Emojipédia: Hogyan használjuk és miért az emojikat? ?

Bár nem várakat vagy kastélyokat foglalnak el, az emojik továbbra is uralkodnak az internetes kommunikációban. A mosolygós-, szomorú-, maszkos-, táncoló-, ideges-, szerelmes- stb. hangulatjelek használata főként a fiatalok körében mindennapos, de olyannyira, hogy ha elmarad egy vigyorgós emoji a mondat végéről, úgy érzem, az illető haragszik rám – vallja huszonéves kolléganőnk, Fülöp Orsolya. Ugyanakkor azt is tőle tudjuk, virtuális beszélgetőpartnerünk mit érezhet egy-egy el nem küldött szívecske okán. ? ?

Visszanézve a Facebook-üzeneteimet, keresve se találtam olyan beszélgetést, amelyben ne használtam volna vigyorgó fejet vagy éppen kacsintó arcot. A használatuk nem tudatos, mégis, mintha az emotikonok által fejeznénk ki az érzelmeinket a képernyőkön. Szemet szúrt azonban, hogy a szüleim-, nagyszüleim korosztálya, de még a harminc pluszos barátaim körében is vannak olyanok, akik szinte sosem szmájliznak. Ezért

gyakran előfordul, hogy ha valaki kihagyja mondandója végén az emotikont, vagy oké helyett ok-ot ír, elgondolkodom azon, hogy mivel bánthattam meg őt. 

A mai emoji-őrület első előfutárának a 1960-as évektől létező, kör alakú, sárga alapon rajzolt, érzelmeket kifejező fekete szemek és szájak tekinthetők. Egy felmérés szerint a virtuális matrica-őrület nemcsak a legfiatalabb korosztályban hódít, de a 35 évnél idősebbek több mint 62 százaléka is színezi beszélgetéseit emotikonnal, a 25 évnél fiatalabbak körében pedig ez a szám még magasabb.

Az emoji is lehet kétértelmű

Kolléganőim többsége nem érti, hogy én miért gondolok rosszra, ha valaki egy kellemes csevely közben nem használ mosolygó arcot vagy lerövidíti a szavakat. Z-generációsként az értelmezésemben ez annyit tesz: akivel éppen beszélek, elfoglalt, haragszik rám, vagy éppen annyira sem méltat, hogy ép mondatokban kommunikáljon velem. S itt kezdődik a sértődöttség. Ugyanakkor a fiatalok körében létezik a kommunikációnak az a formája, amikor csak emotikonokat használnak, és abból kihámozható egy kijelentés, kérdés vagy bármi egyéb.

Minden emojinak megvan a maga jelentése, azonban a mögöttes tartalmakról sem szabad megfeledkeznünk. 

Az eltérő kulturális háttér okozhat némi fejtörést, hiszen lehet, hogy egy amerikainak nem ugyanazt jelenti egy kép, mint egy európainak. Ez nyilván attól függ, hogy milyen környezetben szocializálódunk, mennyire gyakran használjuk őket, vagy, hogy tisztában vagyunk-e az aktuális emojis trendekkel, mert bizony, ilyen is van.

Íme néhány példa a jelek használatára, közmondások formájában, csak hogy megértsük: mire és hogyan is lehet használni.

?❌➡? - Kutyából nem lesz szalonna.

???? - Éhes disznó makkal álmodik.

?? - Hallgatni arany.

Az egyik magyarázatra szoruló, vicces hangulatjel a padlizsán, amit a nálam idősebb szerkesztőségi tagok egyszerűen nem tudtak értelmezni. Elsődleges jelentése nyilván a zöldség, a csetnyelvi kontextusban azonban – alakja miatt – jellemzően a férfi nemi szerv leképezésére használják. Ha így nézzük, bizony, egészen más jelentést nyer a következő kérdés: „Nem érsz rá ma este? Főzhetnénk együtt egy jó kis zöldséges-gyümölcsös paellát. ??”. Ugye?

Érzelmeket próbálunk közvetíteni

Mindez 25 évesen magától értetődik, míg az idősebb generációknak egyáltalán nem. És itt csúszhat hiba a rendszerbe, hiszen ha nem ismerjük egymás jelrendszerét – legyen az offline vagy online –, akkor nagy a kockázata a félreértésnek és ezáltal a konfliktusnak is. Nem mellesleg a virtuális kommunikációnak hátránya, hogy nem látjuk a másik arcát, nem halljuk a hangját, így az írásjelek, emotikonok segítségével kell átadni mindazt, amit önmagában a leírt szavakkal nem lehet vagy nehezebb. Mindez csak egy csepp a tengerben, azonban

példaként szolgálhat arra, hogy a generációs szakadékok áthidalására igenis, szükség van, és ez úgy működhet, ha jobban figyelünk egymásra, 

ha próbálunk megérteni- és elfogadni másokat. A konfliktushoz kevés is elég, s jó lenne, ha nem egy banális emojin csúsznánk el.

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk

Drog kisgyerekkorban: digitális kütyük
Drog kisgyerekkorban: digitális kütyük

A mostani kicsik már egyértelműen digitális bennszülöttek, gyakran hamarabb képesek könnyedén elővarázsolni a képernyőn Bogyót és Babócát, mint ahogy biztosan járni tudnának. Azt már tudjuk, hogy könnyen rászoknak a kütyükre, és a hosszú távú hatásokról is vannak már előrejelzések. (Cikkünk a 2020-as Nőileg magazin áprilisi számában jelent meg.)