Válság – a lelked is rámehet

Egyre sötétebb jövőt jósolnak a gazdasági szakértők 2020-ra, nem kell azonban rágörcsölni, mondja Szakács-Paál István közgazdász, gazdasági szakértő. A gazdasági válságot mi magunk nem fékezhetjük meg, de rákészülhetünk. Anyagilag, de lélekben is. (Cikkünk kivonat a márciusi Nőileg magazinból).

Egy válságot mindig nehéz előre jelezni, ráadásul most az emberek sokkal elővigyázatosabbak, hiszen a 2008-as válság még mindenki emlékezetében élénken él, magyarázza ifj. Szakács-Paál István. (…)

Hogyan hatnak ránk a globális történések?

A brexit, India gazdasági növekedése, Amerika és Kína konfliktusa: mindezek a világgazdasági események befolyásolhatják Székelyföldet? – Szakács-Paál István szerint pozitív változást biztosan nem hoznak itthon sem. „Bár a közvetlen üzleti kapcsolatok a szigetországgal nem jelentősek, és az amerikai–kínai konfliktust sem érzik közvetlen módon a székelyföldi vállalkozók, azért a közvetett hatások erőteljesek lesznek. Térségünk elsősorban a német és a francia lassulást érzi majd meg, amelyek direkt kapcsolatban állnak a brit piaccal” – magyarázza. (…)

Takarékoskodni és felkészülni a nehezebb időszakra már most ajánlatos.

Ha bőrünkön érezzük a csődöt

Minden csődbe egy kicsit belehalunk, ezért válságban lenni olyan, mint gyászolni. A kilábalás útján a szenvedő a kezdeti sokktól és dühtől eljuthat a depresszióig és onnan jó esetben a belenyugvásig. „Ezek érzelmi törvényszerűségek, ott lehet lenni a válságba jutott mellett, de érzelmi útját helyette nem lehet megjárni, és ezt ő sem spórolhatja meg magának. A közösség, a gyülekezet a válságban járó ember számára olyan tud lenni, mint a cirkuszi légtornásznak az alatta kifeszített védőháló. Megtartás a válság nyaktörő mutatványában” – véli Demeter Sándor Lóránd derzsi lelkipásztor, másik szakmája szerint közgazdász.

Mibe menekítsük megtakarításunkat, ha beüt a válság? Szakács-Paál István ajánlásai:

  • Nemesfémek: A pénzügyi krízisek idején érdemes nemesfémbe fektetni, leginkább aranyba és ezüstbe. Amikor tőzsdepánik van, akkor ezek értéke rendszerint emelkedik.
  • Állampapírok, államkötvények: Biztonságosabb opció az államkötvény. A kötvények hozamát nem az árfolyam-növekedés adja, hanem az államok a lejárati idő elteltével garantálják a hozam kifizetését.
  • Többdevizás portfólió, melyben sok minden megtalálható: bankbetétek, államkötvények, részvények, kiegyensúlyozza a kockázatokat és a hozamot.

Kiemelt kép: Shutterstock

A teljes cikk nyomtatott változata a Nőileg magazin 2020. márciusi lapszámában jelent meg.