ARCHÍV Olyan ez a szobrocska, mint Oscar bácsikám! Legyen a neve Oscar!

Az anekdota szerint az Amerikai Filmakadémia könyvtárosának texasi nagybácsikájáról kapta a nevét, azóta is minden színész álma. Academy Award néven osztották ki először, 1929. május 26-án a filmművészet legrangosabb elismerésének számító díjakat, azóta százmilliók figyelik a gálát a képernyőkre ragadva. 91 éve jutalmazzák a legmagasabb művészi szintű filmeket és alkotóikat Oscar-díjjal, a szobornak azonban csak 1931-ben lett neve. (Cikkünk a 2020-as Nőileg magazin márciusi számában jelent meg.)
Hirdetés

Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia első ízben 1929-ben ismerte el a legjobb amerikai és külföldi filmeket, akkor még csupán egyszerűen Academy Awardként emlegették a rangos elismerést. A legelső Oscar-díjat a legjobb férfi főszerepért Emil Jannings, míg női főszerepért Janet Gaynor kapta. Az első Oscar-díjas film a Wings volt, az egyetlen némafilm azóta is, amelyet a legjobb film kategóriában ismertek el. Az első nyertes hangosfilm a Broadway Melody volt 1929-ben, az első díjazott színes film pedig az Elfújta a szél, 1939-ben. Clark Gable és Vivien Leigh (fent, kiemelt képen) emlékezetes csókja azóta is minden idők ikonikus romantikus jelenete.

The Oscar goes to…

A díjakat látványos gála keretében minden év februárjában adják át Hollywoodban, korábban Los Angelesben, néhányszor pedig New Yorkban is tartottak Oscar-gálát. A díját­adót eddig mindössze három alkalommal halasztották el: 1938-ban a Los Angeles-i árvíz, 1968-ban Martin Luther King halála, 1981-ben pedig a Ronald Reagan amerikai elnök elleni merénylet miatt.

A mintegy 34 centiméter magas Oscar-szobrocska filmtekercsen álló lovagot ábrázol, kezében karddal, a talapzat tekercsének küllői pedig az Akadémia öt ágát – színészek, rendezők, forgatókönyvírók, producerek és technikusok – jelképezik.

„Thank you!” – mindössze ennyiből állt az Oscar történelmének legrövidebb köszönőbeszéde, Patty Duke hálálkodott pontosan két szóban, amikor 1963-ban átvette a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat A csodatevő című filmben nyújtott alakításáért.

Ugyancsak fontos adalék, hogy a díjátadó estéjén mintegy 42 ezer dollárnyi pezsgő fogy el a Dolby Színházban. Hogy ez pontosan hány palack legurított bubis italt jelent, arról nincs adat.

Magyarok a díjazottak között

Hirdetés

William S. Darling magyar származású látványtervező három alkalommal nyert díjat: 1933-ban, 1943-ban és 1946-ban is, Dave Gould koreográfusként kapott két díjat, 1936-ban. Herczeg Géza 1937-ben forgatókönyvíróként kapta meg a rangos elismerést, Kertész Mihály pedig az 1942-ben bemutatott Casa­blanca című kultikus film rendezéséért. Paul Lukas férfi főszerepért vehette át a szobrot, George Pal és Adolph Zukor pedig életműdíjat kaptak 1944-ben, illetve 1949-ben. De magyar zeneszerzőt is elismertek Oscarral: Rózsa Miklós három alkalommal érdemelte ki a szobrot, Trauner Sándort és Joseph Kisht pedig látványtervezőként ismerték el Oscarral.

Zsigmond Vilmos egy Spielberg-film, a Harmadik típusú találkozások operatőreként vehetett át Oscart 1978-ban, Rófusz Ferenc rendezését, A légy című rövidfilmet animációs kategóriában díjazták 1981-ben, ez volt egyébként az első Oscar-díjas magyar film. Szabó István Mephisto című alkotása 1982-ben kapta meg a legjobb külföldi filmnek járó elismerést, majd 36 év múlva Nemes Jeles László vehette át a legjobb külföldi produkciónak járó szobrot a Saul fiáért. Deák Kristóf és Udvardy Anna Mindenki című filmje 2017-ben lett Oscar-díjas, a legjobb élő szereplős kisfilmek kategóriájában.

És akiknek nem kellett…

A 3,8 kilogrammos szobrocska minden színész álma, néhányan azonban – elvi, politikai vagy egyéb okokból – nem vették át az elmúlt évszázad alatt. 1971-ben George C. Scott A tábornok című film főszerepéért kapta meg a rangos elismerést, helyette azonban a film producere vette át a díjat. Másnap Scott visszajuttatta az Akadémiának. De Marlon Brando és Woody Allen sem vették át az elismeréseiket: Brandót 1973-ban jutalmazták (volna) a Keresztapa főszerepéért, ám egy indiánnak öltöztetett színésznőt küldött maga helyett a gálára, aki a nevében visszautasította a díjat. A színészlegenda arra hivatkozott, hogy Hollywood diszkriminálja az amerikai őslakosokat. Ugyanakkor a fáma szerint Woody Allen – akit nem mellesleg több mint egytucatszor jelöltek Oscarra – 1978-ban azért nem vette át személyesen az Annie Hallért neki ítélt elismerést, mert a gála estéjén éppen klarinétozott…

Frissítés: A 93. Oscar-gálát az Amerikai Filmművészetek és Filmtudományok Akadémiája 2021-ben rendezi meg a 2020-ban bemutatott filmek díjazására. Eredetileg február 28-án tervezték megtartani a díjátadot, de a Covid19-pandémia miatt elhalasztották április 25-re. Az akadémia több változtatást is bevezetett a 2021-es díjátadóra. A járvány miatt ideiglenesen olyan filmek is nevezhetők, melyeket kizárólag streaming platformokon mutattak be, a mozik zárva tartásának ideje alatt. 

Fotó, illusztráció: Shutterstock

Friss lapszámunkat alább kérheted:

Hirdetés