Magyari Tekla: Milyen az anyaság? – Novemberi lapajánló

Na, milyen az anyaság? – szegezik nekem a (hülye) kérdést az utóbbi hónapokban sokan. Nem könnyű felelni, pláne pár hét után, „kösz, jól”-nyi hosszúságban… Mint az élet maga: könnyebb és nehezebb napok is vannak.

Nem sokkal ezelőtt a Nőileg székelyudvarhelyi szerkesztői arról beszélgettünk egy podcastben, mi minden változott bennünk a lap indulása óta. Többen is közülünk édesanyák lettünk. Ki először, „későn”, ki másodjára, de most először lányos anya.

Nem mindig rózsaszín boldogság az anyalét, vallottuk be őszintén egymásnak, s akinek volt már csecsemője, tudja: egy nyolcórás alvás vágyaink netovábbja.

Mindez ténymegállapítás, nem panasz. 

És nem panaszkodik az az édesanya sem, aki kerekesszékben élve vállalt újabb gyermeket, kerekesszékben hordta ki a babáját, és kerekesszékből próbál gondoskodni róla. Ám sokat sírt az újszülöttje mellett – vallja be ő is derekasan. Mint meséli, jobban fájt neki, hogy nem tudja megvigasztalni síró babáját, mint a balesete, amely kerekesszékbe juttatta. 

Aztán hajlamosak vagyunk a (mocsok, karrierista) nőket hibáztatni, akik nem átallnak negyven pluszosan szülni, évek óta egyre nő az első szülő nők életkora – ezzel is foglalkozunk. Külön örvendetes ebben az összefoglalóban számomra, hogy férfi szociológus mondja (ki): ma már a férfiak sem sietnek 30 éves kor előtt családot alapítani, kinek szülne hát a nő hamarabb? És hogy a fiatalok egyre később nőnek fel és önállósodnak, ebben a szüleik generációjának is van sara. 

Erdélyben nagyon impulzív döntések születnek – vallja a Tündérkert producere, Helmeczy Dorottya, s azt is hozzáteszi, hogy a szenvedély, a rugalmasság számára az erdélyi gyermekkor hozadéka. Minden olvasónknak azt kívánom, éljen szenvedéllyel vagy óvatosan, őrizze meg rugalmasságát, mert az lesz a legnagyobb mankója. Rugalmasságra tanít az anyaság – mondanám a kérdezőknek, a lányom ezt tanítja: semmi sem állandó, az anyalét az újra- és újratervezés maga.   

Jó úton lehet járni, de teljesen nem érkezünk meg soha – véli a thai masszőr Horváth Attila, így én is jó utakat kívánok az olvasóknak. Teljesen jók úgysem leszünk soha. De bárkiből lehet még elég jó kolléga, elég jó feleség, elég jó barátnő vagy anya.

A novemberi Nőileget keresd a boltokban!

korábban írtuk

Anya(tigris) születik
Anya(tigris) születik

Jóanyád negyvenegy éves. Majdnem lecsúszott rólad, de esélyt kapott veled: megkésve bár, de ő is felnőhet. Boldog anya tud boldog gyermeket nevelni – fő vezérelvként rögzítette. És mindig mosolyogni rád, minden nehézségben.