Élni akarunk, de hogyan? – Heti válogatás

Múlt heti inspiráló, elgondolkodtató írásainkból válogattunk.
Hirdetés

Októberi lapszámunkból

Ki mit kapcsol a béke fogalmához? Hogyan gondolkodtak róla régen, és hol tartunk ma a békében? Az októberi Nőilegben erre keressük a válaszokat. Markó Béla politikus szerint szeretet nélkül nincsen más, csak hidegbéke.

Markó Béla: Egyenlő esélyek nélkül nincsen béke

Amikor a túrót gyúrom, a kitagadott, magára hagyott embert látom

„Nem merülök bele abba, hogy hányszor vagyok hasonlatos a sajthoz, amit mocskos esztenán, mocskos gézvászonban tartanak, hányszor érzem azt, hogy túl sok az oltó, a külső hatás, amitől nem hogy összeállna az életem, de ezer morzsára porlik… Amikor a túrót gyúrom, a kitagadott, magára hagyott, a társadalom pereméről bekukucskáló embert látom.”

Házimunka. Túrógyúrás.

Történet

Döcögős volt a falusi utca, a lelkét is kirázta a bicikli, amíg a falu felső végéből bekarikázott a központba. Fázott, egyre gyorsabban tekert, kicsi kezei így is rágémberedtek a kormányra, mire megállt a zöld kapu előtt. Benyitott, a biciklit belülről a kapunak támasztotta. A kutya már meg sem ugatta, ismerte. Először a kertbe ment, felszedte a hullásalmát, tudta, ennek örülni fog az asszony. A vedret a lépcsőn hagyta. A kémény füstölt, a meleg volt az első, amit megérzett, amikor benyitott az ajtón.

Almafánk – „Megtanulom egyedül, lefényképezzük, s elküldjük édesanyának. Még az is lehet, hogy hazajön, ugye?”

Kezemben van, hogy milyen társaik lesznek majd a csajoknak

Gyermeket nevelni nem egyszerű. Még most sem vagyok meggyőződve arról, hogy erre valaha is fel lehet készülni. Vagy éppen tudatosan gyermeket vállalni, hiszen, amikor azt hiszed, hogy mindent tudsz a gyerekek neveléséről, tulajdonképpen sötétben vagy. Aztán egyszer csak örömanya, nagymama vagy valami hasonló vagy.

Eltökélt szándékom rendes férfiakat nevelni

Hirdetés

Ízig-vérig néptáncos

„Én egy aktív, tenni vágyó típusú nő vagyok. De mindez nem elég, ha nincs melletted egy olyan élettárs, férj, mint az én párom. Mindezt nélküle nem tudtam volna megvalósítani. Mi nem csak házastársak, hanem munkatársak is vagyunk.”

István Ildikó: A népdal és a népzene az én imádságom

„A családom és az élet felkészített, hogy soha ne futamodjak meg a problémák elől”

Világhírű, 108-szoros román válogatott futballista, sikereket és buktatókat egyaránt megélt világvándor edző. Ugyanakkor a közéletről karakteres véleményt formáló, magyarságát gondosan óvó és megélő ember. Beszélgetés Bölöni Lászlóval – nem csak futballról és Ronaldo felfedezéséről.

Bölöni László: Nem adjuk fel

„Mindannyian ÉLNI AKARUNK, és ez a motivációnk akkor, amikor ütünk-vágunk, tiltakozunk, s akkor is, amikor kérdezünk, informálódunk, belátunk, s lehet, hogy kockázatot vállalunk. A történeteink talán másképp vannak csomagolva, de ugyanaz van a dobozban: ÉLETBEN MARADNI!”

Mindannyian élni akarunk: oltottak és oltatlanok egyaránt

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

Hirdetés