Paramami – Amikor gyerek születik

Oh, igen, már ott kezdődnek a gondok, amikor első alkalommal mutatja a terhességi teszt a két csíkot. Az anyaság első pillanatától eluralkodnak rajtunk a hormonok, hiperérzékennyé, kiszámíthatatlanná, bizonytalanná, olykor félelmeink rabjává válunk. Beindul a paramamiság. Ez a sorozat azért született, hogy megosszuk az izgalmakat, együtt nevessünk érzéseinken, felfoghatatlan szorongásainkon, és tanuljunk is egymástól valamit, hátha hasznát vesszük még.
Hirdetés

A barátnőd is ilyen parázós anyuka? Vagy épp te magad vagy az? Fogadd és olvasd akkor azokat a gondolatokat, érzéseket, tanácsokat, amelyeket sorozatunk első részében az általunk felkért nőgyógyász, egy háromgyermekes anyuka, valamint egy (éppen) várandós nő fogalmazott meg. Az aha-érzés nem marad el.

A háromgyermekes édesanya, Csilla,

aki alapjáraton nem parázós, mégis minden gyermek születése előtt voltak előre legyártott félelmei. Úgy gondolja – a harmadik szülése után –, hogy ezek a félelmek róla szóltak, és nem a valóságról.

 1. Már attól is féltem, hogy nem lehet gyerekem. El is sirattam egyszer a meg nem fogant gyermekeket. Aztán a következő hónapban életemben először két vonal jelent meg a terhességi teszten.
 2. Féltem, hogy nem mozog a gyerek. Te jó ég, él egyáltalán? Arról el is feledkeztem, hogy ő is alszik néha, főleg, ha a testem szépen ringatózik.
 3. Féltem, hogy szétszakadok, és szó szerint kiesik a méhem a nagy súlytól, annyira nyomta a szeméremcsontomat ez a kicsi test. Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a méhünk egy nagyon kemény szerv, nem pottyan ki olyan könnyen. (De a baba sem a terhesség végén, sajnos.)
 4. Féltem attól, hogy a megduzzadt elefántlábaim sosem lohadnak le, düböröghetek be a hálónkba életem végéig.
 5. Féltem akkor, amikor néha betonkeményre váltott a hasam.
 6. Féltem attól, hogy egy óvatlan pillanatban rám ugranak a nagyok, és szétnyomják a pocakban lakó testvérüket.
 7. Féltem az első terhességemnél attól, hogy ha megszületik a kisbabám, meghallom-e, amikor felsír éjszaka. És ha nem, éhen hal, megfagy, szomjan hal.

A nőgyógyász, dr. Elena Dumitriu,

aki a szakember szemüvegén keresztül szemléli a helyzetet, és van néhány konkrét javaslata.

Az orvos nyugalomra int
 1. Pozitív lett a terhességi teszt? Hurrá, várandós vagy! Örülj, hisz erre vártál (reméljük)! Aztán nyugodj meg, és ne, ne végezz el több tesztet, nincs miért. Ha az első az volt, a többi is az lesz. Ezek ultramegbízhatóak.
 2. Gyötör a hányinger? Nem probléma. Azt jelenti, hogy a terhesség fejlődésben van. De ne parázz akkor sem, ha semmi hányingerérzeted nincs. Te a nagyon szerencsés nők egyike vagy.
 3. Terhesség alatt nem tilos a szex – kivéve, ha veszélyeztetett terhes vagy. A hormonok nagyobb libidót is adhatnak. Ne parázz hát, ha a párod többször megkíván. Az utolsó trimeszterben viszont érdemes visszafogottabban kiélni a szexualitást, ám ha a terminust túlléped, egy együttlét jó módja lehet annak, hogy beindítsd a szülést.
 4. Ne pánikolj, ha még 19 hetesen sem érzed, hogy mozog a baba. Biztosan mocorog már (ultrahangon is látni), csak lehet, nem tudod, hogy az a puha lüktetés a hasad alatt a jel a kisbabádtól.
 5. Nem két ember helyett kell enni. De a 4–6. hónapban 300–350 kalóriával szükséges többet enni, ami egy kis tál zabkásának felel meg, vagy két banánnak. A 7–9. hónapban már 500 kalóriával többet vehetsz magadhoz. Ez két kanál Nutella és három zabkeksz. És fontos, hogy mindenféle színű táplálékot vegyünk magunkhoz.
 6. Ne állj le a testmozgással, szükség van rá! A jó izomtónus megkönnyítheti a vajúdást és a szülést is, megelőzi a túlzott súlygyarapodást. Olyant kell végezni, ami jólesik. Egy hosszú séta is jót tesz, illetve a Kegel-tornát sem szabad elfelejteni, hisz egy izmos gát aranyat ér.
 7. Nincs kibúvó ez alól: egy kismama ne cigarettázzon! Minden szál cigaretta méreg a magzatnak. Nem állja meg a helyét az, hogy kártékonyabb az elhagyás, mint a cigizés. Az aktív és passzív dohányzás is kártékony. A meddőségen kívül növeli a vetélés esélyét, koraszülést okozhat, amihez halandóság meg fogyatékosság társulhat, a tüdő és az agyszövet károsodását, nyúlszájat, korai placentaelöregedést, kis születési súlyt okozhat. Szóval jobb elhagyni még akkor is, ha a doktor nem hívja fel rá a figyelmet.

Kicsoda Paramami? – az az anyuka, jellemzően első gyermekes, tájékozott, aki az orvosok, védőnők és a média felől özönlő ijesztő történetek, tiltó, fenyegető magatartás hatására kellőképpen megijed, szorong, és mindent meg akar tenni, hogy a nagykönyv szerint hordja ki gyermekét, gondozza újszülöttjét. Őssejtet vetet köldökvérből, beszerzi a légzésfigyelőt, különböző fertőtlenítőszereket, legnagyobb tápértékű tejporokat stb.

A várandós nő, Kata,

Hirdetés

aki szerint társadalmi elvárás, hogy a terhesség első pillanatában már rögtön fel kell telnie a szobának rózsaszín könnygázzal. Hirtelen át kell kapcsolni kismamamódba, kedvesnek, érzékenynek és a nyugalom templomának kellene lenni. Senkit sem érdekel, hogy a valóság nem ilyen. Legalábbis nem mindenki számára.

Kata például a következő érzésekkel, kérdésekkel küzd:

 

Kafka Átváltozása semmi amellett, ami egy nő testével történik. Hogy is lehet ezt parázás nélkül végigélni? Éppen csak enyhe feszülést érzel a melledben, és már látod magad előtt, hogy óriási melleid lesznek, aztán a rózsaszín mellbimbóid feketévé színeződnek, a hasadtól nem látod a hormonoktól túlszőrösödő testrészeidet, legfeljebb csak a vadiúj fekete vonalat a hasadon. Biztosan ilyen maradok, ezt gondolod, túlméretezett, és talán sosem fogok a régi formámhoz visszatalálni.

Szerkesztőségünk gyakorlott anyukáinak tanácsa: Várandósság alatt is rendszeresen mozogj, de úgy tudjuk, a nagy erőfeszítés veszélyes. Csak annyira lendülj bele, hogy a gyakorlatok közben is tudd elénekelni lihegés nélkül a Boldog szülinapot. Nem fogsz mindig elefántlábakon közlekedni a háló felé, és a babád mocorgását is meghallod, nemhogy a sírását, ebben biztosak vagyunk. Próbálj meg pihenni a szoptatás, etetések között. Nem lesz baj. Aztán ha később is megmarad néhány „átváltozás”, ami a várandósságra emlékeztet, gondolj arra, hogy ahhoz, hogy a babádnak életet adj, ennyi áldozatot érdemes volt vállalni.

Te mitől paráztál, amikor babát vártál? Folytassuk a sort közösen!

Kiemelt kép: Shutterstock

Hirdetés