Pakoljunk profi módra!

Csak egy szabály van: semminek nem szabad otthon maradnia, ami pótolhatatlan. Csomagolni egyszerű, ha tudja, hogyan használja ki a helyet. Csomagolni nehéz, ha „mindent is” magával szeretne vinni. Döntsön határozottan, szabjon határokat! Néhány okos megoldást kínálunk azoknak, akiknek a nyaralás rémálma a bepakolás. (Cikkünk a Nőileg magazin 2018. júliusi számában jelent meg.)

Az ember akkor tanul meg hatékonyan csomagolni, amikor saját bőrén tapasztalja meg, hogy milyen, ha nem átgondoltan pakolt be. Nyolcévnyi folyamatos utazás alatt volt időm elsajátítani a bepakolás fortélyait. Az első néhány cipekedés után megfogadtam: soha többet. Ezután úgy fogom összeállítani a csomagomat, hogy minden legyen benne, de csak olyan dolgok, amiket használni akarok és fogok is. Rájöttem, hogy a pakolás olyan, mint a puzzle: addig kell egymáshoz illeszteni a részeket, míg egy egészet nem alkotnak.

Első tipp:

Akárhová megyünk, tudjuk, hány napot fogunk ott tartózkodni. Minden ott töltött napot gondoljunk át: milyen programok várnak ránk, azok milyen ruházatot követelnek. Ha például egy hetet a tengerparton töltünk, nem kell fájjon a fejünk a pakolás miatt: két-három fürdőruhára van szükségünk, néhány strandruhára és olyan öltözetre, amelyben este, a nyári melegben is jól érezzük magunkat – ebből minden napra egy szettet, nem többet!

Ha városnézés is szerepel a programban: Tegyünk be olyan cuccokat, amelyek kényelmesek: sportcipő, farmer rövidnadrág, pamutpóló – egy hasonló szettel nem lehet mellényúlni, és rendkívül kevés helyet foglal.

Fontos! Ha olyan országot látogatunk meg, ahol szigorú előírások szerint öltözködnek, tartsuk tiszteletben: fedjük el vállunkat, viseljünk kalapot!

Ha többnapos kirándulásra megyünk: A felsőruházat a fontosabb. Alsóból elég kettőt betenni, váltónak, cipőből is elegendő a két darab.

Ha konferenciára kell becsomagolnunk: A konferencia jó tulajdonsága, hogy előre tervezett program szerint zajlik, ami egyben a ruházatot is alakítja. Azt kell megnéznünk, hány hivatalos megjelenésünk lesz, ugyanis férfiaknak annyi inget, nőknek annyi felsőt kell betenni. A kiskosztümöt vagy öltönyt mindig vállfán, ruhahuzat alatt szállítsuk. Ha nincs lehetőség rá, létezik egy működő megoldás: ne tűrjük össze a ruhát, inkább göngyölítsük fel, úgy nem marad rajta csík. Így sem lesz frissen vasalt hatása, de ha megérkezéskor kivesszük a bőröndből és feltesszük a vállfára, percek alatt kirúgja magát annyira, hogy vállalható lesz.

Jó tanács: a nagyon gyűrődő darabokat hagyjuk otthon!

Nálam működő stratégia: Kiteszem az ágyra az összes szóba jöhető ruhát, majd reálisan válogatok. Végiggondolom a napokat, tudatosan kijelölöm, hogy melyik nap mit szeretnék viselni. Mindig kell arra is gondolni, hogy lehet változékony idő, ezért egy farmer plusz meleg felső még el kell hogy férjen.

Második tipp:

Figyeljük úti célunk éghajlatát, gyakran nézzük meg az előrejelzést! Így kapunk egy megközelítőleg reális képet arról, hogy mire számítsunk.

Harmadik tipp:

Használjuk ki a helyet! Ha a fehérneműt, zoknit és egyéb apró dolgot külön kis zacskókba tesszük, ezekkel tudjuk betömni a bepakolás eredményezte kis lyukakat. Van még jobb ötlet is: a zoknival tömjük ki a cipőket, így azok sem deformálódnak el, és a hellyel is spórolunk! Ugyanez érvényes a csomagtartóra is: azokat a dolgokat, amelyek nem feltétlenül kell egy helyen legyenek, válasszuk szét. Sok lyukat tömhetünk be velük. Olyan nincs, hogy nem fér be, csak addig kell egymáshoz illeszteni a becsomagolandót, amíg azok alkalmazkodnak egymáshoz.

Negyedik tipp:

Mi, nők nehezen indulunk el a mindennapi dolgaink nélkül, így azt ne várja el tőlünk senki, hogy ne pakoljuk be őket. Itt is van okos megoldás: a piperéket kis kiszerelésű üvegekbe, dobozokba tegyük. Nagyon sok helyet spórolunk vele, anélkül, hogy le kellene mondanunk a feléről. Már szinte minden drogériában vagy szupermarketben lehet kapni tégelyeket, üvegcséket erre. Ha engem kérdeznek, bármilyen utazás átvészelhető egy jó minőségű, arcszínünknek megfelelő BB krémmel és a kedvenc rúzsunkkal. Ha nagyon nem, egy szempillaspirált (ebből is van már miniváltozat) még bedobhatunk... Az igazán profik direkt utazásokra tartogatják az ingyenes kozmetikai termékmintákat, magazinok parfümmintáit.

Csomagolási praktikák:

  1. Cipő, törülköző, nem törékeny dolgok mindig legalul kerülnek.
  2. Az értékeinket mindig rejtsük a ruhák közé, a bőrönd közepébe!
  3. Az ingeket hajtogassuk fölhajtott, laposan fekvő gallérokkal egymásba!
  4. A nadrágokat szétterítve helyezzük a kofferbe, és a szárakat csak a pakolás legvégén hajtsuk a többi ruha fölé. Így elkerülhetjük a nagyobb gyűrődéseket. A zakók és a blézerek ujját és vállrészét óvatosan tömjük ki pólóval vagy pizsamával, csak ezt követően hajtsuk össze őket.
  5. Tegyünk be tartalékba egy műanyag szatyrot. Szükségünk lehet rá például a vizes fürdőruha, a szennyes vagy a koszos cipők elhelyezésére.

+ 1 tipp kisgyerekeseknek:

Rémálom, tudom! A szülő azt érzi, úgy, ahogy van, kellene az egész ház. Az ülőke, a járóka, a nyivogós kutyus, a zenélő doboz, a rongyika vagy állatka, ami nélkül nem alszik el a gyerek. Istenem, sosem indulunk el! Itthon fogok hagyni valamit! – ezeket kell gyorsan elfelejteni. Első szabály: azt tegye be először, ami nélkül valóban nem éli túl a gyerek az utazást. Második szabály: a gyerek nem fog többször átöltözni, mint a szülei, ezért neki sem kell a ruhásszekrény. Szerencsére ezek a kisruhák nagyon kevés helyet foglalnak, akár saját bőröndünkbe is el lehet rejteni őket a harmadik tippben leírtak szerint!

+ 1 aranyszabály:

Olyan nincs, hogy „kellhet”! Semmit ne pakoljon be csak azért, mert „hátha kelleni fog”. Nem fog, és csak foglalja a helyet!

Kellemes pakolást, csodálatos nyarat kívánunk!

Illusztráció: Shutterstock