ARCHÍV Nézd meg az anyját! – Belénk égett minták

Nézd meg az anyját, vedd el a lányát! – tartja a közmondás, és mint a legtöbb népi bölcsességben, ebben is van bőségesen igazság. Bármennyire is fogadkoztunk kamaszként, hogy nem leszünk olyanok, mint az anyánk vagy az apánk, a gyerekként belénk égett mintákat tudattalanul is magunkkal visszük, majd azon kapjuk magunkat, hogy azokat a mondatokat szajkózzuk, amelyeket azoktól hallottunk, akik ellen lázadtunk egykor. (Cikkünk a 2020-as Nőileg magazin februári számában jelent meg.)
Hirdetés

„Hosszú évekig kerestem az okát, miért nem sikerül társat találnom, annak ellenére, hogy kifejezetten társaságkedvelő nő vagyok. Rengeteg töprengés után sem tudtam megfejteni, mi lehet a baj velem, miért nem kellek senkinek több mint tíz éve” – kezd történetébe a negyvenéves Andrea. „Sejtettem, hogy párkapcsolati sikertelenségeimnek köze lehet ahhoz, hogy apa nélkül nőttem fel, hogy nem volt előttem követendő férfi-nő példa, de

közel negyven voltam már, amikor sikerült felismernem, hogy édesanyámtól milyen mintákat és »mantrákat« kaptam. »Nincs szükségünk férfira! Erősek vagyunk!

Megoldjuk az életünket férfi nélkül is!« – mondogatta, mintegy önerősítésként, magának, és nem is sejtette, mennyire belém égnek a mondatok, s hogy ez egész felnőttéletemet meghatározhatja” – meséli Andrea.

„Anyámat hallom a mondataimban”

„Évek teltek önismereti munkával, mire leesett, hogy a példaképnek tartott erős nőtől ezt szívtam észrevétlenül magamba. Egy alkalommal a nővérem kért meg egy nagyobb bevásárlásra, bár van neki férje, csakhogy ő nem akart segíteni a beszerző körútban. A negyedik doboz vizet cipeltem fel az emeletre, patakokban folyt a dühöm a hátamra, »hogy az Istók áldjon minden tohonya férfit!«, forrongtam magamban. Ilyen férfi biztos nem kell nekem, erősödött meg ott bennem, és első alkalommal hallottam meg anyám hangsúlyát a saját mondataimban.

Ez volt az a pillanat, amikor ráeszméltem, az ő álláspontját szajkózom a férfiakkal – és még ki tudja, mi mindennel – kapcsolatban. Nem én nem kellek senkinek, nekem nem kell senki! – hasított belém aznap”

– összegzi felismerését Andrea.

A szüleinktől kapott útravaló kérdésköre merült fel nem sokkal ezelőtt egy csajos konyhai beszélgetésben is, az észrevétlenül magunkévá tett családi „életfilozófia”, s hajnalig meséltük egymásnak, kinek milyen mintákat adott az édesanyja. Mindannyiunknak számtalan megosztani való emléke akadt, fájdalmasan őszinte, sírós éjjel kerekedett, s miközben ki-ki saját anyja történeteit mesélte, mosolyogva figyelmeztettük egymást: „De hát te is mindig ezt mondod, épp ezzel a hangsúllyal!”

Belénk égett minta

„Egész kamaszkoromat megkeserítette édesanyám zsörtölődése, egész sora volt az íratlan házi szabályoknak: az evőeszközök borogatása, a vasalás iránya, az ételek megfelelő tárolása, mindennek megvolt a »normális« szabálya, ideje és iránya – meséli Emese. – Egyetemi éveim alatt vettem észre magamon, hogy ugyanezekkel terrorizálom én is a lakótársaimat, ugyanúgy, mint ő, ugyanazokkal a szavakkal” – magyarázza mosolyogva.

És hasonló a helyzet szüleink fel nem dolgozott sérüléseivel, szerzett vagy örökölt traumáival, de a gyereknevelési mintákkal kapcsolatban is. Legtöbbjüket észrevétlenül kapjuk, és mi is továbbvisszük magunkkal.

„Még meg sem született a gyerek, már nagy pontossággal meg tudjuk mondani, hogyan fog egyéves korában kötődni, és mennyire érzi magát biztonságban a világban, pusztán abból, hogy leendő anyukájával elbeszélgetünk a saját gyerekkoráról. (…) Ahogy az anya beszél – szavaiból, elakadásaiból, emlékei szegényességéből vagy részletességéből, apró testi jelzéseiből, történetei összefüggéseiből – kirajzolódik, milyen tudattalan érzelmi mintákkal rendelkezik. Ezek határozzák majd meg, hogyan nyúl a gyermekéhez, mennyire lesz képes megtartani, elhordozni a feszültségeit, mennyire tudja átadni önmagát a kapcsolatnak, de azt is, hogy engedi-e, tudattalanul elősegíti-e gyermeke önálló személyiséggé válását” – írja Orvos-Tóth Noémi az Örökölt sorsban.

Minden szülő gyerekként kezdte

A klinikai szakpszichológus azonban hangsúlyozza: mielőtt szüleinket hibáztatnánk a tőlük kapott mintákkal kapcsolatban, ne feledjük, hogy mindannyian gyerekként kezdték az életüket. „Amikor elégedetlenek vagyunk a szüleinkkel, mert úgy érezzük, gyerekkorunkban nem jól bántak velünk, nem kaptunk olyan törődést, odafigyelést, mint amire szükségünk lett volna, túlságosan merevek vagy követelőzők voltak, ne feledjük,

ők is csak a kapott szeretetmintákból tudtak építkezni.

Ha ezek a minták hiányosak vagy szegényesek voltak, akkor nem sok lehetőségük volt valami mást adni nekünk” – magyarázza Orvos-Tóth. Ahhoz azonban, hogy valóban szabad életet élhessünk, tudnunk, ismernünk kell, hogy szüleink mi mindenen mentek keresztül, milyen csomagot hoznak magukkal – tanácsolja a klinikai szakpszichológus. Jó, ha néha emlékeztetjük magunkat: amilyen velünk volt az édesanyánk, jó eséllyel mi is olyanok leszünk majd a saját gyermekeinkkel való kapcsolatainkban. Tudattalanul és akaratlan. Csak annyira hibáztassuk őt, mint amennyire majd magunkat fogjuk tudni!

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

Friss lapszámunkat alább kérheted:

Hirdetés