Pál Bíborka

Egy éjszaka a csíkszeredai mentősökkel – A megrázó esetek feldolgozásáról nincs statisztika

Harminc körüli férfi, hónaljig felcsúszott csuklyás melegítőben, farmernadrágja szárából kilógó csupasz lábfejjel fekszik egy harmadik emeleti tömbházlakás előtt, a lépcsőfordulóban. A mellkasán a testvére térdel, hogy lefogja az epilepsziás rohamtól vergődő testet. A mentős mindkettőjüket ismeri, többször riasztották már hozzájuk, tudja, mivel van dolga. (Cikkünk a 2018-as Nőileg magazin januári számában jelent meg.)

Csernobil utóhatásai – Radioaktivitás a hétköznapokban

Mi a radioaktivitás, hogyan van jelen a hétköznapjainkban? Valósak-e a nukleáris energiával kapcsolatos félelmeink? Többek között erre is válaszolt dr. Incze Réka környezetvédelmi szakember. (Cikkünk a 2019-es Nőileg magazin novemberi számában jelent meg.)

A szexuális szabadság mögött: Valóban azt mondjuk, amit gondolunk, érzünk?

Mi rejlik a felszabadult szexuális életérzés mögött? Milyen szerepben érezzük önazonosnak magunkat, és milyen szerepeket vagyunk kénytelenek elfogadni? Világok ütközése. A hagyománytisztelő, zárt közösségek a szexuális szabadságot illetően sosem fognak kicsit lazítani a kereteken? Mindig annak reményében tesszük fel ezeket a kérdéseket, hogy hátha majd a magyarázat végén, a pontnál közelebb kerülünk a megnyugváshoz – ne adj’ Isten, a kielégüléshez. (Cikkünk a 2019-es Nőileg magazin novemberi számában jel

Márton Áron – Íme, az Ember!

Nem azért tiszteljük, mert illik. Nem azért tiszteljük, mert kell. Vérzivataros időkben állt helyt: felemelte szavát a zsidók deportálása ellen, a magyar kisebbség jogaiért, népéért. Megjárta a háborút, a doberdói harctéren több sebet is kapott. Bebörtönzését és házi őrizetét is méltósággal, fegyelemmel, hittel viselte, nem adta föl, dolgozott ekkor is. Non recuso laborem – nem futamodom meg a munkától. Ez volt Márton Áron jelmondata. (Cikkünk a 2016-os Nőileg magazin októberi számában jelent meg.)

Fekete Örs: A munkám a hobbim

Bajba jutott embereken segít, sziklát mászik és búvárkodik – ez már elég is lehetne ahhoz, hogy a hónap pasija legyen. De még lehet fokozni: jó csapatember és vezető, három gyermek édesapja, házasságában fontosnak tartja a tartalmas és mély beszélgetéseket. Fekete Örs több mint tíz éve dolgozik hegyimentőként és a Hargita megyei közszolgálat vezetőjeként, azt pedig, hogy miért tartja a munkáját a legnagyobb tanítójának, mondja el ő! (Cikkünk a 2018-as Nőileg magazin júniusi számában jelent meg.)

Szeretek a jó ügyekért kiállni

Határozott nő. Tudja, hogy mit akar, és azt ki is mondja. Élt Sepsiszentgyörgyön, lakott Kolozsváron, most Csíkszereda az otthona, de szíve csücske Homoródalmás, a 150 éves kőház, amit gondoz, s ahová egyszer hazaköltözik. A közösségi élet megtartó erejében látja a jövőt, nem az elszigetelődésben, az egymástól való elidegenedésben. Sándor Krisztinával beszélgettünk. (Cikkünk a 2019-es Nőileg magazin júniusi számában jelent meg.)

Bagossy Norbert: Ideális nő az, aki engedi, hogy férfi legyek mellette

Fiatal, sikeres és jóképű. De más szempontok miatt is figyelemre méltó Bagossy Norbert, van önkritikája, fontos számára a család, és Székelyföld legsikeresebb bandájának a frontembere. (Cikkünk a 2019-es, Nőileg magazin áprilisi számában jelent meg.)

Szekeres Bernadette: Itt szívből dolgozom

Mi az ihlet, honnan fakad? Hogyan alkot, dolgozik a művész? – örök kérdések. Van különbség női és férfi alkotómunka között? Anyaság, család, művészet hogyan egyensúlyoz a mindennapokban? Többek között ezekről is beszélgettünk Szekeres Bernadette képzőművésszel.

Rózsák földjén Csíkországban

Sándor Zoltán szülei bíztak gyermekükben, hagyták, hogy az ösztöneit kövesse. Az eredmény? A Csíki-medencében ma egyedülálló módon Csíkszentsimon községben termesztenek rózsát.

Soha nem követtem a normákat!

Hétköznapi ruhája a lovaglónadrág és csizma, egy nagy kiterjedésű farmon él, ahol a napok jobb részét állatok gondozása és idomítása tölti ki. Kemény, határozott csajnak ismertem meg Ferencz Katalin lovas szakértőt, akivel Kotormány melletti tanyáján találkoztunk.

Stílus és kényelem a pályán – Tófalvi Éva megmutatja

A télisportok kedvelőinek több szempontot kell figyelembe venniük a ruhavásárlásnál: egyszerre legyen kényelmes, meleg és praktikus a sípályára kiválasztott öltözet. Lehet ez még divatos és nőies? – mindenképpen. De fontos néhány alapvető szabályt betartanunk – figyelmeztet Tófalvi Éva ex-biatlonista. Nemcsak hasznos tanácsokkal látja el a pályákra indulókat az ország egykori legjobb sílövője, hanem be is mutatja néhány síszettjét.

András Orsolya: „A felnőttek közt csetlettem-botlottam egész nap”

A népdalénekesi és népzenei pályán mutatott tehetsége, illetve a közművelődés területén gyakorolt aktív tevékenysége miatt érdemelte ki a csíkszeredai András Orsolya a 2019-es év Junior Prima díját.

A gála – amikor két perc van hátra az életünkből

Mit tennénk, ha egy ünnepi pillanatban hirtelen azt mondanák nekünk, hogy az életünkből két perc van hátra, azután megáll az idő? Többek között erre az izgalmas kérdésre keresi a választ a Csíki Játékszín A gála című óévbúcsúztató előadása, melynek rendező-koreográfusával, Györfi Csabával beszélgettünk.

A lány, akit nem győzött le a téboly – II.

Betegen is megpróbálok úgy élni, mint az egészségesek. Más vagyok! Legyőztem a tébolyt, büszke vagyok az életemre – állapítja meg nyugodt derűvel Thamó Kata. De eddig az összegzésig hosszú utat kellett megtennie, elkísérte rajta édesanyja, aki végig hitt abban, hogy a lánya meggyógyul.

A lány, akit nem győzött le a téboly – I.

Milyen ma a pszichés betegek megítélése? Milyen körülmények közt kezelik őket? Élhetnek-e teljes életet? Mi tehet a hozzátartozó? Folytatásos riportunk első részében egy történet mutatunk be, és hozzá kapcsolódóan igyekszünk megválaszolni a fenti kérdéseket. És nem csak

Gyarmati Zsolt: „A feleségem kismamasága örök élmény marad”

A Csíki Székely Múzeum igazgatójának irányítása alatt jelentős képzőművészeti kiállítások kaptak otthont a Mikó-várban: elmélyülhetett a közönség többek között Csontváry, Rippl-Rónai és Munkácsy festészetében, de a helyi alkotók, Gaál An

Medveles Tusnádon: bemerészkedtünk a nagyvadak közé

Gondolatban igyekszel rákészülni a pillanatra. Ahogy majd felágaskodik előtted pár mázsa csont, csapzott szőr, karom, harántcsíkolt izom. Hangja, mint a földcsuszamlás, pofájában kétszer annyi agyar, mint ahogy általánosban tanultad, egyik mancsában lépesméz, másikban egy közepes székely település költségvetése.

„Mostanra megcáfoltam a kétségeket”

Kerek évfordulót ünnepel a Csíkszeredai Nemzetközi Jazzfesztivál, a tizedik születésnap megszervezése azonban keserédes hangulatban indul: Szilágyi Nóra az elmúlt fesztiválok pénzügyi nehézségei miatt elbizonytalanodott a folytatásban, megosztaná valakivel a terhet.