ARCHÍV A legjobb, hogy melegen tart: kötött ruhák csinosan

Újra divat a kötött pulcsi és szoknya, de a legmenőbb idén a kardigán vagy a mellény. Találni kötött táskát és sapkát, sálat minden méretben, fazonban, imádjuk a kesztyűt, és lábbelin is felbukkan a kötött minták számos kombinációja. Merész lehet, de okosan viselve divatos a bokáig érő változata is. (Cikkünk a Nőileg magazin 2022. decemberi lapszámában jelent meg.)

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Még egyetemista koromban is tiltólistás volt a kötött, mára már alig várom a hidegebb időszakot, hogy elővegyem a kedvenc kötött pulcsimat, és a szoknyáimmal kombináljam. Nálam ez a párosítás jön be legjobban, de összegyűjtöttünk még néhány trendi szettet, amelyekben bárki jól érezheti magát.

Csinos kötött ruha

Nem egy egyszerű darab, hiszen – mondjuk ki – a legtöbb nőt optikailag gömbölyűbbnek mutatja. De ha megtaláljuk hozzá a megfelelő kombinációt, extracsinos lehet. Viseljük vastag övvel és csizmával, ha pedig kerekített nyakú verziót választunk, nyugodtan vegyünk alá egy fehér inget. Ha igazán menő darabot szeretnénk, válasszunk szinte bokáig érőt, amit egy bokacsizmával igazán nőiessé varázsolhatunk.

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Laza kötött mellény

Választhatunk rövid, derékig érő fazont, vagy hosszabb, feneket takaró verziót. Előbbit megint csak egy buggyos ujjú inggel kombinálnánk, utóbbi alá pedig jöhet egy miniszoknya-csizma-öv kombináció, amitől csinos lesz az összkép.

Pihe-puha pulcsi

Kétségkívül az idei évben is az egyik legnagyobb trend a kötött pulcsit vékony, nyári anyagú vagy szatén szoknyával kombinálni. A rövid pulcsit elöl be lehet csíptetni a szoknyába, a hosszabb pulcsira jöhet egy öv, és máris hangsúlyozzuk vele az alakunkat. A szoknya inkább legyen térdig érő vagy hosszabb, bár a tweed minivel is tökéletes választás lehet, például egy barátnős estére.

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Menő kardigán

A kardigán körülbelül két éve jött vissza divatba, és azóta is töretlenül ível felfelé a népszerűsége. Szinte mindennel megy, és nincs olyan szett, amit ne dobna fel. Idén különösen a kockás, a lúdláb mintás vagy a vastag barázdás kötött kardigán a legtrendibb, de ha egy semleges színűt választunk ékszer-gombokkal, akkor is jól döntünk.

Sál, sapka, nagykabát

Rég elmúltak azok az idők, amikor a kötött sapka, sál és kesztyű nem dívott. Vagy talán nem is volt ilyen korszak? A megfelelő darabok rendkívül feldobják a legunalmasabb kabátot is, ha pedig szettben vásároljuk, igazán jól döntünk. Tavaly is nagy divat volt, idén még inkább viselendő a francia kalap, ezt is ajánljuk kötött verzióban.

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

A visszatérő kötött szoknya

Ki tudja, utoljára mikor volt divat? A lényeg, hogy visszatért, és felkapottabb mint valaha. Nem igazán lehet mellélőni egy ilyen darabbal: talál pulcsival, selyem inggel, zakóval vagy garbóval, és a legjobb benne, hogy ezek összes párosításában egy tökéletes és meleg, irodai öltözék is lehet.

Pompás poncsó

Bevallom, nekem az egyik kedvenc ruhadarabom az átmeneti időszakban. Bőrdzsekire is rávehető, feldobja a szettet, ugyanakkor rendkívül melegen tart. Számomra a vastag övvel átkötött verzió a nyerő, de a lazán lelógó fazonok is lehetnek igazán csinosak. A hideg, téli időben egy oversize kabát alá is befér.

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Nem árt tudni

Nagyon fontos, hogy a kötött darabokból mindig színben és fazonban hozzánk illőt válasszunk. Ha erre figyelünk, a legvastagabb darab is teljes siker lesz, hiszen ha tudjuk viselni, nem tud előnytelen lenni. Az átlagos alakkal rendelkező nőknél semmilyen szabály nincs, a teltkarcsú hölgyek számára azonban vannak olyan praktikák, amelyektől nem érzik azt, hogy a kötött „tölt”. Az egyik ilyen a vastag öv, amely kiemeli a derekat, a másik a hosszú kardigán, amelytől magasabbnak, karcsúbbnak mutatunk majd.

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Plusz egy jótanács

Ha nincs a ruhatárunkban kötött, és éppen készülünk beszerezni néhány darabot, felejtsük el a feketét és a szürkét. A borúsabb napokon legalább a megjelenésünkben legyünk derűsek, amit úgy érhetünk el, ha színeket viszünk öltözékünkbe. Jó hatással lesz a kedélyünkre, ha télen is színes vagy legalább pasztell színeket viselünk: a leghidegebb hónapokban is választhatunk levendula lila, babarózsaszín, ciklámen vagy azúrkék darabokat, de hódolhatunk a legkedveltebb natúr színeknek, a törtfehérnek vagy bézsnek is.

korábban írtuk

Oversized – Erre figyelj, ha csábít a bő, a trottyos
Oversized – Erre figyelj, ha csábít a bő, a trottyos

Régi mantránk, hogy nem kell minden új trendre felülni, és ez hatványozottan igaz például a túlméretezett, bő ruhákra: egyszerűen van, akinél nem működik. De íme néhány tipp, ha kísérleteznénk. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. novemberi lapszámában jelent meg.)