ARCHÍV Óriásként látni Erdélyt

Aki egyetlen nap alatt szeretné bejárni Erdély valamennyi jelentős műemlékét, annak ideális program lehet a szejkefürdői Mini Erdély Park. Vagy legalábbis ízelítőt kaphat mindabból az épített örökségből, ami körülvesz vagy körülvett bennünket Erdélyben Orbán Balázs korában. A látványos makettpark folyamatosan bővül, de máris ezrek látogatják, százak fotózzák naponta a legismertebb várakat és templomokat. A Mini Erdély szomszédságában megnyitott Orbán Balázs Emlékközpont pedig fontos ismeretanyaggal egészíti ki a parkban látottakat. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. júniusi lapszámában jelent meg.)
Hirdetés

Gyakran nem értékeljük (annyira), ami a közvetlen közelünkben található, ám ugyanaz egy-két országhatárral odébb lelkesen vonzana. Talán a Szejkefürdőn épített Mini Erdély Park is hasonló: sokunknak túl közel van ahhoz, hogy turisztikai célpontként beszéljünk róla. Pedig hatalmas az érdeklődés a mintegy nyolcvan műemlék kastélyt, várat és templomot bemutató makettkiállításra. Túlzás nélkül ezrek érkeznek Szejkefürdőre, hogy egy helyen láthassák a legjelentősebb erdélyi műemlék épületek kicsinyített másait.

II. Erzsébet ükanyjának, Rhédey Claudia grófnő erdőszentgyörgyi szülőháza

Az egész Erdélyt átfogó makettkiállítás folyamatosan bővül, mi több, már Erdély határain is túlmutat. Óriásokként nézhetünk le a marosvécsi Kemény kastélyra, II. Erzsébet királynő ükanyja, Rhédey Claudia grófnő erdőszentgyörgyi szülőházára, a Varjúvárra vagy éppen a Peles kastélyra.

A székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium épülete is megcsodálható Szejkefürdőn

A legnagyobb székelynek mondott Orbán Balázs, az író, néprajzos, fotográfus és országgyűlési képviselő néhai szejkefürdői birtokát is láthatjuk kicsiben – ezt már a Mini Erdély Parkkal szomszédos Orbán Balázs emlékközpontban. Az interaktív kiállítás játékosan ismerteti meg a legkisebbekkel a földbirtokos és világutazó keleti utazásait, 21. századi hologramja országgyűlési beszédeiből idéz, ugyanakkor a 19. századi fotózás történetéről mesélnek korabeli felvételei, valamint a korhű sötétkamra.

A Peles-kastély a látványos makettkiállítás egyik legújabb darabja

Miként szolgálta Székelyföldet országgyűlési képviselőként, milyen körülmények között hívhatta elő a fényképeit, hogyan alakított népszerű fürdőtelepet a szejkefürdői birtokán – egyebek mellett ezt is megtudhatjuk az életét bemutató tárlaton, ugyanakkor a méltánytalanul kevéssé ismert néprajzi író élethű másával is találkozhatunk, ha betérünk az igencsak látványos emlékközpontba.

Kós Károly Varjúvára is bekerült a legismertebb erdélyi kastélyok és templomok közé

Erdély történelmi helyeinek, épített örökségének a megismertetése volt az ötletgazdák célja a legjelentősebb várak, kastélyok és műemlék templomok bemutatásával, de turisztikailag is szeretnék az egykori fürdőhelyet újra felvirágoztatni. Ami úgy tűnik, sikerül is a működtető Legendárium csapatának: hétvégente már-már túlzsúfolt a hely, a nyugodtabb szemlélődést kedvelőknek érdemesebb hétköznapokon látogatni a Mini Erdély Parkba.

Ha pedig elfáradunk a sok látnivalóban, nemsokára a székely gőzös kicsinyített másával pöföghetünk egyik erdélyi településtől a másikig, az állatkedvelők pedig bivalyos szekéren utazhatnak Segesvártól Szeredáig, Kézdivásárhelytől Szebenen át el egészen Kolozsvárig. Mint egy népmesében vagy legendában – egyetlen szempillantás alatt.

Fotók: Csedő Attila

Elragadó részleteiben is: Segesvár – a mini-Itália!

Hirdetés