Menni, látni, s egy kicsit művészkedni – programok itthon

Mindenki itthon nyaral – legalábbis a legtöbben, tehát erre kell most gombot varrni. Mit csináljon a gyerek, hova menjen a család? Néhány ötletet összegyűjtöttünk, szerintünk találtok itt inspirációt.
Hirdetés

Nyári programot és úticélt ajánlunk, de akinek csemetéje alkotna, az is olvasson tovább – némely eseményről már írtunk a 2020-as augusztusi magazinunkban, tehát ott is ér lapozni.

Hungarikum Napok és Főtér Fesztivál

 A járványügyi előírásokat, illetve a programváltozás lehetőségét egyaránt szem előtt tartva készülődnek Erdély-szerte a kulturális rendezvények, fesztiválok szervezői. A nagyszebeni Hungarikum Napok fő attrakciója idén is az augusztus 22-i főzőverseny. Az Astra Skanzenben magyaros ételek készülnek majd, de koncertek, táncelőadások, gyermekprogramok és termelői vásár is szerepel a kínálatban augusztus 21–23. között.

Nagybányán a tizenötödik Főtér Fesztiválra készülnek, de kettős a jubileum, hiszen a város első írásos említése óta éppen 690 év telt el. A nagybányai magyarságot az ország, illetve a világ minden tájáról összehozó fesztivált jelentős változtatásokkal, visszafogottabban szervezik szeptember 7. és 13. között, alapkoncepciója ,,a hagyományok ötvözése a mai világgal”.

Gernyeszeg vár!

Júliustól ismét naponta látogatható

a Marosvásárhelytől 17 kilométerre fekvő községben 1772 és 1803 között emelt Teleki-kastély, az erdélyi kastélyépítészet gyöngyszeme.

Az arisztokrata család 1949-ig birtokolta, majd államosították, a 2011-es visszaszolgáltatás után nyitották meg kapuit az érdeklődők előtt, akik a helyi nemzetközi művésztelep alkotásaiból és a marosvásárhelyi fotós Marx József festészeti gyűjteményéből láthatnak kiállítást.

Csodás /fotó: Cristian Man

Magyar, román, német vagy angol nyelven kérhető idegenvezetés, mely során a barokk épülettel, a Teleki család Erdély történelmében betöltött szerepével ismerkedhetnek a látogatók. A hathektáros kastélypark vezető nélkül is bejárható: mocsári ciprus, dohányfa, illetve egy 250 éves ginkó biloba díszíti. Érdeklődni a 0754–383485-ös és a 0723–037922-es telefonszámon lehet. 

Milyen a te forgatagod?

A Vásárhelyi Forgatag rajzpályázatot hirdet a kis résztvevőknek Milyen a te Forgatagod?! címmel. „Biztosan színeztél, gyurmáztál, egészségforgatagoztál vagy éppen táncoltál már valamelyik Forgatagon. Egy jelenetet, egy élményt rajzolj le nekünk” – olvasható a szervezők felhívásában. A rajz készülhet bármivel, ami neked tetszik: ceruza, filc, toll, vízfesték, zsírkréta, bármi. Egy gyerek több munkát is beküldhet, a beérkezett műveket pedig három korcsoportba sorolva fogja osztályozni egy fiatal vásárhelyi képzőművészekből álló zsűri a következőképpen: I. korcsoport: óvodások; II. korcsoport: általános iskola alsó tagozata; III. korcsoport: általános iskola felső tagozata. Értékes nyereményekkel díjazzák a legjobb munkákat. Kérik a rajzok hátoldalára felírni az alkotó nevét, életkorát, oktatási intézményének nevét, valamint a szülő/gondviselő/pályázó elérhetőségeit (telefonszám, e-mail cím), melyen keresztül értesíthetik a nyerteseket.

Beküldési határidő: 2020. szeptember 7., erre a címre postázzátok: Bucsecs (Bucegi) utca 14. szám, Marosvásárhely, 540495, Maros megye. A Vásárhelyi Forgatag idejére a legötletesebb alkotásokat kiállítják.

 Online nézhető az Elek apóról szóló film

A „nagy mesemondó” életének kevésbé ismert mozzanatait szövi egybe az Istenke bicskája című fikciós dokumentumfilm. A Balázs Béla-díjas Mátyássy Áron és Szögi László rendező a korabeli magyar irodalmi életben szerkesztőként, publicistaként is helytálló, a gyermek- és ifjúsági irodalmat megteremtő-művelő szervezőként, ugyanakkor egy mesés, holtodiglan, holtomiglan szerelem főhőseként mutatja be Benedek Eleket.

Hirdetés

Fischer Máriával való szerelme ugyanis egy budapesti butikban szökött szárba, majd Elek apó szülőfalujában teljesedett ki. És itt is haltak meg, ahogy ifjú szerelmes párként megbeszélték: akármi legyen, EGYÜTT. Többek közt ezt bontja ki a játékfilmes szál. Az idős házaspárt Básti Juli és Kőszegi Ákos alakítja, főbb szerepekben láthatjuk még Török-Illyés Orsolyát és Hajdu Károlyt. A június 4-én bemutatott film júliustól részletekben nézhető a Petőfi Irodalmi Múzeum Youtube-csatornáján.

MAGMA: Kiállítás a krízishelyzetről

 A sepsiszentgyörgyi MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér A (soha véget nem érő) készenléti állapot idején címmel kínál egy válogatást a MAGMA gyűjteményében lévő alkotásokból.

A kiállítás azokat a műveket teszi ismét láthatóvá a közönség számára, amelyek a járványhelyzet kontextusában különböző témákban,

az elmúlt időszakban mindannyiunk által megélt bizonytalan krízishelyzetre reflektálnak.

Mindezek az alkotások – noha kivétel nélkül a 2020-as év előtt születtek – újraértelmezésre adnak lehetőséget, magukba sűrítve, mintegy koncentrált formában mutatva meg a világjárvány által hirtelen kialakult új valóságot – olvasható a MAGMA oldalán. Megtekinthető 2020. szeptember 4-ig, hétköznapokon keddtől péntekig, 11 és 19 óra között.

Kiállító művészek: BARTHA József, ro; BUKTA Imre, hu; CSIKI Csaba, ro/hu; CSUTAK Magda, at; ERHARDT Miklós, hu; KISPÁL Attila, ro; KOTER Vilmos, ro; Dan MIHĂLȚIANU, ro; MARTINI Yvette, ro/hu; MIKLÓSI Dénes, ro; Rareș MOLDOVAN, ro; MONOTREMU duo, ro; PÉTER Alpár, ro; Ivan PUIG, mx; SURÁNYI Nóra, hu; SZABÓ Péter, ro/hu; VARGHA Mihály, ro; VÁNCSA Domokos, ro/ie; Don Enrique de ROSARIO, ro; Martin ZET, cz.

A kiállítást Sepsiszentgyörgyön, a Szabadság tér 2. szám alatt keresd.

Kiemelt képen: Mutatványosok és népzenészek a 2019-es Főtér Fesztiválon, a Főtér Facebook-oldala

Hirdetés