsúszott a családtagok kezei közül.

A háttértörténet, illetve a keret hiánya hagy valamiféle űrt a nézőben, aki tulajdonképpen belecsöppen egy dinasztia történetének közepébe.

A „főhősök” Maurizio Gucci (Adam Driver) és Patrizia Regianni (Lady Gaga), akiknek kapcsolata, házassága tulajdonképpen egy lavinát indított el. A nagy múltjára büszke toszkán család életébe váratlan fordulatot hoz a tanulatlan, ösztönösen cselekvő Patrizia, aki sikerre és pénzre vágyik. Alakját izgalmasan formálja meg a néha felismerhetetlenségig átalakuló Lady Gaga, akinek játéka, izgalmas ruhái és frizurái is a film nagy húzóerejét jelentik. Adam Driver szintén nagyot alakít a filmben, az általa megformált karakter megannyi kérdést felvet a nézőben, melyek a film során csak sokasodnak. A történet persze nem csak kettejükről szól – testvérek, unokatestvérek konfliktusai, „háborúja” is ez, mely szép lassan halad a vég felé. A mellékszerepekben feltűnő Jared Leto,  Al Pacino, Jeremy Irons és Salma Hayek is remekelnek, bámulatos átalakulásokat láthatunk.

A főként Milánóban és New Yorkban játszódó történet látványvilága lebilincselő, a ruhák, a sminkek, a frizurák jól idézik a korhangulatot. A toszkán vidék és gazdagok világa egyaránt magával ragadó, a film egyszerre időbeli és térbeli utazás. 

A Gucci-család története annyira izgalmas, hogy még Ridley Scottnak is kihívást jelentett: érdekes karakterek, bonyolult gazdasági, pénzügyi ügyletek határozzák meg, melyek kibontására egy film nem lehet elég. Ennek ellenére A Gucci-divatház egy szórakoztató film, amit érdemes megnézni, hiszen minőségi betekintést nyújt a divattörténet egy érdekes fejezetébe, jó színészek és átélhető képi világ által.

Cikkünk a Nőileg magazin 2022. februári lapszámában jelent meg.

korábban írtuk

Kendőzetlen valóság: Egy szobalány vallomása
Kendőzetlen valóság: Egy szobalány vallomása

Hollywood, illetve a filmes világ hajlamos inkább az élet napos oldalára koncentrálni. Bár egyre nagyobb a tendencia arra, hogy a kevésbé „kellemes témákat” is vászonra vigyék, a szándék főleg filmek, nem pedig sorozatok szintjén mutatkozik meg. Az Egy szobalány vallomása című Netflixes minisorozat kendőzetlensége, realizmusa által tűnik ki, a létbizonytalanságot mutatja be.