Ki mint vet…

Megtervezni az életet. Borzasztóan unalmasan hangzik. Mintha egy előre megírt forgatókönyv szerint kellene leélnünk az életünket. És mégis, tervek nélkül sodródásnak tűnhet az élet, bár van, aki azt állítja: tervezed vagy sem, van egy kijelölt út. De hogy a realitás talaján maradjunk, valóban lépések egymásutánisága vezet el valamilyen célhoz. Kérdés, hogy megtervezzük azokat a lépéseket, vagy hagyjuk a dolgokat a maguk mentén. Tervezünk vagy sodródunk?

A magvetés fogalmát ízlelgetve legtöbbünknek a természet működésének rendje irányadó. De abban is ott van a tervezett gazdálkodás, és a szabadon, érintetlenül hagyott körforgás. Nekünk melyik a megfelelő út? Lehet erre kielégítő választ adni? Kétlem. Mi sem fogunk. Legfeljebb értékes gondolatokat, nézőpontokat mutatunk meg, melyek inspirációként szolgálhatnak. Érdekessége ennek a kérdésnek talán az, hogy visszafelé tekintve az életünkre, mindig kirajzolódni látszik egy érthető folyamat, mintha valóban egy tervezett úton járnánk. Közben pedig

a legsikeresebb emberekről olvasva is gyakran kiderül: a cselekvés, próbálkozás elengedhetetlen – mint ahogy a magot is el kell vetni –, de gyakran valami véletlen vagy szerencse nevű faktor is bekerül a pakliba.

A tervezés jó, fontos, biztonságérzetet ad, de nem a terv kell élje az életünket. Hogy ebben hol az egyensúly? Na, ez a millió dolláros kérdés, bizonyára sokunknak. 

[caption id="attachment_85339" align="aligncenter" width="335"]

A Nőileg magazin októberi lapszáma – Katt a képre a megrendeléséhez[/caption]

Ismét különleges életutakról olvashattok ebben a lapszámunkban, mindnek megvan a maga értékmutatója. Ami összeköti ezeket talán az a mag, ami mindannyiukban gyerekként fogant meg. Ott rejlik, hogy mit hoztak otthonról, mit tápláltak beléjük értékként, és az mivé sarjadt – van, hogy egy következetesen építkező életút, van hogy egy későbbi felismerés, ráébredés nyomán megszülető tettvágy, és van hogy biztonsági alap, egy életen át kísérő kapaszkodó. Nekünk öröm és feltöltődés olvasni ezeket a beszélgetéseket, reméljük a kedves olvasónak is.

Cikkünk a Nőileg magazin 2022. októberi lapszámában jelent meg.

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk

Október: Az ajtók záródnak
Október: Az ajtók záródnak

Októberben olyan élethelyzetek adódhatnak, amelyek próbára teszik a tudásunkat, bölcsességünket. Eljött az ideje, hogy gyakorlatba ültessük, amit az elmúlt években tanultunk, kipróbáljuk, hogy mi az, ami működik a gyakorlatban is, és túllépjünk azokon a tanításokon, hiedelmeken, elveken, amelyek hasznavehetetlenek.