Egyszer volt… Ah Yah Hoo

Volt egyszer, hol nem volt, volt egyszer egy dervis, aki épp egy tó partján meditált, amikor meghallotta, hogy a tó másik oldalán egy másik dervis teli torokból énekeli: „ah jah hoo, ah jah hoo...” Mivel a szokások szerint a kántálás szövege „jah hoo” volt, az első dervis aggódni kezdett, hogy a másik csak az idejét és az erejét vesztegeti a hatástalan dal miatt.

Elhatározta hát, hogy átevez a másik partra és felfedi a másik dervis előtt tévedésének természetét. Ahogy átért így szólt:

– Bocsáss meg nekem drága ember, hogy megzavarlak, de nem jól énekelsz. „Jah hoo” a helyes, nem az „ah jah hoo”.

– Jujj, nahát, köszönöm, hogy elmondtad! – válaszolta derűsen a másik dervis.

Ekkor már ez a dervis elkezdett visszafelé evezni, és közben így gondolkozott: „Valóban segítettem a szegény párának. Csak vesztegette az idejét és az erejét a rossz dallal. Most, hogy már eligazítottam, különös erőkre tesz szert általa. Még az is megeshet, hogy amint egyre csak fejlődnek képességei, egy szép napon a vízen fog járni.” Amint ezt elgondolta, pár percbe sem telt, már megint hallotta a hangos„ah jah hoo”-t és ez nagyon, de nagyon zavarta.

„Nem tudom elhinni, hogy az emberek hogy lehetnek ennyire együgyűek és kitartóak a hibáikban!”- hőbörgött magában.

Ekkor hirtelen furcsa zajt hallott, és amint hátrafordult, látta a másik dervist, amint sebesen járva a víz színén, feléje közeledik. Amint a közelébe ért, így szólt:

– Bocsáss meg, hogy megzavarlak, de elfelejtettem hogyan kell helyesen énekelni a dalt. Elmondanád még egyszer?

Kapcsolódó

  Nos, így volt, mese volt, amit mondtam, igaz volt. De ha te nem hiszed, hát járj utána!

  Szúfi mese, újramesélte Szabó Enikő meseterapeuta és mesemondó.

  dervis: perzsa eredetű szó, a szúfi testvériség képviselőire utal, akik a keresztény szerzetesekhez hasonlóan szegénységben éltek.

  Megjelent a Nőileg magazin 2020. októberi számában. 

  Illusztráció: Shutterstock

  [embed]

  korábban írtuk

  ]