ARCHÍV Összeegyeztetni a szépséget a praktikussággal: az élelmiszertárolás művészete

Egyre nagyobb az igény, hogy ne csak praktikusak, de szépek is legyenek az élelmiszertárolásra szánt edények – még az olyan, kevésbé szem előtt lévő helyiségekben is, mint a kamra. Lassan viszont mellékessé válik az, hogy miben áll hosszabb ideig, tartósan, hogy ne penészedjen, ne költözzenek bele az élősködők? Művészet összeegyeztetni a szépséget a praktikussággal. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. októberi lapszámában jelent meg.)

Hőség, magas páratartalom és napfény – a legtöbb élelmiszer három fő „ellensége”. Ennek ellenére egyáltalán nem biztos, hogy a legjobb megoldás, ha mindent a hűtőbe pakolunk. Kivételek persze a húskészítmények és tejtermékek. A gyümölcsök, zöldségek, konzervek, tésztafélék és pékáruk tárolására a legmegfelelőbb a jól szellőző, száraz kamra lenne. Csakhogy már nem olyan egyértelmű, hogy a lakásokhoz kamra, netán pince is tartozik. Ezért fontos, hogy odafigyeljünk arra, mit miben és hol tárolunk. 

Mindennapi kenyerünk

Papírtasakban ropogós marad, de hamar megkeményedik a kenyér és a péksütemények héja, műanyagban pedig hamarabb megpenészednek. A legjobb, ha vászonkendőbe vagy -zsákba csomagolva, jól záró dobozban tartjuk. A vászonkendő-nejlonzacskó variáció is praktikus – maximum nem lesz a konyhánk éke. Ha túl sokat vásároltunk, akkor sincs veszve minden, a kenyérfélék fagyasztás után is használhatók például melegszendvicsnek vagy bundáskenyérnek elkészítve.

Tésztaféléktől a kávéig

Nincs bosszantóbb, ha zsizsik, moly „költözik” a hüvelyesekbe, rizsbe, liszt- és tésztafélékbe. Az eredeti csomagolás sem tartja biztonságban őket, ezért a legjobb, ha valamilyen tárolóedénybe tesszük őket, ami könnyen nyitható-csukható. Ez lehet fémből, műanyagból, üvegből is. A tea, a kávé és az olajos magvak szintén száraz, hűvös helyen, légmentesen záró dobozban „érzik jól magukat”. De míg előbbieket a párásodás miatt egyenesen vétek a hűtőben tartani, utóbbiak eltarthatósága (pláne bontva) meg is háromszorozható 5–6 fokon. 

Zöldségeket, gyümölcsöket kosárba, ládába

A krumplit, hagyma- és káposztaféléket, gyökérzöldségeket, de az uborkát, paradicsomot, paprikát sem ajánlott hűtőszekrénybe tenni, jól megférnek a konzervekkel, befőttekkel a kamrában. Tárolhatjuk műanyag- vagy vesszőkosarakban is – a lényeg, hogy jól szellőzzenek, ne fülledjenek be. Gyümölcsök közül az alma, körte sem „igényli” a hűtőhideget, az ananász, banán vagy például a citrusfélék túlhűtve el is veszítik jellegzetes aromájukat. A tojás helye sem feltétlenül a hűtő, főleg nem az ajtóban levő tároló. Egy kosár vagy kerámia tojástartó a konyhapult dekorációja is lehet, de ha mégis a hűtőt választjuk, tegyük inkább az eredeti tárolóba és a hűtő középső polcára.

Fűszerek, fűszernövények

A fűszereknek nincs lejárati idejük, de egy idő után épp az ízüket, illatukat veszítik el. Semmiképp ne tároljuk a tűzhely vagy ablak közvetlen közelében. Ha tehetjük, vásároljunk egészben – például szerecsendiót, borsot, vaníliarudat –, így kettő helyett négy évig is megőrzik aromájukat. A sónak, cukornak sincs lejárati ideje, élvezeti értéküket csupán az befolyásolja, hogy mennyire tartjuk párás helyen. A tűzhely feletti szekrényben, „klasszikus” só- és cukortartóban nem épp a legmegfelelőbb. 

Néhány tipp – a fűszerekhez: - Ne fűszerezzünk a gőzölgő edény felett, megcsomósodhatnak, illetve ízanyagukat könnyebben elveszítik. - Használjunk kiskanalat, szigorúan szárazat a fűszerek adagolására!  - Az őrölt paprikafélék – chili, cayennebors stb. – hűtőben tárolva jobban megőrzik aromájukat.

Illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk

A szív, a kéz, a fej otthona – Zillmann Zsuzsánál jártunk
A szív, a kéz, a fej otthona – Zillmann Zsuzsánál jártunk

Amikor egy család otthonépítésbe kezd, nagy fába vágja a fejszéjét. S ha ezt egy egyedülálló anya teszi, két gyerekkel, talán elvetemült vállalkozásnak is tűnhet. Zillmann Zsuzsa azonban kissé elvetemült, a Nőileg weboldalán olvashattuk a házépítés körüli mizériáit az elmúlt időszakban. Most pedig bekopogtunk hozzá, hogy megnézzük, mi sült ki belőle. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. októberi lapszámában jelent meg.)