Mediterrán oázis a panelrengetegben

Méghogy egy tömbházlakás nem lehet stílusos meg egyedi?! A panellakásokat is különlegessé tehetjük, ha szabadjára engedjük fantáziánkat, és bátran használjuk a színeket. A Trif házaspár Marosvásárhelyen csodás mediterrán hangulatú otthont varázsolt magának. Hozzájuk kopogtattunk be.

Hirdetés

Méghogy egy tömbházlakás nem lehet stílusos meg egyedi?! A panellakásokat is különlegessé tehetjük, ha szabadjára engedjük fantáziánkat, és bátran használjuk a színeket. A Trif házaspár Marosvásárhelyen csodás mediterrán hangulatú otthont varázsolt magának. Hozzájuk kopogtattunk be.

Marosvásárhely. Zsúfolt lakónegyed. Szürke tömbházak, sűrűn egymás mellett. És ott, a legfelső emeleten egy lakás, mint a sivatagban az oázis, kitűnik, de persze csak azoknak, akik tudnak róla. Mert nem olyan, mint a többi, hanem amolyan Rékás-Raulos. Hogy az milyen? Mindjárt megmutatjuk.

A hetedikre megyünk, lifttel, kopogtatunk, és mint mindig, amikor találkozunk, most is széles mosollyal fogad Réka. Suttog, mert Petra most aludt el. Gyógytornász férje sincs itthon, dolgozik, így egyedül kalauzol bennünket a négyszobás lakásban.

Raul és Réka négy éve költözött ide, Petra pedig 9 hónapja érkezett. Nem kívánkoztak házba, panelt akartak. „Nagyon spontán jött a vásár, a Tudor- negyedet egyébként is szerettük, a szüleim is itt laknak a közelben, ami nagyon fontos szempont volt, és hát a beosztás az, ami igazán megtetszett, hiszen jó szellős, és világosak a szobák” – meséli Réka, hogy miért döntöttek a panel mellett. „Négyszobás lakást akartunk, mert ha lesz két gyerek, el kell férnünk – teszi hozzá- ,  na meg a két fürdő sem elhanyagolható.”

 

Fehér és olívazöld 

Ez a két szín dominál a lakásban. Nemcsak azért, mert ezek Réka és Raul kedvencei, hanem tudatosan szerettek volna egy kis mediterrán jelleget adni az otthonuknak. A fehér szín optikailag  tágítja a teret, ezért minden bútor, minden alapelem fehér, a kiegészítők pedig színesek. A parkett is fehér, a betonfalak között az is kinyitja, tágasabbnak érzékelteti a teret. A fehér padló fonja össze az előszobát a konyhával, a folyosóval, a nappalival, az összes szobával, így a különböző helyiségek „találkoznak” egymással, és összhangba kerül a lakás.

Ezt a fehér dominanciát töri meg az olívazöld, amelyet szintén mindenhová becsempésztek: olívazöld a fal a nappaliban, a tapéta a hálószobában, és még a kis rádió is a konyhában. Trifék (Trif’s, ahogy a konyhában is megjelenik) ebben a nagy összhangban arra is ügyeltek, hogy minden térnek legyen valami sajátossága.

A hálóban például csíkos a tapéta, a gyerekszobában a bagolyminta dominál, és nem hagyhatjuk ki a konyha igazán mediterrán hangulatú díszkő- burkolatát sem. „Ez egy picit leválasztja a konyhától az ebédlőrészt” – mutatja Réka. 

Ruhásszekrény nélkül

Szüleink el sem tudták képzelni az életet a „blokkban” faltól falig szekrények nélkül, amelyeknek legalább fele ruhásszekrény volt, a többi pedig a nippek kiállító teréül szolgált. S bár ma már mindenki arra törekszik, hogy minél kevesebb bútor legyen a lakásban, nehézkes ezt megoldani. Mert valahová csak el kell tenni a ruhákat. Rékáék otthonában például nincsenek ruhásszekrények. Kreativitásuknak és persze egy jó helyen elhelyezkedő lomtárnak/debarénak köszönhető, hogy a panelban gardróbjuk is lett. Az eredeti ajtót befalazták, a hálószoba felé megnyitották a lomtárat, és voilà, van egy hely, ahol az összes ruha elfér. A szekrények is mind-mind fehérek, de nem egy helyről választották őket.

„Nem akartuk, hogy olyan legyen bármelyik zuga a lakásnak, hogy az bárki számára felismerhető legyen, hogy melyik showroom-ból való. Mi válogattuk össze az elemeket úgy, hogy mindegyik azt a célt szolgálja, amire használni akarjuk. Arra ügyeltünk csak, hogy esztétikailag találjon.” Az esztétika miatt nincs például szőnyeg sem a lakásban, azaz ma már van egy, a nappaliban, de az is csak amiatt, hogy Petra ne csússzon el mászás közben. 

Rékás-Raulos

„A barátaink, akik gyors újlakás-nézőbe ugranak be, első pillanattól megjegyezték, hogy ez olyan Rékás-Raulos. Mi nem tudjuk, hogy az milyen, mondtuk. Olyan, mint ti! – ez volt rá a válasz – mosolyog Réka. – Az ízlésünk nagyon megegyezik, ezért sosem volt vita tárgya a lakberendezés. A lényeg az volt, hogy minket képviseljen. A színek, a hangulat, minden elem, amit becsempésztünk, mi vagyunk.” Erről tanúskodnak a szívecskék, hiszen Raul minden alkalmat megragad, hogy valamilyen szívdekorációt vásároljon feleségének. Persze, most már kislányának is gyűjti ezeket. 

Hirdetés

Talpalatnyi zöld 

Bizony, a panelban is lehet kertje az embernek. Ez Raul egyik szíve csücske. „Törekszik arra, hogy a terasz tele legyen növényekkel, virágokkal, még egy kis fát is bevarázsoltunk oda, mert Raul azt mondja, ez a mi kis kertünk. Még gyepet is szerettünk volna, de féltünk, hogy az esetleg a szintkülönbség miatt veszélyessé válhat Petra számára. Szóval, arról lemondtunk.”

 

Gyógypedagógus feleség, gyógytornász férj

Még a szakmájukban is megvan az összhang, az egymásra találás, hivatásuk azonban nem tükröződik a lakásban. „Petra játékain talán – gondolkodik el Réka -, meg azon, hogy „beszőnyegesedtünk”. A gyerek mozgásfejlődését az mozdítja előre, ha ő fedezi fel a körülötte levő világot. Ennek legjobb módja, ha a földre tesszük, nem mellékesen ott a legbiztonságosabb, hiszen nem esik le.”

Picit változtatni fognak még a lakáson, átrendezik, mondja Réka, például egy toló üvegajtót szeretnének a konyhába, hogy sütés-főzés közben ne jöjjön ki az ételszag, és ne járja át az egész lakást. „Ötletek mindig vannak valami újra, de ha még egyszer be kellene rendezni, mindent ugyanígy csinálnék.”

Fotó: Rab Zoltán 

A cikk nyomtatott változata a Nőileg magazin 2016. júniusi lapszámában jelent meg. 

Előfizetésért látogasson el webáruházunkba >>>

Hirdetés