Boldogan éltek, míg… – A házasság első évei

Egyre többen válnak. Sokan alig néhány év után. Miért megy tönkre a párkapcsolat már az első pár évben? Milyen buktatókkal kell szembenéznie egy fiatal párnak? Kapaszkodókat kerestünk, ha receptünk nincs is a boldoguláshoz. (A teljes cikk a 2021-es Nőileg magazin januári számában olvasható.)
Hirdetés

Szeretet, azonos életstílus, kiegyensúlyozott szexuális élet és hasonló gondolkodás az anyagiak terén. Füst Milán író szerint ezekre van a legnagyobb szüksége egy párnak. A Nyugat írói közül sokan töprengtek a házasság válságáról, de talán ő volt az, aki a legjobban ráérzett a házasság alappilléreire. Egy négylábú asztalhoz hasonlította a párkapcsolatokat, és úgy vélte, ha e négy láb közül valamelyikkel gond van, akkor az asztal, vagyis a párkapcsolat már nem lesz stabil. Bár nem ilyen egyszerű a helyzet, és nincs is biztos recept, amit a fiatal pároknak, házasoknak ajánlani lehetne, mégis többnyire ehhez a négy lábhoz (pillérhez) kapcsolódó problémákkal keresik fel Becsky Borbála párkapcsolati- és családterapeutát is

Holtomiglan, holtodiglan

Elköteleződni egymás mellett egy életre – vajon fel vagyunk készülve erre, amikor házasságot kötünk? Mikor érik meg egy kapcsolat a továbblépésre? – jön a kérdés, hisz elbukhat egy házasság azon is, ha túl gyorsan vágunk bele vagy épp nem a megfelelő partnerrel. „Ez klasszikus és nagyon fontos kérdés. Feltettem ezt annak idején magamnak és másoknak is” – vallja a pszichoterapeuta, aki azt is elmondta, hogy 25 év házasság és terapeuta munka után picit megmosolyogtatja a kérdés, mivel erre nincs jó válasz.

„Ha nagyon keresném, azt mondanám, hogy akkor érik meg egy pár a házasságra, ha van közös tervük az elkövetkezendő 2–3 évre. Persze ez azért ne épp tinikorban legyen.” 

Ugyanakkor fontos, hogy ki milyen családtörténettel érkezik a házasságba, hogyan gondolkodnak a közös életről. Mert már a mézeshetek alatt vagy az esküvő utáni napokban felszínre kerülhetnek a különbségek. És akkor jönnek a gyilkos szlogenek, úgy mint: Aki házas, az nem így viselkedik, vagy házas asszony nem vesz fel miniszoknyát, házas férfi nem megy ki sörözni stb. Ha ezt nem tisztázza a pár, ha erről nem tudnak közös gondolkodást elindítani, akkor ez lehet a nulladik buktató. (…)

A házasság közös út

Hirdetés

A Füst Milán által fontosnak vélt négy asztalláb hasonlatnál maradva alap, hogy beszéljünk ezekről a megtartó pillérekről, de úgy, hogy megértsük, mit mond a másik. Nincs joga senkinek kritizálni társa érzéseit egyik témában sem – húzza alá a szakember. Döntést lehet hozni, hogy kiszállunk-e a kapcsolatból, ha nem jó az nekünk, de tiltani, megszabni a társunknak dolgokat, nincs jogunk.

A jó házasságra nincs recept, viszont vannak támpontok. Melyek ezek? – tudd meg a januári Nőilegből. 

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

Friss lapszámunkat alább kérheted:

Hirdetés