ARCHÍV Csúnyán hangzik, de a bőrünk selymesebb lesz tőle – Mi a csuda az a száraz kefélés?

Lágyabb, simább bőr? Igen. Méregtelenítés? Hát, az nem. (Cikkünk a Nőileg magazin 2020. januári lapszámában jelent meg).

A wellness-szolgáltatások és szépészeti kezelések egyre bővülő tárházában újfent gyakorta hallani a száraz kefélésről. Iszonyú a megnevezés, tudjuk, de a kifejezés ez esetben konkrétan azt is jelenti: a bőr kefélése szárazon, azaz úgy, hogy sem a felület, sem a kefe nem nedves. Hogy pontosan mi ez, és miért jó kemény sörtéjű kefével súrolgatni a bőrünket? A módszerrel

igen hatékonyan lehet leradírozni a bőrfelületről az elhalt hámsejteket, miközben serkentjük a vérkeringést.

Tipikusan és a szakemberek ajánlása szerint is kemény, természetes és hosszú sörtéjű kefét kell használni, amelynek lehetőleg hosszú nyele is van, hogy könnyen hozzáférjünk a hátunk közepéhez is. A „száraz” részt pedig be is kell tartani: a hámlasztás akkor hatékony, ha tényleg teljesen száraz a bőr és a kefe is.

A módszer

A talpaktól kezdve a lábfejeken és a lábakon fel gyengéd, hosszanti mozgással keféljük át a bőrünket, egy bőrfelületen legfennebb tízszer simítsuk át a kefét. A karoknál is a felfelé, a test középpontja felé való haladás az ajánlott, szintúgy a háton. A hasunkon és a hónaljakban az órajárással megegyező irányban, körkörösen keféljünk. Az érzékenyebb területeket (nyakat, kézfejet, mellkast, ágyék környékét) én inkább kihagyom. Megmondom, miért:

a kezünkön, a dekoltázsunkban és a nyakunk első felén ugyanolyan vékony, érzékeny a bőr, mint az arcunkon.

Valószínűleg vannak olyan szerencsés hölgyek, akiknek az arcbőre esetleg jól viselné a kefélgetést, de alapvetően legtöbbünknél nem árt az óvatosság. (A fent említett területeken a sokkal kíméletesebb, de hasonlóan hatékony kémiai hámlasztókat használom. De erről majd később.)

Gyengéden!

A kefélés kissé kellemetlen, míg a bőrünk hozzászokik, ellenben nem lehet fájdalmas! Ha túl erősen hozzányomjuk a kefét a bőrünkhöz, kis sérüléseket, karcolásokat ejtünk a felületen, amelyek pontosan az ellenkező hatást keltik, és rendkívül kiszárítják a bőrt. A bőrhámlasztás után jó, ha rögtön lezuhanyozunk, hogy lemossuk magunkról az elhalt bőrt, majd tápláló, hidratáló krémmel kenjük át a kezelt bőrfelületet. A procedúrát hetente két-három alkalommal ismételhetjük meg. A kefét pedig érdemes havonta egyszer tiszta vízzel átmosni és alaposan kiszárítani.

Méregtelenítés? Ez nem az!

Sokan állítják, a hámlasztás mellett a száraz kefélés segíti a nyirokrendszer működését, így „méregtelenítő” hatással bír. Nem szeretem ezt a kifejezést: megvezetés a detox (nem én állítom, hanem számtalan szakember is). Elsősorban azért, mert

a szervezetünk mindenféle beavatkozás nélkül maga végzi a méreganyagok kiválasztását

(ez a májunk és a vesénk dolga), ezt a folyamatot csak azzal segíthetjük, ha megfelelő mennyiségű folyadékot iszunk. Másodszor pedig, a nyirokrendszer a bőr mélyebb rétegeiben van, a keféléssel pedig a felszínt kezeljük, tehát jelentős ráhatással nem lehetünk a nyirokrendszerre sem. Ugyanígy a száraz kefélés nem segíti az emésztést, nem tünteti el a visszereket és a narancsbőrt sem.

Akkor miért jó?

Mert valóban nagyon hatékonyan hámlaszt. A rendszeres bőrradírozás pedig segít a bőr megújulásában, tisztítja a pórusokat.

A bőrünk selymesebb, simább és puhább lesz.

Sőt, a módszer kifejezetten hatékony lehet a keratosis pilaris kezelésében: a megnevezés a rendszerint a felkaron, combon megjelenő apró, zsírcsomóra emlékeztető dudorokat fedi. Megfelelő hámlasztással idővel eltűnnek a kis pöttyök, azonban itt is kulcsfontosságú, hogy gyengéden bánjunk a bőrünkkel: ha agresszíven kezdjük dörzsölni az érintett felületet, akár több pötty megjelenését is előidézhetjük.

Kinek nem ajánlott?

Egyértelműen a rendkívül érzékeny bőrűeknek, ekcémával, aknéval vagy más bőrbetegséggel küzdőknek inkább kerülni kell az ilyen jellegű bőrradírozást. És összességében akkor is rögtön abba kell hagyni a kezelést, ha valamilyen irritációt fedezünk fel az érintett bőrfelületen.

korábban írtuk

Kántor Melinda: Egyszer csak elkezdi az ember élni azt, hogy minden mindennel összefüggésben van
Kántor Melinda: Egyszer csak elkezdi az ember élni azt, hogy minden mindennel összefüggésben van

Kántor Melinda a Kolozsvári Állami Magyar Színház mindig mosolygós, örökmozgó színművésze. Energiája hátterében többek között régóta gyakorolt hobbijai állnak, a csikung és a tai chi segít neki a testét és a lelkét is formában tartani.