IGEN/NEM Szokott újévi fogadalmat tenni?

Leszokom a cigiről, a körömrágásról, leadok, ne adj Isten felszedek pár kilót, jobban figyelek a környezetemre, többet olvasok, kevesebbet költök – az óévbúcsúztatónak, illetve újévköszöntőnek és a hozzájuk kapcsolódó babonáknak évezredes a hagyománya, a fogadkozás csak a 20. században terjedt el szélesebb körben. Mikor is lenne alkalmasabb az idő a változtatásra, tervezgetésre, mint két év fordulóján?! Kíváncsiak voltunk, olvasóink mit fogadnak meg, egyáltalán tesznek-e fogadalmat a 2021-es évre. (Cikkünk a Nőileg magazin 2020. decemberi lapszámában jelent meg.)
Hirdetés

Olvasóink így látják a kérdést:

Anna Kolozsvárról

Kisebb-nagyobb dolgokat meg szoktam fogadni, igen. Kamaszkoromban hallottam először újévi fogadalomról, az egyik első, barátokkal, osztálytársakkal eltöltött szilveszteri bulin. Mindenféle, mostani szemmel nézve butácska terv volt köztük, de elkapott a hév engem is: jobban fogok tanulni, megtanulok végre valamilyen hangszeren játszani, naplóírásba kezdek, hasonlók. Többnyire sikerült betartani, a naplóírást például azóta sem gyakorlom, de ahogy mondtam, minden évben van egy-két kisebb, megvalósíthatónak tűnő elhatározásom. Olyasmire gondoljatok, hogy január végéig kiválogatom a rég nem hordott ruhákat, havonta elolvasok egy könyvet. S hogy miért pont szilveszterkor? Szeretem, hogy ha az újév a bulin, összejövetelen kívül szól még valamiről.

Legutóbb azt fogadtam meg, hogy minden hónapban kirándulok egyet Kolozsvár környékén.

Na, ez össze is jött idén, nem gondoltam, hogy ennyire könnyen fog menni ez a „környéken” dolog, sokkal messzebbre nem is jutottam, csak a Déli-Kárpátokig. Azt nem árulom el, hogy mi a következő terv, még ennél is földhöz ragadtabb. 

Hirdetés

Noémi Csíkszeredából

Nem szoktam fogadkozni, szerintem nem is volt újévi fogadalmam soha. Legalábbis nem emlékszem arra, hogy lett volna. Azt, hogy például leszokunk a cigiről vagy bármi másról, ami káros, azt, hogy egészségesebben fogunk élni, hogy az életünkben valamit másként fogunk csinálni, szerintem az év bármelyik napján elhatározhatjuk – miért kellene az év első napjához kötni a fogadalmainkat?! Egyébként sem tulajdonítok túl nagy jelentőséget a szilveszternek, sőt, nem is szeretem a szilveszter és újév körüli nagy felhajtást. Számomra ugyanolyan napok, mint a többi, vagy legalábbis nagyon hasonlóak, bulizni, fogadkozni lehet máskor is. 

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

Hirdetés