ARCHÍV Egység és sokszínűség: Magtár

Fiatal vállalkozói közösség második otthona a csíkszeredai Magtár, azaz a székelyföldi kisváros új életet nyert, néhai gabonaraktára. Innovatív vállalkozói ötletek csíráznak az 1942-ben épült toronyház első két szintjén, egységesen keveredik a régi az újjal, a modern igények az egykori funkcionalitással. 21. századi irodaház, de több mint bérelhető irodák összessége: hangulatos élettere egy fejlődni vágyó vállalkozógenerációnak. (Cikkünk a Nőileg 2021-es májusi számában jelent meg.)
Hirdetés

Alig látszik ki a csíki ködből, mégis, a legszínesebb ötletek és kreatív vállalkozók gyűjtőhelye a csíkszeredai Magtár. A régi gabonaraktárnak Vas Réka álmodott új életet, s bár irodaházként működik, sokkal több annál, mintsem különálló irodák összessége:

olyan fiatal vállalkozók gyűjtőhelye, akik közösségben gondolkodnak, fejlődni akarnak, és együttműködésre készek.

Megálmodója és alapítója 2008-ban járt először a galambszürke épületben, ám már akkor színes jövőt álmodott a falai közé. Tíz évvel később, amikor helyszínen gondolkodott a fiatal vállalkozásokat fejlesztő projektjéhez, egyértelmű volt számára, hogy az a magtárban lesz.

Nem is sejtenénk, mennyire sokszínű az élet a szürke épület falai között

Egyrészt, mert kulturális örökségvédelmet tanult az egyetemen, és kiemelten fontos számára az épített örökség átmentése, másrészt, mert tudta, hogy nagyon nagy és különleges tér kell a terveihez.

Megmentett örökség

Adottak voltak a falak és a tartóoszlopok, de az első két emelet szinte a nullából lett kialakítva, újragondolva – meséli Réka az épület „belakásáról”.

A régi elemek, az egykor a gabona leöntésére szolgáló csúszda, a régi lámpaburák tudatosan maradtak érintetlen. Megőriznek valamit a város múltjából, különleges értéket adnak az épületnek.

Kreatív ügynökség és rendezvényszervező vállalkozás, IT cégek és hangulatos masszázs-szalon is helyet kapott a többszintes épületben.

Mert Réka olyan irodaházat képzelt, ahol a fiatal vállalkozók munka után is örömmel időznek. Elkezdett óriás puzzle mutatja az egyik irodában: itt bizony munka után is van élet. És épp ez is a Magtár lényege: hogy a csíkszeredai fiatal vállalkozók jó kedvvel járjanak a munkahelyükre.

Több mint irodaház

A csíki Magtár nem egy irodaház. Vállalkozásfejlesztési jelleggel működő tér, ahol közösség formálódik – magyarázza Réka, miközben az irodákat járjuk körbe.

Tudatosan lettek úgy kialakítva a terek, hogy legyen helye a találkozásoknak, a beszélgetéseknek, kiemelten fontos a konyha, a közös kávé- és ebédszünetek helye,

hisz itt van lehetőség a problémák, ötletek megbeszélésre, felvetésére. De még a jó kávé is kardinális kérdés egy 21. századi munkahelyen – teszi hozzá vendéglátónk mosolyogva. Minden iroda külön világ – kopogunk körbe. Hűen tükrözik a vállalkozók sokféleségét, de a tárgyaló és a képzésterem is a mai igényeknek megfelelően lett megálmodva – erről árulkodnak apró, de mutatós jelek. A saját irodájába ki-ki a saját ízlését és lelkét tette, a közösségi terek főként Réka elképzeléseit tükrözik. A hangulatos masszázs-szalon pedig üde oázis a munkanapok fáradalmainak enyhítésére.

„Ma már a fiatalok többsége igényli, hogy rendezett környezetben dolgozzon, hogy hangulatos közös terek legyenek, ahol meg lehet pihenni, ahol problémákat lehet megvitatni. Nagyon fontos számukra, hogy legyen helye a találkozásoknak, a kapcsolódásnak, de legyen helye a kikapcsolódásnak is. Aztán feltétlenül kell egy tér az ügyfelekkel való találkozáshoz is, és ugyancsak trend, hogy a mai fiatalok azt igénylik, hogy a munkakörnyezetben otthonosan érezzék magunkat.

Akik a Magtárban dolgoznak, kivétel nélkül szeretik a munkájukat, emiatt nem lenyomják a napi nyolc órát, és elmúlik az élet, hanem egy aktív térre van szükségük, ahol szakmailag is, de emberileg is ki tud mindenki teljesedni” – magyarázza házigazdánk.

A kávé is fontos

Ma már az is fontos egy munkahely esetében, hogy lehessen ebédelni, vagy ha a gyereked meg akar látogatni munka közben, akkor arra is legyen megfelelő a tér – folytatja a felismert igényeket Réka.

A konyha mindenhol a társasági élet alfája és omegája

Mint mondja, szeretné, ha a Magtár-lakók 2–3 év múlva már akár egy egész napot is eltölthetnének családostul a Magtárban, úgy, hogy eközben többféle szórakoztató tevékenységek között választhatnak. Filmnézés, koncert, gyerekfoglalkozások – sorolja az ötleteket Réka, de már most is tartanak heti rendszerességgel tornát, jógát és piláteszt az ülőmunkát végzőknek.

Egy a lényeg: érezze maximálisan jól magát, aki ott dolgozik.

Emellett persze, bérelhető képzéstermet és tárgyalót is kell nyújtania egy ilyen épületnek, a székhely-szolgáltatás szintén válasz a 21. századi (mikro)vállalkozói igényekre.

A közösségi terek minden szegletében érződik a női kéz – jegyezzük meg házigazdánknak. „Megkönnyíti a dolgom, hogy a környezetére nagyon igényes férfiakkal vagyok körülvéve” – magyarázza mosolyogva Réka, miközben a multifunkcionális tér helyiségeit járjuk. Irodaházba kopogtattunk, de inspiráló ötletgyárat találtunk. Szeretünk ide bejárni – összegeznek egyszerűen a Magtár-lakók. És hogy meddig bővülhet még a Magtár-lakók csapata? Amíg a tér adottsága engedi, vagy amíg világhódító útra indul az első Magtár-generáció.

Fotók: Mihály László

Vass Ildikóék tágas családi háza – Van, aki klasszikusan szereti

Hirdetés