Tehetetlen megfigyelők és szemlélők vagyunk

Ülünk az autóban, alig haladunk. Reggel van, dugó, időre megyünk, de már nem is idegeskedünk emiatt egy ideje. Beépült a mindennapokba: az itt töltött idővel számolni kell, ha valamiért később érnénk be az iskolába, mint kellene, mindenikünk tudja, hogy nem érdemes ezért egymást hibáztatni. Próbálnánk más útvonalakat is, de nem léteznek, ez van, és ez ennyi időt vesz igénybe.

Egy ilyen utazás alkalmával – mert legtöbbet ilyenkor beszélgetünk a fiúkkal – szóba került, hogy a kisebbik gyermek vajon felelősnek érzi-e magát azért, hogy a szülei házassága félrement. Ő az „ordítós” nálunk, aki gyakrabban türelmetlen, és nehezebben kezeli a váratlan helyzeteket. Mire a nagyobb igen bölcsen megfogalmazta azt, ami a sok problémát, dühkitörést, üvöltést, és kétségbeesett helyzetet okozta:

„Anya, nem hibásnak érzi magát, hanem a tehetetlenséggel nincs mit kezdjen, hogy ezt ő nem tudja megváltoztatni.”

Azóta is ezeken a szavakon rágódom: nem az önhibáztatás lenne az elvált szülők gyerekeinek az alapérzése, hanem a megmásíthatatlanság elfogadásával van a gond? Ezt nehéz elengedni? Hogy ez ilyen, rendben, és nézzük meg, mit kezdhetünk az új helyzetünkkel.

Igazán nem számítottam a fiam részéről ilyen bölcs, érzékeny megfogalmazásra, és úgy tűnik, a kicsit is megnyugtatta azzal, hogy ezt kimondta. Azóta nagyobb az egyetértés, erősebb az összetartozás, és kisebbek a titkok a mi hármasunkban.

Magamat elemezve azonban arra jöttem rá, hogy

minden dühöm origója, a traumáim középpontja épp a tehetetlenség bénult érzése. 

Abban a pillanatban, amikor a sorsomat kézbe vehettem, amikor a helyzetbe én is beleléphettem aktív résztvevőként, ha kínkeserves áron is, de változtattam, a harcba beleálltam, nem tudott semmi akkora sérülést okozni bennem, mintha el kellett volna fogadnom ellenvetés nélkül a helyzetet, amibe kerültem. Bármilyen helyzetről legyen is szó. Addig forr bennem a düh és a megoldás keresésének kétségbeesése, ameddig el nem jutok egy részmegoldáshoz. Vagy egy lehetőséghez, az első térkőig.

Legtöbbször ez egy mondat, egy érzés vagy egy állapot kifejezése, megfogalmazása egy másik ember számára. Innen már cselekvővé válok, akármi is lesz a kimenetele a dolognak, azt már higgadtan tudom viselni. 

De néha erre nincs lehetőség, és ez az érzés feszít heteken – hónapokon keresztül.

Ha képben kellene ábrázolni ezt az állapotot, akkor ahhoz hasonlítanám, mint amikor az átjárónál várakozom: ha nem nyomom meg a gombot, a lámpa soha nem fog váltani, és így átmenni sem lehet majd az úton. Ott toporoghatok mindaddig, amíg fel nem ismerem a gomb létezését, majd ennek megnyomásának a lehetőségét. Innentől kezdve a mozgás válik a fő tényezővé, és nem a várakozás.

Végigzongorázva az életemen, és megbogarászva minden egyes traumát, vagy azokat az eseményeket, amelyek traumaként raktározódhattak volna el, arra jutottam, hogy

a traumáim közös jellemzője az, hogy tehetetlen voltam bennük, elszenvedő, csendben tűrő, 

míg néhány, potenciálisan traumatikus eseményből győztesen kerülhettem ki, épp azért, mert megvédtem magam, kiálltam magamért, vagy csak ellehetetlenítettem egy engem elnyomni készülő helyzetet.

Lemondani a változtatás lehetőségéről igazán nehéz számomra. Ordítani tudnék, amikor csak ismételten mondom, hogy mennyire nincs jól, mennyire igazságtalan, és ezt lehetne így is, meg talán úgy is megoldani, hogy változtatható/megoldható/könnyíthető lehetne egy rendszer vagy helyzet, és hol bolondnak néznek, hol azt kapom, hogy mindig mennyire elégedetlen vagyok. Majd jön a válasz is: „Engedd el!”.

Az eltelt két évben olyan helyzetbe kényszerültünk, amikor a meglévő tehetetlenségeink mellé egy globális, mindent elsöprő és mindent fölülíró bénultság érzése is társult. 

Amikor belül forrong a düh, de kívül mégis cselekvésképtelenné dermedtünk. A helyzethez abszolút alkalmazkodás szükséges, és rengeteg „engedd el”-érzés. Ugyanazokkal, vagy rémesen hasonló problémákkal küszködünk, tehetetlenül várjuk, hogy legyen már vége, kerüljünk vissza a normalitásba, legyen minden úgy, mint régen volt.

Olyan helyzetbe, amikor elfogadni kellene a helyzetet, mert megváltoztatni azt teljesen esélytelen. Amit tenni lehet, azt már megtettük, most már szinte csak megfigyelőként és elszenvedőiként vehetünk részt ebben a világméretű történetben. Az érzékenyebbek ilyenkor igazán sérülnek. Dühössé válnak, majd elcsendesednek. Némelyek úgy veszik kézbe a sorsukat, hogy az már végzetes, visszafordíthatatlan.

Vajon a fiataljaink, érzékeny korba lépő kiskamaszaink sorsát nem ez a tehetetlenség, az „engedd el” felszólítás abszurditása határozza meg? Vajon kellően gyakran hallgatjuk meg őket?

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk

A szülő mindig elérhető, ugrásra kész a nap bármely pillanatában – Mi éljük a gyermekeink életét?
A szülő mindig elérhető, ugrásra kész a nap bármely pillanatában – Mi éljük a gyermekeink életét?

Alulírott, vállaltam, ország-világ előtt, teljes meggyőződéssel, hogy a két, általam kihordott és megszült gyermeket tisztességes körülmények között felnevelem. A fogadalom időpontjában még nem voltam Facebook-felhasználó. Sem egyéb közösségi oldal tagja. Na, jó, talán Iwiwes voltam. Zilmann Zsuzsi tapasztalatai az okostelefonos gyermeknevelés kusza világáról.