Benedek Ágnes: „A pilates ugyanúgy sikerélmény, mint előadások végén a taps”

Tom Cruise szabadidejében előszeretettel vív és búvárkodik, Michelle Obama kötöget, Katalin hercegné kertészkedik és teniszezik... De mivel töltik szabadidejüket az erdélyi közszereplők, írók, költők, zenészek, színészek vagy politikusok? Ezúttal Benedek Ágnes, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház színésznője mesélt a hobbijáról.

A pilates egy olyan mozgásforma, amelynek fő célja a test és a lélek egységének megteremtése, olyan módon, hogy az elme ne legyen lekötve, és a test kecsesen, egyensúlyban mozogjon. Alappillérei a koncentráció, a kontroll, a központosítás, a légzés, az áramlás és a precizitás. Benedek Ágnes, a Tamási Áron Színház színésznője is ezen elvek mentén gyakorolja, sőt oktatja is a módszert, amely 

egyszerre ad rugalmasságot, hajlékonyságot és jobb erőnlétet.

Ágnes gyakori derékfájása miatt kezdett el a pilates iránt érdeklődni, majd az évek során igazi szenvedélyévé vált ez a mozgásforma, ami egyszerre lazítja el- és tölti fel őt. Csaknem két évtizeddel ezelőtt próbálta ki először – amikor még Csíkszeredában élt és dolgozott –, és hamar rájött, hogy nemcsak a derékfájását enyhítheti segítségével, valamint a testében felgyűlt feszültséget oldhatja, hanem 

az erőnléte is jobbá válhat tőle.

„Egyből rákattantam, legalábbis ezt mutatja az, hogy tizenegynéhány éve gyakorlom” – meséli, a rendszeresség szempontjából azonban nehézséget jelentett amikor Csíkszeredából Sepsiszentgyörgyre költözött, mert a háromszéki városban nem talált olyan pilatesedzést, amelynek az időpontja megfelelt volna.

„Egy ideje már foglalkoztatott, hogy milyen lenne, ha én tartanék pilates órákat, és így akkor lennének, amikor nekem megfelelnek. Szóval, mivel a költözés után megoldást kellett találjak erre a helyzetre, beiratkoztam egy képzésre” – idézi fel, hogy miért is vágott bele a csíkszeredai oktatóképzésbe.

Számára mindig nehézséget jelentett valamit rendszeresen végezni, mindig szüksége volt egy „kényszerítő” tényezőre, épp ezért tűnt nagyszerűnek az ötlet, hogy ő tartson órákat, 

hiszen így másokkal szemben is felelősséget érez. A csíkszeredai képzés után kezdte meg oktatói tevékenységét. Heti négy órát tart, amelyeken a létszám változó, olyan is megesik, hogy csak két-három résztvevőnek, de Ágnest ez sem tántorítja el, sőt, a kevesek kitartása épphogy motivációt jelent. Mint meséli, a pilates nagyon sok mindenre megtanította, például különböző légzéstechnikákat sajátított el, elkezdett figyelni- és hallgatni a testére, testtudatosságot tanult.

„Ha rossz a kedvem, ha nyugtalan vagy stresszes vagyok, a pilates mindig kiegyensúlyoz. 

Úgyhogy van egy lelki oka is annak, hogy ezt a mozgásformát választottam” – magyarázza. Ugyanakkor jógázni is szokott Ágnes, mivel szerinte a kettő kiegészíti egymást, ám utóbbit a pilatesnél később ismerte meg, és kevésbé mélyült el benne. A mindennapokban, a világban nagyon sok minden van, ami a jóga alapelveiből, pilléreiből táplálkozik, és ez nagyon szimpatikus számára. És bár gyakran hallani olyan megjegyzéseket, hogy a pilates nem „igazi” sport, a fiatal színésznő szerint nem is az a lényeg, hogy mindenki szeresse és értse ezt a mozgásformát, hiszen személyiség kérdése is, hogy kinek mi tetszik.

„Van, akinek nincs türelme a pilateshez, inkább a kardiót- vagy a keményebb edzéseket szereti, 

a pilates azonban csak kezdetben tűnik könnyűnek, de ahogy az ember egyre tudatosabban csinálja, egyre inkább tökéletesen végzett gyakorlatokra törekszik, annál nehezebb lesz” 

- teszi hozzá.

„Nem érzem azt, hogy mindenkit meg kellene győzni arról, hogy ez a legjobb mozgásforma. Szerintem nem jobb egyik, mint a másik. A pilates a mélyizmokat erősíti, javítja az egyensúlyérzéket, növeli a hajlékonyságot, így kedv szerint ki lehet egészíteni más típusú edzéssel is. 

Ugyanakkor Benedek Ági nem csak a pilatest, mint mozgásformát szereti, hanem az oktatást is: azt, amit az órák résztvevőivel – akiknek többségével az évek folyamán már-már baráti lett a kapcsolata – történő közös munka, a találkozások adnak.

„Mindkét fél részéről van egyfajta elköteleződés. 

Minden alkalommal kapok valamit az órákon, és én is igyekszem adni valami újat.

Azt hiszem, ez a közös a színházhoz és a pilateshez fűződő viszonyomban, hogy mindkettő által igyekszem adni, átadni valamit, energiát, jókedvet, nem is tudom konkrétan, mit, vagy talán nem is kell meghatározni, hogy mit” – magyarázza. Számára a pilates ugyanúgy sikerélmény, mint például előadások végén a taps.

Fotók: Benedek Ágnes archívuma

korábban írtuk

Motorozás, állószörf és hódeszka - hobbikról Kolozsvár alpolgármesterével
Motorozás, állószörf és hódeszka - hobbikról Kolozsvár alpolgármesterével

Tom Cruise szabadidejében előszeretettel vív és búvárkodik, Michelle Obama kötöget, Katalin hercegné kertészkedik és teniszezik. A világsztárok, hírességek tökéletes mosolya mögött is hús-vér emberek vannak, akiknek megvannak a saját hobbijaik, amelyek segítenek levezetni a mindennapi stresszt, kikapcsol(ód)ni, feltöltődni. De mivel töltik szabadidejüket az erdélyi közszereplők, írók, költők, zenészek, színészek vagy politikusok? Új sorozatunkban ennek igyekszünk utánajárni.