ARCHÍV Mértéktartó eklektika egy kis zölddel

Ahhoz képest, hogy lány vagyok, nincs sok ruhám – mondja Deák Szidónia, a Krónika napilap szerkesztője, aki ruhaválasztáskor inkább a formákra, mint a színekre esküszik. A háromszögtől a trapézig, bármilyen alakú blúz, szoknyanadrág jöhet, a lényeg, hogy „szidis legyen”. És legyen benne egy kis zöld. Utóbbi a hegyek miatt, hiszen nagy túrázó, a hegyek szerelmese. (Cikkünk a Nőileg magazin 2022. októberi lapszámában jelent meg.)

„Szeretem, ha a hegyek bármilyen színkombinációja visszaköszön a ruháimon. Ez is egyfajta személyiségjegy” – meséli, amikor ruhatára fő ismertetőjegyeiről kérdezzük. Nincs sok ruhája, hangsúlyozza, de azokat nagyon szereti, ezért vigyáz is rájuk, évekig hordja. Az, hogy nem borulnak ki a rongyok a szekrényből, azon elméletének is köszönhető, hogy hosszú ideig csak akkor vett új ruhát, ha egy meglévőt elajándékozott. „Jó érzéssel tölt el, ha az egyik elajándékozott ruhámat meglátom valakin. Mert tovább él” – mondja. 

Csak túracuccokra költ

Vásárlási stílusa is nagyrészt a környezettudatosságra alapoz, outletekből, ószerről és turkálóból vesz ruhát. „Ami új, hónapokig nézegetem előtte, és beleszeretek, így utána évekig hordom” – meséli Szidi. Internetes platformokról is olyankor vásárol, ha árleszállítás van. „Nem szeretnék sok pénzt költeni ruhákra, így is van elég. Nem akarom, hogy ez határozza meg az életem” – jelenti ki. Cipőkkel is hasonló a helyzet: fontos, hogy szeresse, így évekig hordja. A költségesebb darabokat ajándékba kapja.

Kivételt a túraruházat képez, ennél fontos szempont, hogy jó minőségű legyen, így nem sajnálja rá a pénzt. „Itt nem szabad spórolni a cipőn, kabáton. Ha elkap az eső egy 11 órás túrán, nem mindegy, hogy kényelmes bakancsban vagy, vagy sem” – indokolja a „költekezést”.

Vannak kedvenc darabjai, amelyeket kiránduláskor hord. „Amikor újra felveszem itthon, beugrik, hogy akkor is rajtam volt, amikor Szicíliában vagy a sivatagban voltam” – meséli a túracuccokról, amelyekhez ily módon emlékek is kötődnek. Fontos kiegészítő a hátizsák is, utazni is ezzel szokott, praktikusabbnak tartja a bőröndnél, hiszen mindent elnyel, és túrázni, várost nézni is lehet vele. 

Ne legyen „tájidegen”

Az ünneplőruha szinte teljesen hiányzik a gardróbjából, csak néhány darab van, például amit a tízéves osztálytalálkozóra vett. „Azóta az van kinevezve ünneplőnek, abban megyek esküvőre is” – meséli, hozzátéve, hogy ha tetszik, évekig hordja, egy nyáron többször is felveszi. „Mert rólam szól, szidis” – teszi hozzá nevetve. Ruhavásárlásnál a fő szempont, hogy jól álljon rajta, találjon az életviteléhez, értékrendjéhez. „Ne legyen »tájidegen«.

Nem tudnék felvenni olyan ruhát, ami nincs összhangban velem, például egy kígyóbőr cuccot. Távol áll tőlem az az életszemlélet, idegen, nem tudok vele azonosulni, így rosszul érezném magam benne. Fontos, hogy autentikus tudjak maradni magamhoz, ahhoz, amiben hiszek” – hangsúlyozza. 

Színkavalkád és formadömping

Rossz szín nincs, mondja Szidi, aki állítása szerint bármilyen színt felvesz, ha jól lehet kombinálni, legyen citromsárga vagy mályva. Pár éve a fekete lett a kedvenc, holott évekig sötétkékkel helyettesítette.

„Be is gyűjtöttem pár fekete ruhát, nem tudom, meddig fog tartani. Amikor észreveszem, hogy egy színből túl sok van, váltok” – meséli, hozzátéve, hogy mostanában a monokróm kombinációk nyernek teret, az egyszerűségre törekvés jellemzi. Ez az ékszerválasztásnál érhető tetten igazán, a köves gyűrűk helyét a minimalista, ezüst ékszerek vették át.

„Régebb simán felöltöztem paradicsommadárnak” – mondja nevetve, ma a virágos, tarkabarka cuccokat „fűszerként” használja. A színek helyett a formákon van a hangsúly, gardróbjában a geometriai alakzatokat idéző ruhadarabok uralkodnak. „A háromszögtől a trapézig bármi jöhet” – nevet, és a dekoltázs helyett a kivágott hát, szabadon hagyott váll a jellemző.

Így kerültek túlsúlyba a csónaknyakú, sál formájú, denevérszárny-ujjú blúzok, a hátat szabadon hagyó pulóverek, a szoknyanadrágok. Eklektikát visznek a szekrénybe, hisz fontos, hogy öltözetében legyen valami csel, „witzigség”, ami egyedivé teszi a megjelenést, és nem válik unalmassá, slampossá.

Fotó: Jakab Mónika 

korábban írtuk

Keddi lányok: így is lehet! – Hétköznapi feltöltődés tündérruhában
Keddi lányok: így is lehet! – Hétköznapi feltöltődés tündérruhában

Adott négy negyven fölötti, székelykeresztúri nő, akik imádnak öltözködni, és egy átlagos hétköznapból is képesek valami rendkívülit kihozni. Egyszerűen azzal, hogy egy ötlet alapján összehangoltan, de mégis különlegesen öltöznek fel, és ezt meg is mutatják, nemcsak a közösségi oldalon, hanem az utcán is. Ezúttal nem egyetlen gardrób tartalma, hanem négy nő öltözködése érdekelt minket. (Cikkünk a Nőileg magazin 2022. szeptemberi lapszámában jelent meg.)