Élmény – Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek ARCHÍV

Őszintén szólva, általában nem vagyok oda azokért a könyvekért, amelyeken ott virít a felirat, hogy New York Times Bestseller. Gyakran túlhájpolt könyvekről van szó, nem ütik meg az elvárt mércét, és bár a sztorival ritkán van gond ezen könyvek esetében, hisz elég széles az érdeklődési skálám, a stílusuk nem a magasabb színvonalú szépirodalmi művek stílusát hozza.

Az Ahol a folyami rákok énekelnek is ilyen felpumpált regénynek tűnt, és kisebbfajta unszolás után adtam be a derekam, és szántam rá magam az elolvasására, de egyáltalán nem bántam meg. A stílusa ugyan valóban nem túl izgalmas, a történet már annál inkább.

Kya Clark 6 éves, amikor az édesanyja elhagyja őt és a családját, és sorban a nagyobb testvérei is elmenekülnek a nyomorból, az alkoholista, agresszív apa közeléből.

Kya életében még egy kis ideig ott van az apja, de igazából nem számíthat rá, és senki másra saját magán kívül. Megtanulja eltartani magát, megélni és túlélni a lápon, ahol szegényes viskójuk áll. Ideje tengersok van, hisz nem jár iskolába, így van lehetősége megfigyelni az őt körülvevő környezetet, a növény- és állatvilág minden fajtáját kicsitől nagyig, és tanulni is képes tőlük a túlélés módozatait. Kya életébe beköszönt a szerelem. Tate megtanítja írni-olvasni, biztatja, hogy továbbra is figyelje a természetet, segít neki a tanulásban, a lány pedig komoly gyűjteményt halmoz fel madártollakból, és a lápon megtalálható növényekből, lerajzolja, majd rendszerezi a megfigyelteket. Ez a megfigyelés és gyűjtés, vagyis tulajdonképpen a lápi világ kutatása lesz a hobbija, sőt a szenvedélye. Ez egy nagyon kedves aspektusa a regénynek, mi is vele együtt figyeljük meg például a szentjánosbogarak párzási rituáléját, és ez a természetközeliség felüdülést hoz.

Az izgalmas szál a regényben egy gyilkosság felgöngyölítése, hogy ki és miért, hogyan ölte meg a láp mellett elterülő városka közkedvelt figuráját.

Ez feszültségben tartja a város lakóit és az olvasót egyaránt. Természetesen a Lápi Lányt gyanúsítják meg, ami csak erősíti a kiközösítést, az előítéletet, a másság elfogadására képtelenség érzését, és az olvasó izgulhat Kyáért, hogy szabad legyen, hogy az igazságosság győzedelmeskedjen. Ez a történet beszippant, nem enged, még napokkal később sem, olyan, mintha a tenger hullámai újra és újra elragadnák a képzeletünket, mint egy vízbe hullott madártollat. Könnyen olvasható, izgalmas, néhol fordulatos, és rendkívül szórakoztató. Olvassák szeretettel!

Cikkünk a Nőileg magazin 2021. júliusi lapszámában jelent meg. 

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk

Élmény – Hulej Emese: Egy Teleki gróf Afrikában
Élmény – Hulej Emese: Egy Teleki gróf Afrikában

Olyan sokféleképpen megindító és megrázó erejű olvasmány ez, hogy felsorolni sem egyszerű. Kezdetben ott van a Teleki család története, történelme, ami szorosan összefonódik Erdély és Magyarország sorsával.