ARCHÍV Ilyés Krisztinka: „Most kezdek kiszabadulni önmagamból”

2022. januárban vehette kézbe első verseskötetét, az Előretolt Helyőrség Íróakadémia gondozásában megjelent Papírcsillagot. A gyergyóalfalvi Ilyés Krisztinka derűsen egyensúlyozik székelyföldi otthona és budapesti egyetemista élete között, verseiben és novelláiban gyermeki énje kibontakoztatása mellett a világ történéseire is érzékenyen reagál. Az irodalom megfejthetetlen titkait vizsgálgattuk az első kötetes költővel. (Cikkünk a Nőileg magazin 2022. augusztusi lapszámában jelent meg.)

– Decemberben jelent meg az első versesköteted, és idén januárban „találkoztál” vele először, miután visszatértél Budapestre. Szavakba tudod-e önteni azt, milyen érzés hivatalosan is költőnek lenni, milyen új lehetőségeket adott a Papírcsillag, és milyen visszajelzéseket kaptál eddig? 

– Ugyanaz a pezsgés van bennem pár hónapja: te jó ég, megjelent az első kötetem! – ezt a tényt nehezen bírom felfogni még ennyi idő után is… Érdekes, hogy amikor a könyvespolcra nézek, a sok klasszikus és kortárs irodalom mellett ott mosolyog rám a sajátom is. Viszont az események pörögnek, megvolt az első kötetbemutatóm Gyergyóalfaluban, majd Budapesten: ezek már eleve új dolgok számomra, hiszen ilyenkor ki kell állni a közönség elé, beszélni kell.

Kezdem érezni, hogy az az út, amely nagyon távolinak ígérkezett, már itt van a küszöbön, sőt, már át is lépett az én oldalamra.

Nagyon sok pozitív visszajelzés érkezett az olvasóktól – ismerősöktől és barátoktól főleg – olyan is történt, hogy a nagymama megkérte az unokáját, hogy mindennap olvasson fel egy verset a kötetemből, vagy voltak olyanok, akik elmesélték, az esti olvasmányok között szerepel a kötetem tartalma is.

Ezt az érzést nem lehet szavakba önteni. Most kicsit még kavarognak bennem a gondolatok arra vonatkozóan, hogyan lehetne, kellene továbblépni – közben meg jelen van az az érzés is, hogy nem tudtam teljesen lezárni ennek a kötetnek a gondolatvilágát, így valószínűleg folytatni fogom valamikor. Most novellákkal dolgozom, amelyeknek a beszédmódja nagyon hasonlít a verseskötet atmoszférájához – még kérdés, hogy próza marad-e teljes szerkesztésében az új kötet, vagy prózaversek jelennek meg benne. Úgy érzem, hogy ebből a gyermeki énből, gyermeki hangból, amelyben írtam, most még nem tudnék kiszállni. 

– A Papírcsillag három ciklusból áll, benne a gyermeki én perspektívájából tekintesz a világra, az utolsó ciklus, a Halálnapló viszont nyelvezetében és a teljesebb történetmesélés révén is különbözik a többitől. Most mi foglalkoztat? 

– Mostanában a jelen eseményeire reflektálok, nagyon megérintettek az utóbbi időben a fiatalokat érintő öngyilkossági esetek, emellett budapesti történetek, tapasztalatok is helyet kapnak az írásaimban. Nemrég egy pályázaton vettem részt, amelyben száz szavas történeteket kellett írni, ez nagyon megragadott, mert ez a terjedelem hasonló egy verséhez, de mégis prózai műfaj. Úgy érzem, nem is tudnék jelenleg hosszabb hangvételű írásokban gondolkodni; ez talán annak a hatása, hogy az utóbbi években főként a versírásra koncentráltam. Hazafelé utazva is sok minden járt a fejemben – mit hagytam hátra Budapesten, mivel fogom itthon tölteni az időt – ezek összeállnak egy történetté, ami sok esetben papírra kerül. 

Mit gondolsz, mennyire divat manapság az olvasás, az irodalom? 

– Határozottan divat, de nem biztos, hogy ez jó… Az, hogy elolvasunk egy verset, és utána kiposztoljuk a tényt a közösségi oldalakra, inkább a középpontban levés illúziója, és nem arról szól, hogy elmerülünk egy olvasmányélményben, bővül a szókincsünk, szárnyal a képzeletünk. Az irodalom célja pedig épp az lenne, hogy gondolkodásra késztessen, megváltoztasson bennünk valamit:

számomra az a jó irodalom, ha még napok múlva sem hagy nyugodni, az olvasott történet jár a fejemben…

Jelenleg kárpátaljai ismerőseim novelláit és verseit olvasom, amelyekből nagyon jól átérezhető, mi zajlik ott, de nem csak a jelenre reflektálva. Egyik barátnőmmel Shrek Tímea Halott föld ez című kötete kapcsán is sokat beszélgettünk Kárpátaljáról, hiszen a nagyon rövid, sokkoló novellákban cigány gyermekekről szóló történetek vannak, még a háború előtti időszakból. Valóságalapú, hiteles történetek ezek, amelyek a nagyvilág történéseibe engednek betekintést, irodalmi köntösben. Újabban a női sorsok ábrázolása is nagyon érdekel, Lőrincz P. Gabriella Könnytelen madonnák című írásai, vagy Bánkövi Dorottya versei új megvilágításba helyezik ezeket a témákat. Ilyen és ehhez hasonló olvasmányélmények telítődnek bennem, kapcsolódnak egymáshoz, és megmutatják, mi foglalkoztatja jelenleg az írótársadalmat. Öröm, hogy ehhez én is tudok kapcsolódni.

Az Előretolt Helyőrség Íróakadémia mesterszakos hallgatója vagy, és mint mondod, nagy hatással van rád a (kortárs) írók, költők gondolkodásmódja. De mi az, amit az írásról konkrétan meg lehet- és meg is kell tanulnia annak, aki ezzel foglalkozna? 

– A költő is lehet mesterember; az írás ezen része is egy szakma, és épp ezért részben tanulható is: a versformák, műfajok elsajátítása rendkívül fontos, ugyanakkor nagyon sok szerkesztésbeli kérdés is felmerül egy vers megírása kapcsán. Mit írjunk bele, hogyan szűrjük ki a közhelyeket, hogyan formáljuk a gondolatainkat, hogy az ne legyen képzavaros?

Emellett ugyanolyan fontos az elméleti oldal is, megtanulni „jól” olvasni, értelmezni a szövegeket, és ami nálam több gyakorlást igényel, az előadás, hiszen a versnek, adott esetben novellának hangzó beszédben is élnie kell olykor – egy kötetbemutatón, felolvasóesten elkerülhetetlen feladat. Meg kell célozni azt is, hogy a vers befogadható, olvasóközeli legyen: az utómunkákkal sokat lehet javítani rajta, bár ilyenkor óhatatlanul veszít a hitelességéből. 

Budapest és Gyergyóalfalu között utazgatva éled a mindennapjaidat: hogyan éled meg a váltást a kis székelyföldi falu csendje és a nagyvárosi zsongás között?

– Sajnos nagyon keveset járok haza, de ilyenkor őszinte öröm és boldogság van bennem, nagyon szeretek itthon lenni. Most – egy év ottlét után – kezdem megszokni Budapestet, sikerült munkát találnom a tanulás mellett, sok barátot szereztem, és elkezdtem kihasználni a felkínálkozó lehetőségeket. Úgy is fogalmazhatnék, hogy most kezdek kiszabadulni önmagamból, hiszen korábban nagyon visszafogott voltam. Úgy érzem, hogy most jött el számomra a fejlődés ideje, a világ felfedezésének varázsa.

Fotó: Ilyés Krisztinka archívum

korábban írtuk

Giliga Ilka: „Tíz nappal a bemutató előtt ér össze minden – varázslatos”
Giliga Ilka: „Tíz nappal a bemutató előtt ér össze minden – varázslatos”

A sepsiszentgyörgyi születésű Giliga Ilka még csak a húszas éveiben jár, ám látvány- és jelmeztervezőként sikert-sikerre halmoz, nemrég a Látványtér 2022 szakmai kiállításon az év jelmeztervezője díját nyerte el, valamint a Külön falka című magyar filmben is megcsillogtathatta a kreativitását. (Cikkünk a Nőileg magazin 2022. júniusi lapszámában jelent meg.)