Szerelmek tanúja: a kolozsvári Művész mozi

Látta beáramlani a széksorok közé a film által elvarázsolt kolozsvári elit tagjait, a folyóiratok rettegett szerkesztőit, a közeli egyetem professzorait. A hóstáti gazdát és a vasárnapi kimenőjét töltő széki cselédlányt. A kommunizmust építő munkást és a több ezer egyetemistát. Látta az egymásba fonódó párokat – egyszóval szerelmek tanúja volt.

Népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy egy-egy neves rendező filmjének vetítésekor az Egyetem utcából a Főtérig gyűrűzött a sor, akadt, aki felárat is hajlandó volt fizetni a belépőért. „Nincs eladó jegyed?” – hangzott gyakran a kérdés. Folyt az üzérkedés, virágzott a feketepiac.

(…)

Újjászületett némafilmek

Falai között nemrég ismét levetítették Janovics Világrém című 1920-as filmjét. A kolozsvári filmstúdió két másik alkotását, az 1918-ban készült A kancsuka hazájában és A métely című némafilmet is rekonstruálták, a legutóbbi Filmtettfeszten mutatták be. „Ez volt az egyik első mozi, ahol vetítették ezeket a filmeket. Ennél megfelelőbb helyet nem is találhattunk volna az újbóli bemutatásukra” – utalt a dicső múltra Zágoni Bálint, a Filmtett Egyesület elnöke.

Hirdetés

Hasonló csemegékre a jövőben is lehet számítani, művész- és dokumentumfilm, a modern kor kihívásaira választ kereső közösségi filmek forognak majd itt. Az újragondolt Művész mozi kiállításoknak, könyvbemutatóknak, kerekasztal-beszélgetéseknek is helyet ad.

És a szerelmeseket (továbbra) is szívesen befogadja.

Kiemelt kép: clujwebstory.ro

A teljes cikk nyomtatott változata a Nőileg magazin 2020. januári lapszámában jelent meg. Keresd az újságárusoknál.