Mese felnőtteknek – Andrzej Sapkowski: Vaják ARCHÍV

Gyakran előfordul, hogy egy könyvet azért veszek a kezembe, mert láttam a belőle készült filmet, és összevetném a kettőt, vagy, mint ez esetben, tudni szeretném a folytatását, amíg várni kell a következő évadra. Merthogy a Vaják egy könyvsorozat, amelyből a Netflix filmsorozatot kezdett el készíteni.

Mint az ilyen sorozatokra jellemző, egy hatásos fordulattal zárták az évadot, tudnom kellett hát, mi lesz a folytatása. Belevetettem magam Sapkowski fantasy-világába, és elmerültem benne. Való igaz, hogy

irodalmilag, nyelvezetében nem tartozik a kiváló művek közé, olvastam már ennél szebben megírt történetet a fantasy műfajában, de a cselekmény, a karakterek, a sötét és kegyetlen világban felbukkanó humor kárpótol az egyszerűbb stílusért.

Tudom, hogy a fantasy műfajának olvasói rétege szűk, amúgy egy ilyen történetben minden megvan, ami a szórakozáshoz kell: háború és romantika, jól kidolgozott karakterek és meglepő fordulatok. A Vajákban ugyanakkor megtalálható a társadalmi problémák kivetítése, mint például a fajgyűlölet, vagy a másság miatt való kirekesztettség, és csak egy kis fantázia kell hozzá, hogy a tündéket, törpöket és egyéb szerzeteket helyettesítsük az ellenszenvet kiváltó népekkel. Vagy belehelyezkedjünk a vaják Ríviai Geralt cipőjébe, és elképzeljük, ahogy megvetik őt, amiért más, mint az átlagember.

A sorozat főszereplője Geralt, akit az első két kötet novelláiban számos kalandon át ismerhetünk meg, a továbbiakban pedig már egy összefüggő történetben találjuk, és nyomon követhetjük, hogyan fonódik össze a sorsa egy fiatal lánnyal, akit meg kell védenie, egy varázslónővel, aki a szerelme lesz, egy énekessel, aki a barátja, és számos karakterrel, akikkel az útjai során találkozik. Ahogy egyre beljebb haladunk ebben a világban – hisz nyolc kötetből áll a sorozat –, és egyre jobban megismerjük a szereplőket, elkezdünk kíváncsiak lenni, hogy mi történik velük, hogyan oldják meg a feladatokat, problémákat, hogy sodródnak bele egymás után a különféle slamasztikákba, és aggódunk, hogy miként másznak ki belőlük. Közben pedig rengeteget fejlődik és változik a személyiségük a különféle hatások nyomán, ahogy a valóságban is történik az emberekkel. Elbuknak, felállnak, majd újra elbuknak, és ismét próbálkoznak.  

A fantasy világa nem áll olyan távol a valóságtól, mint gondolnánk, és talán könnyebb megemészteni a világban zajló problémákat, ha meseszerűen tálalva olvassuk azokat. Mert olyan ez a világ, mint a mesebeli, csak felnőtteknek szól.

Cikkünk a Nőileg magazin 2022. márciusi lapszámában jelent meg.

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk

Felkavaró belelátni idegen emberek ennyire személyes életébe – Ingmar Bergman: Jelenetek egy házasságból
Felkavaró belelátni idegen emberek ennyire személyes életébe – Ingmar Bergman: Jelenetek egy házasságból

Tavaly jelent meg Jelenetek egy házasságból címmel egy amerikai minisorozat, ami felkeltette a kíváncsiságomat, és szeretném megnézni, de előtte mindenképpen újra akartam olvasni Ingmar Bergman könyvét, mert bár az amerikai sorozat forgatókönyvét átírták, és bizonyos szerepeket felcseréltek benne, mégiscsak a svéd író és filmrendező ikonikus drámáján alapszik.