Bagossy Norbert: Ideális nő az, aki engedi, hogy férfi legyek mellette

Fiatal, sikeres és jóképű. De más szempontok miatt is figyelemre méltó Bagossy Norbert, van önkritikája, fontos számára a család, és Székelyföld legsikeresebb bandájának a frontembere. (Cikkünk a 2019-es, Nőileg magazin áprilisi számában jelent meg.)

– Eddig a téli hónapokat, amikor a zenekarnak is több szabadideje van a pihenésre, kikapcsolódásra itthon, Gyergyószentmiklóson töltöttétek családjaitok körében. Most viszont Magyarországra tevődött át a fő bázis – ezt az interjút is e-mailben tudtuk elkészíteni –, mi változott?

– Igen, a téli időszak mindig csendesebb a koncertek számát tekintve, viszont ilyenkor is rengeteg a teendő, ekkor tudunk igazán foglalkozni a zenekar ügyeivel, terveivel és azok megvalósításával, de ez csak kevés esetben helyszínhez kötött. Öcsém és én most már több időt töltünk Magyarországon. Ő több zenekarnak is besegít hangfelvételek készítésében, én pedig a banda ügyeit képviselem. A többiek szinte heti rendszerességgel ingáznak.

– A zenekar több szakmai elismerést begyűjtött az elmúlt időszakban, jelöltek a Petőfi Zenei Díjra, illetve Fonogram-díjra, évente 70–80 koncertetek van, számos interjú készült veletek. Nagy lépés ez az első saját dalotok megjelenéséhez képest, mi változott benned ez idő alatt?

– Mondanám, hogy ugyanaz a srác vagyok, aki voltam öt-hat évvel ezelőtt, de valószínűleg nem lenne igaz – ahogy más, úgy én is változom. Rengeteg impulzus és hatás ér minket, ezek nyomot hagynak bennünk, de hiszem, hogy tapasztalatainkból erőt merítünk, és a legjobbat hozzuk ki magunkból. Nagyon hálás közönségünk van. A zenekar a megalakulása óta tudatosan tervezi az útját, segítjük, ott vagyunk egymásnak, mint egy család, aminek jó a része lenni. Azt hiszem, hogy a magánéletem összefonódott a zenekaréval.

– Egy interjúban azt mondtad, „két ember elég gyorsan össze tud jönni, aztán egy rövid ideig gond nélkül együtt lenni, de hogy hosszú ideig megtartsák egymást, ahhoz folyamatosan dolgozni kell”. Sikerül a gyakorlatban is érvényesíteni ezt a gondolatot?

– Tényleg ezt mondtam. Az biztos, hogy ha az ember el szeretne érni valamit, azért tennie kell, és nem szabad túl hamar feladni, de talán az sem jó, ha görcsösen ragaszkodunk hozzá. Mi a zenekarban folyamatosan ott vagyunk egymásnak, rengeteg élményen vagyunk túl, jón és rosszon egyaránt.

Ahogy mondani szoktuk, annyi időt vagyunk együtt, hogy ha összeveszünk is, van időnk kibékülni, és ha valaki letérne az ösvényről, van, aki visszaterelje őt a helyes irányba.

– Nyáron a Balaton partjára, közös házba költözik a zenekar, barátnőkkel, családdal együtt. Könnyű veled élni?

– Erre a többiek jobban tudják a választ, de ha engem kérdezel, akkor úgy fogalmaznék, hogy nem zavarok sok vizet. Biztosan vannak olyan dolgaim, amik mások számára zavaróak, de kinek nincsenek? A balatoni együttlét nagyon sok mindenre megtanított, toleranciára, őszinteségre, időbeosztásra. Minimum tízen vagyunk összezárva hónapokig, de olyan is van, hogy ez a szám duplázódik. Mindenkinek toleránsnak kell lennie a másikkal szemben, és a saját meg a csapat szabályrendszerét is fel kell állítani, tiszteletben kell tartani. Most már idén lesz a harmadik balatoni nyarunk közösen, és remélem, hogy még nagyon sok ilyen helyzetet fogunk együtt megélni.

– Szerinted a mai fiatal párok számára mennyire követhető az otthonról hozott családi minta?

– Nagyon sok minden változott az elmúlt időben: már nem lehet egy kalap alá venni a pénzkeresést a napi nyolcórás munkával, ahogy az sem egyértelmű, hogy ha valaki jó diplomát szerez, biztosan megtalálja helyét a világban. Fontosnak tartom, hogy a jó értékeinket megőrizzük, és közben nyitottak maradjunk a világra. A családi minta lehet követendő, de lehet tanulságos is. Ha két ember odafigyel egymásra, akkor ott nagy baj nem lehet, ez a legfontosabb.

– Milyen számodra az ideális nő, család?

– Nehéz kérdés, mert ha valami jó, akkor az hamar ideális lesz. Nincs előttem egy kép erről. Talán olyan, aki ismer. Aki tudja, hogyan vezethet az orromnál fogva, aki engedi, hogy férfi legyek mellette. Mindig is nagy családot szerettem volna, szóval az ideális család nagy.

Kiemelt kép: Hegyi Júlia Lili