Az önkéntesség nemcsak menő: jövő is

Napjaink fiataljai az a generáció, akik számára a legegyszerűbben megszerezhető a tudás. Ennek ellenére, mintha egyre nagyobb nehézségekkel kellene megküzdeniük a munkaerőpiacra való belépés esetén és a munkaerőpiacon való megmaradás érdekében is. HR szakemberek szerint azonban az önkéntesség növeli a fiatalok elhelyezkedési esélyeit.

A mai fiatalok sokkal nagyobb valószínűséggel válhatnak munkanélkülvé az életük során, mint szüleik vagy nagyszüleik. Ugyanakkor többször kell majd szakmai életútjuk során váltaniuk vagy jelentősen új dolgokat tanulniuk. Egyre versengőbb környezetben találják magukat, hasonlóan magas iskolai végzettséggel rendelkeznek, ám pályakezdőként nagyon korlátozott munkatapasztalattal. Az is egyre gyakoribb, hogy a munkaadók sokféle szempont alapján választják ki a jelölteket, néha olyan szempontok szerint is, amelyeket oktatási intézmények keretei között nem feltétlenül lehet megszerezni. 

HR szakemberek is úgy vélik, hogy az önkéntesség növeli a fiatalok elhelyezkedési esélyeit. 

Éppen ezért az önkéntesség lehet az egyik megoldás a fiatalok foglalkoztathatósági kihívásaira. Az önkéntesség magába foglalhatja egy tanórán kívüli tevékenységben való részvételt, ami lehetőséget adhat olyan attitűdök, ismeretek, készségek fejlesztésére, amelyek hozzáadott értéket jelentenek szakmai profiljuk szempontjából, és kiemelik őket a többi jelölt közül. 

Tíz ok, amiért diákkorban érdemes önkénteskedni

  1. Az önkéntesség nagyon jól mutat az önéletrajzban. Ha két hasonló jelölt küzd egy állásért, lehet, ez lesz a mérleg nyelve: az, aki önkénteskedik, nagyobb eséllyel kaphatja meg azt a munkát, amelyre jelentkezik.
  2. Sok új barátot lehet szerezni, de rengeteg más kapcsolatot is lehet építeni. És a kapcsolati tőke nagyon fontos nemcsak álláskeresésben, de majd a különböző munkahelyi feladatok megoldásában, partnerségek kialakításában is.
  3. Egy önkéntes munka során betekintést lehet nyerni különböző gazdasági ágazatokba, másfajta területen, mint amiben jártasak vagyunk. Lehet állami intézménynél, magánszektorban, kisebb vagy nagyobb munkaközösségben. Ennek nyomán sokkal közelebb kerül a fiatal ahhoz, hogy számára mi lenne komfortosabb, igazából mi felelne meg neki.
  4. Azáltal, hogy valaki önkénteskedik, ingyen részt vehet fontos eseményeken, amelyeket nem tudna megfizetni, de amelyek sokat segíthetnek a pályaválasztásban, a személyes és szakmai célok körvonalazásában.
  5. Nagyon sok esetben az önkéntes munka előtt van egy felkészítő tanfolyam, amely ingyenes, és ami sokat hozzátehet az ember ismeretállományához, alakíthatja a készségeit, jártasságait, felfedeztethetik a képességeit.
  6. Nem elvetendő az a tény sem, hogy egy önkéntes munka során megtanulhat a fiatal egy idegen nyelvet, vagy gyakorolhatja azt. Ezáltal az idegen nyelvi kompetenciái jelentősen javulnak. 
  7. A kutatások azt mutatják, hogy az önkéntesség növelheti a munkahely találási lehetőségeket, de még inkább a munkahely-megtartási esélyeket növeli azáltal, hogy fejleszti az egyén problémamegoldási- és szociális készségeit is egyidőben. Emellett betekintést enged az adott terület valós működési módjába, sokkal jobban, mint ahogyan azt az oktatási rendszerek elmélet-orientáltsága lehetővé teszi.
  8. Az önkéntesség erősíti a személyközi bizalmat, a toleranciát és az empátiát. Aki önkénteskedik, betekintést nyer abba, hogy egy adott csapatban hogyan lehet alkalmazkodni, de érdeket is érvényesíteni. Csapatjátékos maradni és közben produktívan tevékenykedni.
  9. Kutatások bizonyítják azt is, hogy az önkéntesség és a mentális egészség között pozitív kapcsolat létezik. Azok a fiatalok, akik önkénteskednek, pozitívabb jövőképpel rendelkeznek, mint a nem önkénteskedő társaik. Sikertelen munkahelykeresés után is kitartóan tudnak keresni, tervezni, céljaik mellett elkötelezettek maradni, nem megfelelő munkahelyről ki tudnak lépni és váltani.
  10.  Az önkéntesség elősegíti a hitet abban, hogy valaki képes változást előidézni, ami növeli az önállóság és az egyéni hatékonyság megítélését. Ugyanakkor növeli az asszertív magatartást: munkaközösségekben bátrabban fog kezdeményezni, egyéni ötletekkel előállni az, aki megszokta az önállóbb munkát.

Egy Erdély-léptékű kutatás arra is rávilágított, hogy azok a fiatalok, akik ilyen típusú tapasztalatot szereznek, sokkal elkötelezettebbek lesznek a közösségi ügyek, a lokális értékek és érdekek iránt, és nagyobb valószínűséggel terveznének itthon élni, itthon keresni megélhetést és munkahelyet.

Kiemelt kép illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk

Önkéntes munka: minimális erőfeszítéssel nagy dolgokat tehetünk
Önkéntes munka: minimális erőfeszítéssel nagy dolgokat tehetünk

Az önzetlenül végzett munka öröménél nincsen jobb – szokták mondani. Az önkénteskedés régóta jelen van a társadalomban, mégsem annyira népszerű, mint gondolnánk. A felpörgött életritmus miatt keveseknek jut ideje erre, sokan megfeledkeznek arról, hogy nem csak pénzzel lehet segíteni egy rászorulót vagy közösséget. Szeretünk jót tenni másokkal vagy csak jól mutat papíron?