Villáminterjú Maksay Ágnessel: Fölösleges azon rágódni, amit elrontottunk

Televíziós szerkesztő és dokumentumfilm-rendező, stúdióvezető és három felnőtt gyermek édesanyja. Maksay Ágnes arca ismerős lehet a tévénézőknek, hiszen megalakulása óta a Duna Televízió kolozsvári munkatársa, mintegy száz dokumentum- és portréfilmet készített, egyebek mellett az utolsó mélyinterjút is Wass Alberttel, egy hónappal azelőtt, hogy meghalt. Ha nem televíziós lenne, valószínűleg pszichológusként dolgozna. És nyitott egy kérdezz-felelek játékra.

Fotó: Kőmíves István

– Hogyan indulnak a reggeleid?

– Kibattyogok a kávéfőzőhöz, amíg lefő a kávé, megöntözöm a virágokat, aztán megtisztelem magam 15 percnyi nyugalommal. Elszürcsölöm a kávémat, csak utána kezdődik az e-mailek olvasása, hírfolyam görgetése, a problémákon való rágódás, a nap megtervezése.

– Mi a legkedvesebb időtöltésed?

– Barangolni a családdal a nagyvilágban, új és új helyeket felfedezni, leülni egy teraszon, meginni egy pohár bort, közben szemlélődni, belesni az ott lakók életébe, lelkébe, hallgatni az anyanyelvük dallamát, ritmusát.

– Mi a legjellegzetesebb tulajdonságod?

– Ha úgy hozza az élet – márpedig gyakran hozza – a nehéz időkben is megpróbálom a legjobbat kihozni az adott helyzetekből mindenki számára.

– És mi az a tulajdonság, amit leginkább helytelenítesz önmagadban?

– A makacsság.

– Melyik élő személyt tiszteled a leginkább?

– Azokat az egyszerű, de bölcs embereket, akik, annak ellenére, hogy kevés jut nekik a földi javakból, mégsem elégedetlenek, és őszintén boldogok.

– Milyen tulajdonságot értékelsz leginkább egy férfiban?

– Magabiztos és mégis gyöngéd, megértő, művelt – de nem öncélúan.

– Melyek azok a szavak, amelyeket túl sokszor használsz?

– Szerintem, bocsánat, köszönöm, oldjuk meg!

– Mi a mottód?

– Fölösleges azon rágódni, aggódni, amit elrontottunk, e helyett fektessük az energiánkat új kihívásokba, olyan célokba, amelyeket meg tudunk oldani.

– Hát a legértékesebb tulajdonod?

– A jeggyűrűm – és ebben benne van egy kisregény. (nevet)

– Mi a tökéletes boldogság számodra?

– Üldögélni a tengerparton, nézni, hallgatni a hullámokat, érezni a tenger illatát, és közben nem gondolni semmire, tenni mindezt kezem ügyében egy könyvvel, hogy ha mégis megunnám a semmiről való elmélkedést, legyen, amibe belelapozni… Persze ez az állapot csak akkor érhető el, amikor tudom, hogy mindenki, aki számomra fontos, az jól van, és a maga módján boldog, elégedett, és egészséges, ott, ahol éppen van.

– Mit bánsz a legjobban?

– Azt, hogy az életemben túl sok időt töltöttem el szorongással.

– Hol élnél a legszívesebben?

– Itt! Ez jó nekem. Nem cserélném fel semmivel. Ez pont jó. Székelyudvarhely és Budapest között: Kolozsváron, a Farkas utcában.

korábban írtuk

Tíz spontán válasz: Botházi Mária
Tíz spontán válasz: Botházi Mária

Mit változtatnál meg a múltadban? Mit csinálnál, ha bármit megtehetnél? – nem minden nap feszegetjük ezeket a kérdéseket, ugye? Pedig a válaszokból annyi minden kiderülhet egy emberről. Nem sokkal ezelőtt indított villáminterjú sorozatunkban tíz hasonló kérdést teszünk fel szűkebb és tágabb közösségekben ismert közéleti szereplőknek, nőknek és férfiaknak.