Hajmeresztő trendek – Hogyan viseljük? ARCHÍV

Vállaljuk, a nyolcvanas-kilencvenes évek divatjának reneszánsza több olyan trendet is visszahozott, amelyeknek jobb lett volna végleg feledésbe merülni. De igyekszünk rugalmasnak lenni: lássuk, mit kezdhetünk a biciklis nadrággal, melltartó-felsővel vagy a pufi lábbelivel? (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. júliusi lapszámában jelent meg.)

Bringanadrág – csak ha nem tudunk ellenállni

Bringás nadrág, ing és zakó? Az elmúlt évek újabb divathóbortja a rövid leggings: kétségtelenül kényelmes viselet, ellenben idétlen, előnytelen, igénytelen…. Soroljam még? Hasonlóan heves reakciót vált ki belőlem, amikor valaki a hagyományos, hosszú leggingset (cicanadrágot) hordja utcai viseletként. Nem az! Alapvető probléma ugyanakkor, hogy a forma és az anyag miatt, nem ápol és eltakar, hanem kiemel és közszemlére tesz mindent.

Ha mégsem tudunk ellenállni a biciklis alsónak, akkor szabadidős szetteknél használjuk: például egy bő kapucnis felsővel és sportcipővel akár elfogadható lehet. De praktikus is, ha rövid, könnyű, szélben könnyen fellibbenő ruhát vagy szoknyát veszünk fel: ilyenkor figyeljünk, hogy a ruhához színben illő bringás gatyát vagy testszínűt válasszunk.

Midi és mini felsők – nem való mindenkinek

Néhány éve újra hódít a kilencvenes évekbeli ún. haspóló. Habár első hallásra borzongató érzést kelt legtöbbekben, nem elvetendő a trend. Egyértelműen nem a két évtizede viselt csípőgatya és haspóló párosra gondolunk! Számtalan fazonú, hosszított derekú és bő nadrág közül választhatunk manapság, de ismét divatos a magas derekú maxi szoknya is: a derekat kiemelő alsóhoz remekül illik egy köldökig érő midi felső. Nem közönséges, és gyakorlatilag bármilyen alakon jól mutat, hiszen kiemeli a derekat. Fontos azonban, hogy az alsó rész derékpántjáig érjen a felső, és legfeljebb csak kivillanjon a has.

Az egyre rövidülő felsők idén nyárra azonban már valósággal összementek: a márkaboltok tele vannak olyan topokkal, amelyeket sokan melltartónak is keveselnének. Mondanom sem kell: ez a trend nem való mindenkinek. Önmagában, felső – zakó, kardigán, kimono, stb. - nélkül esetleg nyaralás idején megy el. Ellenben, ha a karanténidőszak alatt kidolgozott hasizmainkat villantanánk meg idén nyáron, akkor egy jól szabott smokinggal akár elegánsabb viseletként is választhatunk egy ilyen mini-felsőt. De ismétlem: ilyenkor a zakónk felsőként szolgál, nem kell azt levenni.

Batik. Megint a batik

Nemhogy kikopna, egyre divatosabb lesz a batik: idén nyáron újult erővel tér vissza minden elképzelhető formában. A batikkal csupán egy probléma van (s ha a bohó-hippi irányzatra törekszünk, akkor végül is semmi): nehéz úgy beilleszteni egy szettbe, hogy például azt az irodába is viselni lehessen akkor, ha mondjuk egy bankban dolgozunk.

Alapvetően a batik egy bizonyos laza, hétvégi, szabadidős hangulatot kelt, ezért a legjobb, ha ezeket a darabokat ilyen alkalmakkor hordjuk. Ellenben a trend nagy előnye, hogy nem kell csilliókat költeni egy-egy egyedi darabra: néhány egyszerű textilfesték és cérna – valamint kis kézügyesség – elég ahhoz, hogy például egy megunt ruhából vagy pólóból teljesen új darabot varázsoljunk.

Pufi cipők, táskák

A pufi kabáttal megbékéltünk, amióta számtalan sikkes fazont is kapni: praktikus és kényelmes (meleg!) viselet, ez kétségtelen. A pufi táskák tavalyelőtt még múló divathóbortnak tűnhettek, de idén nyárra bebizonyosodott: ez a szezon legmarkánsabb trendje. Sajnos.

Bár némelyik ilyen nyári lábbeli elfogadható lenne, kissé abszurd maga a koncepció – a könnyű és könnyed nyári szandálokat darabossá tenni? Nehezen is leplezhetnénk, nem rajongunk az újabb őrületért, még akkor sem, ha van olyan, aki elfogadhatóan tudja viselni.

Fotók: Shutterstock

korábban írtuk

A kevesebb több – avagy miért drága az olcsó?
A kevesebb több – avagy miért drága az olcsó?

Évente mintegy 310 ezer tonna ruhaneműt dobunk ki világszinten – bármennyire távolinak tűnik ez az érték, ehhez bizony mindannyian hozzájárulunk. Arról nem is beszélve, hogy a fast fashion-őrület milyen mértékben terheli a pénztárcánkat. Holott már a régiek is tudták: túl szegények vagyunk, hogy olcsót vegyünk. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. márciusi lapszámában jelent meg.)