Ígérjünk szép jövőt magunknak!

Mindenki máshogy van vele, engem a hideg kiráz, s lehet, hogy menekülőre fogom az irányt, ha egy mondat úgy kezdődik: ígérjek meg valamit. Két megérzésem támad: rám akarnak erőltetni egy elvárást vagy nem bíznak bennem. Egyik rosszabb, mint a másik. Na, de mégis gyakran élünk az ígéretekkel – még ha zömében nem is ezt a kifejezést használjuk. És nem mindegy, hogy azt kell megígérni, hogy kifizetjük a számlát vagy azt, hogy férjhez fogunk menni.

Az ígéret lehet egy megerősítés, egy irány az életünkben, és lehet egy cselekvésre késztető fogadalom is: ha csak arra gondolunk, hogyan haladnak lépésről lépésre a sportolók, az is egy önmaguknak tett ígéret beteljesítéséről is szól. Sok mindent ígérünk és sokféleképpen, kérdés, hogy mennyire vesszük komolyan. És akinek ígértünk, mennyire számít az adott szavunkra? Bizonyára számít rá.

[caption id="attachment_78172" align="aligncenter" width="335"]

A Nőileg májusi lapszámában az ígéretnek jött el az ideje – Katt a képre a megrendeléséhez[/caption]

Az egyik legkorábbi emlékem egy ígérethez kapcsolódik, ami úgy végződött, hogy óvodás kisgyerekként megszégyenítve álltam az óvónéni előtt. Azt mondták, én emlékszem rosszul arra az adott szóra, amit a felnőttek ígértek nekem. Ma már nincs jelentősége, hogy kinek lehetett igaza, de sokáig fájdalmasan elkísért az a rossz érzés, és nem csak a beléjük-, de az önmagamba vetett bizalmamat is megingatta. Nagy jelentősége van a gyerekeknek tett ígéreteknek, és az ahhoz való viszonyulásnak. Tudom, hogy nem maradt volna olyan fájó seb, ha legalább annyit igazítottak volna a kommunikáción, hogy „ne haragudj, elfelejtettem”, vagy „lehet, félreértettük egymást”.

Nem lehet mindig mindennek eleget tenni, minden ígéretet megtartani, de figyelmen kívül hagyni, ha valaki számít rá, megbántással járhat.

A május egy kicsit a jövő ígéretét is hordozza: valami újban, jobb lehetőségben reménykedünk, életkedvünk is felpezsdül, boldogságra vágyunk, és sokan ilyenkor állnak az oltár elé is. Az életre szóló ígéretekre többnyire másképpen is reagálunk: félelem, pánik, menekülési vágy is megelőzheti a nagy fogadalmat. És ezen nem is csodálkozhatunk, hiszen annyira a láthatatlan jövőre vonatkozik az ígéret, hogy nehéz a teljes bizonyosságot feltételezni róla. De érdemes megpróbálni.

Álmodjunk, ígérjünk szép jövőt magunknak – s az adott szót kövessék tettek is! Boldog májust, szép tavaszt!

Cikkünk a Nőileg magazin 2022. májusi lapszámában jelent meg.

Illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk

Köszönjük, hogy voltál nekünk!
Köszönjük, hogy voltál nekünk!

Varázslatos idővel köszöntött be a május. Az ég szikrázó kékjével, a virágba boruló fákkal elbűvölő díszletet biztosított a kettős ünnephez. Az idén egy napra esett a munka ünnepe és az anyák napja. Mintha ezt a jeles eseményt szeretné kihangsúlyozni a természet a színek, illatok, hangok eszement tobzódásával, mintegy varázsütésre érkezett meg a leggyönyörűbb tavasz.