Lopáson kapták a gyermekem

A lopás, bűncselekmény, bárhonnan nézzük. Ha egy szülő azzal szembesül, hogy gyereke ilyesmire vetemedett, az ijedtségen, dühön, elkeseredésen túl, segítséget próbál keresni. Egyik olvasónk is hasonlóan érezhetett, mikor hozzánk fordult...
Hirdetés

Sokszor jó lenne tanácsot kérni valakitől, aki kérdésünkre tudja a választ. Sokszor jólesne a bátorítás, egy hozzáértő vélemény, hogy jó úton járunk-e, merre tovább. Rovatunkkal segítséget szeretnénk nyújtani azoknak, akik táplálkozással, lelki problémákkal kapcsolatban szeretnének útmutatást, vagy jogi ügyekben szakember véleményét kérnék.

A fiamat elkapták valami lopással, most folyik az ügy, az ellopott dolgokat visszaadtuk azoknak, akiké volt, és az ügyvédünk szerint mégis el fogják ítélni – írja egy elkeseredett olvasónk. 

Marosi György ügyvéd válaszol:

A lopás nemcsak csúnya dolog, hanem bűncselekmény is. Ha egy bűncselekmény elkövetésére elegendő bizonyíték létezik, az esetek többségében az elkövetőt a bíróság elítéli. Léteznek kivételes helyzetek, ilyen például a jogos önvédelemből, végszükségből vagy kényszerítés hatására elkövetett bűncselekmények esete, az ellopott tárgyak visszaszolgáltatása viszont nem tartozik ezek közé.

Nem mentesül a tolvaj, mondja Marosi György

Hiába kerül vissza a lopott holmi az áldozathoz, nem mentesíti a tolvajt a felelősség alól. Minden bűncselekmény esetében, függetlenül attól, hogy ki ellen követték el, jelen van áldozatként maga a társadalom is, hisz a bűncselekmény alapvető társadalmi értékek ellen irányul, alapvető normákat sért meg. Nem mentesül a büntetőjogi felelősség alól az az elkövető, aki megtéríti a kárvallott anyagi követeléseit, a társadalomnak felelősséggel tartozik.

Hirdetés

Kérdéseiket a level@noileg.ro e-mail-címünkre várjuk.

A közölt információ tájékoztató jellegű, nem minősül tanácsadásnak.

Kiemelt kép: Shutterstock

A cikk nyomtatott változata a Nőileg magazin 2020. februári lapszámában jelent meg.

Hirdetés